Sunday, February 3, 2013

Ketua Cabang PKR Tenom failkan saman terhadap pengomen sabahkini?

Berikut adalah Komen 'SharleynormaGilbert' yang tidak sanggup ditelan oleh Halik Zaman selaku Ketua Cabang PKR Tenom; 

"Betul Saya Sokong Boyan...Halik Zaman Mukanya Berewok Menyeramkan...Dah Tua Duduk Di Masjid Lebih Baik Pencenlah Nanti Pkr Yang Menjadi Mangsa Cari Orang Muda Yang Berwibawa Ada Pelajaran Ada Pengaruh Baru Pkr Tenom Ada Ohh...Ini Orang Sudah Dipanggil Kakek Mahu Juga Betrtanding Jadi Calun Dalam Berjayapun Cukp Lama Sampai Boleh Kawin 4 Dan Beliau Ini Semasa Era Kerajaan Berjaya Menjadi Pengerusi Sldb (Lktns) Pernah Skendel Dengan Anak Penerka Di Rancangan Ulu Dusun Sandakan Sekitar Tahun 1982 Nama Awek Itu Mustika Ngun Mantan Ratu Miss Sldb 1982 Bapa Ku Yang Tahu Cerita Ini Siapa Tidak Kenal Dengan Halik Zaman Khan Buaya Bin Biawak."
TIMBALAN Ketua Cabang PKR Tenom, Masdin Tumas telah membuat laporan polis berhubung fitnah seorang forumen laman Disquss di Sabahkini.net yang menggunakan nama 'SharleynormaGilbert' dan semua pengomen yang secara sedar memfitnah Halik Zaman. 
Halik Zaman akan menggunakan khidmat guaman M/s Dino M Borhan dan akan ke Kota Kinabalu, esok untuk memfailkan saman. "Sekali sekala saya mesti ajar orang yang suka buat fitnah itu dengan mengheret mereka ke mahkamah. Biar mahkamah yang putuskan 'betul atau tidaknya' tuduhan sipolan itu?" kata Halik Zaman.
Menurut Halik, beliau sudah lama berdiam diri dan menerima segala tohmahan serta kritikan, tetapi apabila menyentuh fitnah peribadi secara terang-terangan, saya akan mengambil tindakan undang-undang kepada pemilik Sabahkini.net dan pengomen 'SharleynormaGlbert' kerana mengeluarkan kata-kata fitnah yang paling memalukan. 
"Peguam saya akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Multimedia untuk mengenal pasti identiti 'SherleynormaGilbert' dan tulisan pengomen lain dan orang yang ada turut sama menghina saya. Peguam saya akan membuat tindakan membawa kes fitnah mahkamah dan yang lain juga akan dikenalpasti oleh peguam dan Suruhanjaya Multimedia," kata Halik. - Sabahkini
Inilah buktinya kenapa rakyat Malaysia perlu tolak Pakatan Rakyat pada PRU kali ini. Wajarkah pemimpin PKR ini mengambil tindakan undang-undang hanya kerana beliau tidak sanggup menerima kritikan pedas yang bersifat mengejek? Situasi seperti ini sudah banyak kali dilalui oleh pemimpin-pemimpin BN, malah kritikannya jauh lebih pedas dan hacur luluh hati orang yang membacanya. Tidak ada pula pemimpin-pemimpin BN ambil tindakan undang-undang terhadap pengomen atau forumer tersebut..

Belumpun memerintah, pemimpin-pemimpin PKR sudah mula tunjuk taring seolah-olah merekalah yang paling berkuasa di Malaysia dan rakyat sama-sekali tidak berhak mengkritik kepimpinan mereka. Bayangkan jika pemimpin ini berkuasa... Semua rakyat yang menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap kepimpinan beliau, pasti akan disumbat masuk kedalam penjara.

Inikah contoh pemimpin/parti yang kononnya mahu memperkasakan amalan kebebasan bersuara di negara ini? Jika Halik Zaman berada dalam BN dan menerima kritikan-kritikan pedas sebagaimana yang dilalui oleh pemimpin-pemimpin BN seperti Musa Aman, Shafie Apdal, Yee Moh Chai, Pairin Kitingan dan sebagainya, Bullet tidak tahu berapa juta pengomen yang sudah disaman oleh beliau.

