Friday, February 8, 2013

FCAS ajak komuniti Cina sokong Musa Aman

Punah harapan DAP dan SAPP apabila pemangku presiden Gabungan Persatuan Cina Sabah, T.C. Goh menyuarakan sokongan beliau terhadap kerajaan BN Sabah dibawah pimpinan Datuk Seri Musa Haji Aman. Malah Goh turut menyarankan supaya komuniti Cina di negeri ini terus memberikan sokongan kepada kerajaan BN Sabah pada PRU13 akan datang.

KOTA KINABALU : The Federation of Chinese Associations of Sabah (FCAS) has urged the Chinese community to continue to support the Barisan Nasional (BN) state government under the leadership of Chief Minister Datuk Seri Musa Haji Aman. 

Acting president Datuk T.C. Goh in his Chinese New Year message issued here yesterday said the Chief Minister has done a great job in managing the state as reflected in the state’s much-improved finances as well as the ongoing vibrant economic and infrastructure developments in the state. 

“It is only appropriate that on behalf of the Chinese community in Sabah I thank the BN government, under the leadership of Datuk Seri Musa for continuously supporting the Chinese community, especially in the aspects of education, culture, sports and religious development. 

“The annual allocation of millions of ringgit has proven the Sabah government’s commitment to assist the Chinese community. 

“Hence, I am urging the people to continue supporting the Chief Minister and state government in the coming general election,” he said. 

Goh who is also president of the Federation of Hokkien Associations of Sabah and Labuan FT noted that the proceedings of the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants in Sabah were currently ongoing. 

“This certainly demonstrates the determination and commitment of the BN Government to correct whatever flaw that exists in the system,” he said. - Sabahkini

24 comments:

 1. Najib berkata adalah mustahil untuk mendapat sokongan 100 peratus dalam sistem demokrasi berparlimen.

  "Yang penting bagi kita ialah mendapat sokongan yang membolehkan kita memenangi satu-satu kerusi, apatah lagi ia kerusi Parlimen.

  ReplyDelete
 2. Mengenai sama ada beliau risau dengan kecenderungan mengundi masyarakat Cina yang dilihat agak sukar difahami, Najib menegaskan semua kaum adalah penting dan perlu diberi perhatian.

  "Saya telah nyatakan bahawa saya Perdana Menteri untuk semua, bererti tanggungjawab saya mestilah untuk menjaga kebajikan dan kesejahteraan semua kaum.

  ReplyDelete
 3. "Dan melalui usaha kita untuk membuat 'engagement' dan komunikasi yang baik, maka kita berharap bahawa mereka akan memberi sokongan kepada kita bila sampai masanya," tegas beliau.

  ReplyDelete
 4. Perdana Menteri berkata beliau lebih memahami sikap, aspirasi dan harapan kaum Cina terhadap kerajaan, hasil persemukaan dengan masyarakat itu.Justeru, Najib mengajak masyarakat Cina supaya bersama-sama kerajaan menjayakan agenda transformasi negara kerana tanpa kerjasama semua pihak, agenda besar itu tidak mungkin dapat direalisasikan.

  ReplyDelete
 5. "Sekira saya hendak tinggal satu pesanan kepada penonton khususnya masyarakat Cina di Malaysia, ia adalah penting bagi mereka bersama kami dalam menyokong perjalanan ini ke arah mentransformasikan Malaysia.

  ReplyDelete
 6. "Agenda kami bagi mentransformasikan Malaysia merupakan agenda besar dan adalah penting untuk mereka menyokongnya dan tidak mengambil pendirian 'mari kita lihat dan tunggu...biar kita tunggu di luar'.

  ReplyDelete
 7. "Agenda transformasi ini tidak akan berjaya tanpa sokongan rakyat. Sekiranya ia berlaku, saya boleh jamin anda bahawa saya yakin kita akan mencapainya," katanya.

  ReplyDelete
 8. rakyat pasti akan terus menyokong Musa.

  ReplyDelete
 9. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Di mana-mana sahaja kita boleh melihat pembangunan yang dibawa oleh kerajaan BN. Saya yakin rakyat Sabah matang dan tahu menilai prestasi kerajaan BN yang telah banyak membawa pembangunan dan menolong rakyat dalam semua aspek tanpa mengira agama, bangsa dan keturunan.

  ReplyDelete
 10. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Antara prestasi terbaik kerajaan ialah termasuklah kejayaan kerajaan negeri mengurus kewangan dengan baik seperti yang terkandung dalam Laporan Perbendaharaan Negara (AG) selain berjaya mendapat anugerah Clean Bill selama beberapa tahun berturut-turut.

  ReplyDelete
 11. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Dengan mengambilkira kekayaan khazanah alam Sabah serta kedudukan fiskal negeri yang mantap serta kapasiti untuk melaras kutipan hasil negeri, RAM Rating Services Berhad sekali lagi telah memberikan penarafan “AAA” ( Triple A ) kepada negeri Sabah untuk 4 tahun berturut-turut.

