Saturday, February 9, 2013

Jeffrey Kitingan ajak rakyat Sabah dan Sarawak tolak PR

Boleh naik temperature pemimpim-pemimpin Pakatan Rakyat jika membaca kenyataan Datuk Dr Jeffrey Kitingan yang bersifat menghasut rakyat Sabah dan Sarawak untuk menolak Pakatan Rakyat pada PRU-13 nanti. Kenyataan Dr Jeffrey yang paling pedas ialah apabila beliau mengatakan bahawa Buku Jingga Pakatan Rakyat tidak menyatakan atau menjelaskan secara terperinci tentang manfaat buku tersebut kepada penduduk Sabah dan Sarawak.

Lebih mendukacitakan pemimpin-pemimpin PR yang mula menyimpan angan-angan untuk menduduki kerusi empuk Puterajaya apabila Dr Jeffrey membuat kenyataan yang bunyinya lebih pro kepada Barisan Nasional berbanding dengan Pakatan Rakyat. Dalam kenyataan itu, Dr Jeffrey ada menekankan bahawa penduduk Sarawak patut rasa bertuah kerana dipimpin oleh parti tempatan, dan mereka (penduduk Sarawak) wajar mengekalkan kerajaan negeri sedia ada.

Perkembangan ini jelas membuktikan bahawa hasrat pembangkang mahu mewujudkan kesefahaman bagi mengadakan satu lawan satu menentang BN pada pilihanraya umum nanti telah gagal sepenuhnya. Belum reda pergolakan antara SAPP, PPPS dan APS, kini STAR pula cuba menimbulkan ketegangan dengan PR. Samada tindakan Dr Jeffrey ini didorong oleh perjuangan murni agenda Borneo beliau atau didorong oleh sikap tamak, yang pasti BN akan kekal memerintah selepas PRU-13 atas kelebihan "multiple-cornered fight".

Nampak gayanya, pemimpin-pemimpin BN tidak perlu bekerja keras menentang pembangkang memandangkan pembangkang hari ini saling memburuk-burukkan kepimpinan dikalangan mereka sendiri.

KUCHING: Sarawakians should stick with the present state government as it is led by local-based parties which have the interest of the people at heart, says State Reform Party (STAR) Sabah chief Datuk Dr Jeffery Kitingan. 

He stressed that the people in Sarawak should be grateful that they were still being ruled by the local-based political parties unlike Sabah which is controlled by a peninsula-based party. 

“My advice for Sarawakians is this; why should you support the opposition especially the Pakatan Rakyat (PR) which is all made up of peninsula-based parties? The people of Sarawak must learn from our (Sabahans) bitter experiences where most of our interests have been eroded away under the current government,” Jeffery told The Borneo Post here yesterday. 

He said that was why STAR advised the people of Sabah to reject PR in the coming general election as they did not have the people’s interests at heart. 

Jeffery pointed out that the PR ‘Buku Jingga’ (Orange Book) did not specifically mention and explain how the people of Sarawak and Sabah would and could benefit if they were to capture Putrajaya after the general election. 

“Be they Pakatan Rakyat or any other Peninsula-based BN parties, they are all the same. I can say this from my own experiences dealing with them,” added Jeffery who was detained under ISA for two years in Kamunting in the 90’s. - The Borneo Post

36 comments:

 1. Gabungan parti dalam Pakatan Pembangkang dilihat sebagai satu pakatan yang hanya bermotifkan kuasa dan perebutan kerusi dalam kerajaan dan bukanlah mahu membela atau menambahbaikkan sistem pentadbiran dalam negara untuk rakyat.

  ReplyDelete
 2. Ini dibuktikan daripada beberapa senario yang berlaku di dalam gabungan parti politik Pakatan Pembangkang di mana sehingga kini, tiada sebarang bayangan kabinet yang didedahkan oleh Pakatan Pembangkang kepada umum dan ketidaksepakatan mereka dalam memilih bakal PM sekiranya ditakdirkan menang dalam PRU akan datang.