Sebaik-baiknya Halik Zaman perlu cermin diri sendiri dan lihat mana-mana kelemahan yang perlu diperbaiki. Bullet sama sekali tidak menyangka bahawa kata-kata ugutan seperti ini "Sekali sekala saya mesti ajar orang yang suka buat fitnah itu dengan mengheret mereka ke mahkamah" ditujukan kepada rakyat biasa. Tidak takutkah Halik Zaman bahawa tindakan itu akan menjejaskan peluang Pakatan Rakyat untuk merampas kerajaan Sabah?

Apa pula pandangan Halik Zaman bila pemimpin-pemimpin PKR seperti Rafizi Ramli, Sam Ketot, Zuraida, Azmin Ali dan lain-lain yang lebih gemar menggunakan pendekatan fitnah untuk mendapatkan sokongan?

43 comments:

 1. Saman dia takkan ke mana.buat apa nak saman di ruangan yang bebas dan amalkan BoG seperti sabahkini.net

  ReplyDelete
 2. Terimalah kritikan dengan positif.

  ReplyDelete
 3. Seorang pemimpin perelu profesional bila berhadapan dengan masalah dan keadaan2 seperti ni bukannya emosi.

  ReplyDelete
 4. Seorang pemimpin perelu profesional bila berhadapan dengan masalah dan keadaan2 seperti ni bukannya emosi.

  ReplyDelete
 5. Baru pertama kali dengar saman dikenakan pada pengomen.

  ReplyDelete
 6. pemimpin harus terima kritikan.

  ReplyDelete
 7. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dilaporkan mengingatkan kita tentang ancaman Anwar Ibrahim untuk mencetuskan pemberontakan seperti negara-negara timur tengah atau ‘Arab Spring’ dalam usahanya untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional. Sudah tentu peringatan dari seorang yang berpengalaman dan mempunyai sumber maklumat yang luas seperti Tun Mahathir, tidak wajar dipandang ringan.

  ReplyDelete
 8. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Apatah lagi setelah kita sedia maklum bahawa pemberontakan bukanlah sesuatu yang asing bagi Anwar, malah telah menjadi ‘hobi’nya sejak muda iaitu sejak di bangku Universiti tahun 1974. Apabila dipecat dari kerajaan, Anwar tidak berlengah-lengah untuk memulakan kembali hobi waktu mudanya, dan pantas menggerakkan kekacauan, memberontak menentang kerajaan yang sebelum itu turut diterajuinya.

  ReplyDelete
 9. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Sehingga kini, hobi tersebut tidak pernah padam. Apabila melihat dunia Arab bergolak, beliau pantas menyerapkan semangat Dataran Tahrir yang menyaksikan peristiwa berdarah pemberontakan rakyat terhadap kerajaan Mesir, terhadap penyokong-penyokongnya. Begitu juga dengan pemberontakan atau revolusi di Syria, Libya, Tunisia dan lain-lain, semuanya dijadikan ‘contoh teladan’ yang harus diikuti oleh Malaysia, menurut Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 10. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Justeru, pada Februari 24, 2012 wawancara Anwar dengan Inter Press Service http://www.ipsnews.net/2012/02/malaysians-must-vote-out-corruption-racism/, sekali gus mengesahkan peringatan Tun Mahathir di mana Anwar berkali-kali menegaskan akan keperluan kepada satu pemberontakan ala ‘Arab Spring’ di Malaysia.

  ReplyDelete
 11. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Antara kata-katanya ialah “Malaysia tidak boleh dipisahkan dari apa yang berlaku di seluruh dunia, terutamanya di negara-negara Islam,” dan “…polisi kami (PR) adalah untuk Malaysia menjadi negara demokrasi yang matang. Apa yang mereka di ‘Arab Spring’ dan ‘Occupy Wall Street Movement’ katakan ialah mengenai keadilan dan tekanan yang dihadapi dalam dunia kapitalis yang tidak terkawal yang hanya memberi kelebihan kepada segolongan kecil yang telah sedia mewah sahaja.”