  ReplyDelete
 12. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Manakala, untuk pengurusan dan proses bajet negeri yang teratur dan mematuhi peraturan, Moody International pada tahun 2012 ini telah sekali lagi memberikan pensijilan MS-ISO 9001:2008 yang mana ini merupakan pencapaian cemerlang selama 4 tahun berturut-turut.

  ReplyDelete
 13. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Dalam laporan terkini untuk tahun 2011, Ketua Audit Negara telah menganugerahkan ulasan "sangat baik" hanya kepada sebuah negeri iaitu Sarawak. Sementara itu, Sabah pula terus mengekalkan status kedua terbaik iaitu "baik" dari tahun-tahun sebelum ini.

  ReplyDelete
 14. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Akaun-akaun dana disatukan untuk 2011 bagi kerajaan-kerajaan negeri Sabah dan Sarawak adalah yang paling tinggi dalam kalangan negeri-negeri, iaitu RM18.5 bilion untuk Sarawak dan RM2.66 bilion untuk Sabah. Selangor jatuh di tempat ketiga dengan RM1.94 bilion sementara Pulau Pinang pula pada tempat keempat dengan RM1.13 bilion.

  ReplyDelete
 15. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Sekiranya kita melihat kepada statistik pendapatan negeri untuk tahun 2011, Sarawak menduduki tempat pertama dengan RM6.6 bilion, diikuti oleh Sabah pada tempat kedua dengan RM4.4 bilion, Selangor di tempat keempat dengan RM1.6 bilion dan Pulaiu Pinang di tempat ketujuh dengan RM602 juta.

  ReplyDelete
 16. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Untuk tempoh lima bulan pertama pada tahun ini, eksport negeri terus berkembang pada kadar 7.2 peratus dengan nilai mencecah RM20.7 bilion, manakala import pula telah meningkat pada kadar 30 peratus dengan jumlah mencecah RM16 bilion.

  ReplyDelete
 17. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Pertumbuhan tinggi pelaburan tersebut mencerminkan pelaburan besar oleh sektor swasta iaitu sebanyak RM10 bilion pada suku tahun pertama tahun ini yang mana ianya juga merupakan pelaburan swasta yang tertinggi di Malaysia.

  ReplyDelete
 18. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  dengan kedudukan kewangan yang kukuh, kerajaan negeri mampu membelanjakan berbilion ringgit bagi pelbagai projek pembangunan di negeri ini, dan tahun ini sahaja, kerajaan negeri menyediakan bajet tahunan melebihi RM4 bilion.

  ReplyDelete
 19. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  kerajaan beri bonus dan kenaikan gaji kepada penjawat awam kerana kerajaan ada cukup kewangan untuk bayar gaji dan bonus kepada kakitangan awam. Bayangkan, kerajaan negeri Sabah membelanjakan sekitar RM700 juta setahun untuk bayar gaji kakitangan awam negeri.

  ReplyDelete
 20. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  kerajaan negeri ada bajet besar dan peruntukan pun besar untuk pembangunan di negeri ini termasuk pembangunan infrastruktur seperti membina jalan raya dan membaiki kerosakan jalan akibat tanah runtuh.

  ReplyDelete
 21. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  kestabilan politik dan iklim pelaburan yang kondusif turut menyumbang kepada pembangunan ekonomi di negeri termasuk sektor pelancongan.

  ReplyDelete
 22. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Dengan promosi agresif mengikut acuan yang betul, kerajaan negeri berjaya menarik lebih ramai pelancong untuk berkunjung ke negeri ini. Begitu juga dengan pelaburan, banyak pelabur dari luar negara termasuk dari Amerika Syarikat dan Brunei yang berminat melabur di negeri ini.

  ReplyDelete
 23. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  Musa juga mempertahankan dasar tanah kerajaan negeri yang memperkenalkan hak milik berkelompok (communal title) kepada penduduk kampung yang layak demi masa depan mereka yang lebih terjamin.

  ReplyDelete
 24. SEBAGAI KAUM YANG SINONIM DENGAN DUNIA PERNIAGAAN TENTUNYA AMAT MENITIKBERATKAN ASPEK PEMBANGUNAN, DAN SUDAH TENTU PRESTASI BN SABAH SEPERTI BERIKUT MENJADI FAKTOR UTAMA KENAPA KAUM INI AMAT MENYOKONG KEPIMPINAN DATUK MUSA AMAN;

  dasar perhutanan dan pemeliharaan alam sekitar negeri ini dikagumi oleh negara luar yang menyaksikan pasangan diraja Britain (Putera William dan Kate Middleton) melawat Hutan Simpan di Lembah Danum baru-baru ini.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.