  ReplyDelete
 3. Ketua UMNO Bahagian Klang, Datuk Mazlynoor Abdul Latiff berkata, sememangnya amat payah dan sukar untuk parti-parti gabungan di dalam Pakatan Pembangkang ini untuk bersatu suara dalam membuat keputusan, lantaran masing-masing mempunyai agenda untuk parti mereka yang tersendiri.

  ReplyDelete
 4. “Kita dapat lihat, apabila DAP bersuara, ia jelas bersuara untuk kepentingan parti mereka. Begitu juga dengan Pas dan PKR. Sebab itu kita lihat dalam banyak hal, mereka langsung tidak sepakat. Tidak ada kabinet bayangan. Tidak ada keputusan tetap siapa yang bakal menjadi PM sekiranya mereka berkuasa.

  ReplyDelete
 5. Semua ini memperlihatkan kecelaruan dan ketidaksepakatan mereka dalam membuat keputusan untuk kepentingan politik mereka bersama, apatah lagi untuk membuat keputusan demi kebaikan rakyat. Jelas sekiranya Pakatan Pembangkang membuat keputusan dalam satu-satu isu, ia lebih kepada kepentingan agenda parti mereka sendiri dan bukannya untuk membela rakyat dan membangunkan negara

  ReplyDelete
 6. rakyat juga sudah mulai sedar dengan permainan politik Pakatan Pembangkang yang cuba mengelirukan rakyat dengan janji-janji retorik mereka, sedangkan hakikatnya perjuangan politik mereka hanyalah untuk agenda kepentingan parti masing-masing sahaja.

  ReplyDelete
 7. Tilikan pawang politik bahawa Pakatan Rakyat di Sabah bakal berpecah dan punah semakin menjadi realiti yang pahit bagi pembangkang.

  ReplyDelete
 8. Ini berikutan beberapa perkembangan terbaru berhubung kedudukan politik pembangkang di Sabah yang bercita-cita untuk menawan negeri itu pada Pilihan Raya Umum ke 13 yang bakal diadakan dalam masa terdekat.

  ReplyDelete
 9. Pertama adalah kenyataan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang mengesahkan Pakatan Rakyat telah menutup pintu perbincangan pengagihan kerusi dengan Parti Maju Sabah (SAPP) pimpinan bekas Ketua Menteri Yong Teck Lee.

  ReplyDelete
 10. Ini kerana Pakatan Rakyat mendakwa SAPP bersikap keras kepala untuk membolot majoriti kerusi Parlimen dan DUN dan tidak mahu bertolak ansur dengan PKR, Dap dan Pas.

  ReplyDelete
 11. Sikap parochial dan kenegerian ini menambahkan pening kepala Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim apabila pendirian 'Sabah Untuk Sabah' ini disokong pula oleh Parti Pembaharuan Negeri (STAR) yang diketuai oleh Dr Jeffrey Kitingan.

  ReplyDelete
 12. Dr Jeffrey yang dikenali sebagai salah satu 'raja lompat parti' di Sabah pernah menjadi Naib Pengerusi PKR satu ketika dulu.

  ReplyDelete
 13. Beliau meninggalkan PKR setelah bertelagah dengan Anwar yang menyisihkannya daripada jawatan Pengerusi Perhubungan PKR Sabah lalu menubuhkan STAR.

  ReplyDelete
 14. Situasi Pakatan Rakyat bertambah getir apabila Naib Ketua Wanita PKR Sabah dan beberapa pimpinan lain keluar parti minggu lalu menyebabkan Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin terpaksa mengeluarkan kenyataan untuk mententeramkan keadaan.

  ReplyDelete
 15. Jika Anwar tidak dapat menyelesaikan isu pengagihan kerusi menjelang PRU13 dalam beberapa minggu lagi, nampaknya Pakata Rakyat terpaksa berdepan dengan pertandingan 3, 4 malah 5 penjuru atau lebih di kesemua 60 kerusi DUN dan 25 kawasan Parlimen.