  ReplyDelete
 12. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Beliau juga berkata, “…bagi menghormati institusi demokrasi, hak untuk menentang dan hak kebebasan, ‘Arab Spring’ adalah amat perlu bagi dunia Islam kerana ia mempunyai impak dalam pengertian demokrasi.”

  ReplyDelete
 13. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Maka tidak hairanlah, setiap kali puak pembangkang berdemonstrasi, tidak kira apa jua bentuk penyamaran yang mereka gunakan, seperti BERSIH, Himpunan Demokrasi, Reformasi, Kumpulan Hijau, dan sebagainya, laungan untuk menjatuhkan kerajaan sering kedengaran. Malah, pemimpin-pemimpin pembangkang juga telah beberapa kali dirakamkan menyuarakan secara langsung dan tidak langsung, berkenaan usaha mereka untuk mencetus ‘Dataran Tahrir’ di Malaysia.

  ReplyDelete
 14. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Perlu diingatkan bahawa peristiwa berdarah Dataran Tahrir ini tidak mustahil akan berjaya dicetuskan mereka sekiranya ‘hobi’ memberontak yang dimiliki oleh Anwar digabung dengan kebebalan PAS dan kebencian DAP yang membuak-buak terhadap kerajaan Melayu Islam. Apatah lagi, dengan terdapatnya dana asing yang tiada had untuk mengupah para pemberontak dan menyogok pengkhianat.

  ReplyDelete
 15. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Adalah penting bagi setiap seorang dari rakyat Malaysia untuk benar-benar memahami apa itu ‘Arab Spring’ atau ‘Dataran Tahrir’ atau ‘Occupy Wall Street’ yang menjadi obsesi Anwar ini. Ini bukan masanya untuk kita sekadar mendengar cakap-cakap rakan mengenainya atau percaya bulat-bulat atas apa yang disampaikan oleh ahli-ahli politik mahupun media massa.

  ReplyDelete
 16. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Jika benar kita inginkan demokrasi yang matang maka, kita, iaitu rakyat Malaysia harus mematangkan diri terlebih dahulu. Kita tidak layak untuk menganggap diri kita matang selagi kita tidak benar-benar mengkaji mengenai apa yang kita sokong.

  ReplyDelete
 17. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Sesungguhnya, keadaan negara-negara pasca ‘Arab Spring’ adalah jauh lebih buruk dari sebelumnya. Jika sebelum ini rakyat Mesir menggulingkan kerajaan Hosni Mubarak yang dianggap sebagai korup, zalim dan tidak memberi kebebasan bersuara tetapi hari ini, kerajaan Morsi Mohamed adalah lebih teruk di mana sesiapa sahaja yang mengkritiknya akan ditangkap.

  ReplyDelete
 18. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Menjatuhkan sesebuah kerajaan melalui pemberontakan bermakna menjatuhkan atau memusnahkan negara dan diri sendiri. Ertinya, ekonomi menjadi lumpuh apabila pejabat, kedai, bank, sekolah dan segala-galanya musnah atau tidak mampu beroperasi kerana kekacauan.

  ReplyDelete
 19. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Ini kerana, dalam keadaan kekacauan, bukan hanya kerajaan yang ditentang yang akan terjejas, tetapi yang jauh lebih teruk terjejas adalah rakyat sendiri. Apabila sistem pentadbiran lumpuh, maka jenayah secara automatik berleluasa dan ini menambah lagi penderitaan rakyat.

  ReplyDelete
 20. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Pertabalan kerajaan baru bukan bermakna keadaan pulih secara automatik. Pejabat, kedai, kilang, bank, sekolah yang musnah perlu diperbaiki tetapi ia pastinya memerlukan dana yang banyak. Tetapi dana tidak ada kerana pelabur, pelancong telah melarikan diri, manakala pasaran saham pula menjunam dan bank-bank juga kerugian.