  ReplyDelete
 16. Bukan sahaja ia terpaksa berhadapan dengan jentera pilihan raya Barisan Nasional yang lengkap, efisien dan kuat tetapi juga terpaksa menepis cabaran daripada SAPP, STAR serta barisan calo-calon bebas.

  ReplyDelete
 17. Natijahnya undi pembangkang akan bercemperai di peti undi dan ini akan menjadi faktor kukuh yang menyumbang kepada kemenangan besar di Sabah.

  ReplyDelete
 18. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  APABILA melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan parti pembangkang tidaklah sehebat mana seperti yang diwar-warkan oleh sesetengah pihak dengan kata lain kurang menyengat. Mungkin mereka kini ketandusan idea-idea atau strategi untuk mengenakan kerajaan BN sekarang.

  ReplyDelete
 19. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Usaha murni Perdana Menteri Dato' Seri Najib memperkenalkan beberapa kaedah atau program untuk mengembalikan keyakinan rakyat untuk menyokong kerajaan pempinan beliau kini diterima dengan baik. Gagasan 1Malaysia, Program Tranformasi sama ada kerajaan dan ekonomi begitu juga model ekonomi baru, telah memperlihatkan satu lagi anjakan minda yang harus disokong oleh rakyat supaya negara kita boleh bersaing di peringkat global.

  ReplyDelete
 20. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Impian pembangkang untuk merampas Sabah dari kerajaan BN dalam pilihanraya umum akan datang semakin pudar. Secara peribadi saya membuat kesimpulan bahawa pakatan parti pembangkang di Sabah terlalu longgar. Ini disebabkan setiap parti pembangkang di Sabah cuba menonjolkan pengaruh mereka masing-masing tanpa mempunyai gabungan yang utuh untuk menumbangkan kerajaan yang sedia ada.

  ReplyDelete
 21. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Sebagai contoh pilihanraya kecil Parlimen Batu Sapi yang lepas, telah terbukti PKR dan SAPP tidak sehaluan sehingga kedua-dua calon yang mewakili parti masing-masing bercakaran atau tuduh menuduh di antara satu sama lain. Dan peluang ini telah diambil sebaik mungkin oleh BN untuk melaksanakan agenda mereka tanpa berkerja membanting tulang untuk mempertahankan kerusi tersebut.

  ReplyDelete
 22. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Alasan yang kedua adalah PKR di Sabah seolah-olah tidak mempunyai kapten untuk mengemudi parti tersebut untuk menyakinkan rakyat bahawa mereka mampu membentuk kerajaan negeri akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   Sejak DS Zaid Ibrahim mengumumkan beliau terpaksa meninggalkan PKR, disebabkan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan parti DS Anwar Ibrahim, telah memberi impak kepada Dtk Dr Jeffery Kitingan turut sama keluar dar PKR Sabah.

   Delete
  2. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   Pada hakikatnya ketika itu, Dr Jeffery masih kurang senang terhadap tingkah laku DS Anwar yang kononnya banyak berjanji tetapi tidak dapat melaksanakan permintaan Dr Jeffery termasuk DS Anwar enggan menandatangani Deklarasi Tambunan. Secara logiknya kalau belum berkuasa DS Anwar enggan memenuhi permintaan rakyat Sabah, apatah lagi beliau menjadi PM dan berkuasa!

   Delete
 23. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Alasan ketiga, kewujudan parti baru yang berpengkalan di Sarawak iaitu STAR di bawah pimpinan Dr. Jeffry masih lagi terkial-kial mencari penyokongnya tetapi dalam masa yang sama DJK tidak sedar bahawa dia sebenarnya sedang menjolok sarang tebuan (PKR dan SAPP) yang kebetulan dalam masa mencari penyokong masing-masing.

  ReplyDelete
  Replies
  1. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   Oleh yang demikian, akan berlaku perebutan untuk mencari penyokong masing-masing. Maka tidak hairanlah unsur sabotaj yang melibatkan parti SAPP, STAR dan PKR akan wujud yang boleh menimbulkan konflik.

   Delete
 24. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Alasan keempat adalah, rekod buruk pemimpin parti di Sabah iaitu Yong Teck Lee dari SAPP dan Dr. Jeffry Kitingan dari STAR tidak meyakinkan rakyat untuk menyokong mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   Walaupun pada masa sekarang mereka mengisytiharkan bahawa mereka sudah mempunyai ramai penyokong sehingga ratusan ribu, sebenarnya keupayaan mereka untuk memimpin negeri Sabah belum dipercayai sepenuhnya.

   Delete
  2. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   Tengok sahaja la YTL sewaktu menjadi KM Sabah dahulu, tiada sumbangan yang dapat dibanggakan. Tengok lah juga DJK yang suka melompat2 parti yang juga tiada pengalaman mengemudi negeri Sabah. Seolah-olah mereka ini umpama "badut" yang ingin merosakkan pemikiran rakyat untuk menyokong agenda politik peribadi YTL dan DJK ini.

   Delete
 25. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Alasan kelima, unsur sabotaj dan perebutan kerusi pasti akan berlaku di kalangan parti SAPP, STAR dan PKR.....tolak PAS la. Kesepakatan memang tidak akan berlaku. Pada masa sekarang kita lihat dengan adanya "penubuhan" United Borneo Front (UBF) oleh DJK yang merangkumi STAR, SAPP dan USNO yang dikatakan akan memperjuangkan borneo, pastinya ia akan hancur.

  ReplyDelete
  Replies
  1. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   SAPP ada "kerjasama" palsu dengan PKR untuk bergabung menguasai Sabah, tetapi kenapa PKR tidak dimasukkan terus dalam UBF??? Dalam masa yang sama kita telah lihat bahawa TYL sudah mempunyai "FIKIRAN SENDIRI" untuk memenuhi agenda partinya.

   Delete
  2. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   DJK pula sanggup berjuang dengan parti STAR dalam memenuhi agenda politiknya sendiri dan dalam masa yang sama akan membelakangi SAPP. USNO pulak??? Parti yang tidak wujud tetapi orang-orang USNO pasti akan memperjuangkan hak-hak mereka yang mewakili keistimewaan dan bangsa mereka juga dan akan "demand" dari SAPP dan STAR kelak.

   Delete
  3. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   DAP pulak? Pada hakikatnya DAP akan menggunakan senjata rahsia mereka untuk memecah-belahkan perpaduan rakyat di Sabah. Dalam masa yang sama mereka akan menjadi virus kepada parti-parti di Sabah.

   Delete
 26. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Alasan keenam, PERANG sesama parti pembangkang pasti akan berlaku sebab kesefahaman tidak ada dan mereka akan bercakaran sesama sendiri bagi menjamin kepentingan dan agenda parti.

  ReplyDelete
 27. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

  Alasan terakhir, pada masa sekarang kerajaan persekutuan telah memberikan banyak peruntukan untuk tujuan pembangunan bagi Sabah dan Sarawak. Banyak projek kerajaan persekutuan yang terdiri daripada projek naik taraf jalan, loji air, bantuan rumah dan sebagainya telah dibuat di Sabah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. melihat kepada senario politik yang berlaku di negeri Sabah sekarang ini, jelas menunjukkan bahawa parti pembangkang tidaklah terlalu hebat hingga kononnya mampu membawa Tsunami politik ke negeri ini.

   Tetapi yang peliknya terdapat seolah-olah "orang buta" di Sabah terutamanya pembangkang menyatakan bahawa tiada projek persekutuan di buat di Sabah dan mereka mahukan permintaan setiap individu mesti ditunaikan....APA PUNYA pikiran "orang buta" ni.

   Delete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.