  ReplyDelete
 21. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Maka, penganggur yang memberontak kerana marahkan kerajaan sebelum ini atas alasan tidak menyediakan peluang pekerjaan untuknya, kini mendapati bahawa semakin mustahil bagi dirinya untuk mendapat pekerjaan.

  ReplyDelete
 22. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Kalau dulu memberontak konon kerana kerajaan tidak mampu memberi kesenangan, kini hidup semakin tidak senang apabila harga barangan asas menjulang tinggi akibat pemberontakan.

  ReplyDelete
 23. Setahun selepas pemberontakan, peniaga-peniaga Mesir melaporkan perniagaan mereka terus merosot sehingga 40% berbanding sebelum pemberontakan. Pelancongan juga masih belum pulih iaitu merosot 75% dari sebelumnya. Lalu Mesir terpaksa membuat pinjaman asing yang berkali ganda, yang mana tidak perlu dibuat oleh kerajaan lalu.

  ReplyDelete
 24. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Rakyat yang tidak mampu memahami apa yang telah mereka lakukan terhadap diri sendiri, mula menyalahkan kerajaan baru pula dan memberontak sekali lagi. Dan sehingga kini, kekacauan dan ancaman pemberontakan masih berterusan di Mesir. Hari ini, ramai rakyat mereka meluahkan kekesalan kerana telah melakukan pemberontakan.

  ReplyDelete
 25. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Selain Mesir, rasamnya, kita tidak perlu berbincang mengenai Syria pasca pemberontakan kerana apa yang berlaku pada rakyatnya dapat dilihat sendiri melalui laman-laman sosial yang dikongsi oleh mereka-mereka yang prihatin.

  ReplyDelete
 26. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Apa yang pasti, kesemua negara-negara ‘Arab Spring’ ini berada dalam keadaan ‘gelap-gulita’, sehinggakan bukan sahaja tiada cahaya di hujung terowong, tetapi terowong itu sendiri tidak tahu di mana letaknya.

  ReplyDelete
 27. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Sekiranya, ‘Arab Spring’ perlu dijadikan contoh teladan seperti kata Anwar, maka satu-satunya yang boleh diteladani ialah agar tidak mengikut jejak langkah mereka dengan menjatuhkan kerajaan melalui pemberontakan.

  ReplyDelete
 28. "MALAYSIA SPRING": ANCAMAN ANWAR UNTUK MEMBUNUH DEMOKRASI DAN MELETAKKAN NYAWA RAKYAT DALAM BAHAWA HANYA KERANA MAHUKAN JAWATAN PERDANA MENTERI

  Jika Anwar ingin sangat menjadi Perdana Menteri, beliau perlu melalui cara demokrasi sebenar, iaitu pilihanraya. Tidak ada seorang pun dari rakyat Malaysia yang wajar kehilangan pekerjaan, kerugian perniagaan, menderita, atau bergadai nyawa untuk memastikan Anwar mencapai cita-citanya. Kita tidak perlu menggadaikan nikmat yang sedia ada dan mereka yang terlibat dalam Arab Spring pasti memberitahu kita bahawa apa yang kita nikmati hari ini adalah tidak ternilai harganya.

  ReplyDelete
 29. Sabahans are still pretty much in favour of Barisan Nasional as their government of choice, according to the coalition political sentiment survey.

  ReplyDelete
 30. Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said the survey conducted by BN indicated that the majority of voters in divisions across the Sabah were inclined to support the coalition.

  ReplyDelete
 31. “I am very satisfied with the result of the survey and very confident Sabah will continue to remain as what we call a “Blue State” for BN.

  ReplyDelete
 32. “This is based on facts and data that have been presented to me,” he told a press conference after a meeting with the State BN leaders here yesterday.

  ReplyDelete
 33. Muhyiddin said he was given a detailed briefing by Sabah BN liaison chairman Datuk Seri Musa Aman and all division coordinators from across the state during the meeting.

  ReplyDelete

 34. The deputy BN chairman said he was satisfied that every election machinery and other election tools were in place and fully ready for the coming general election.

  ReplyDelete

 35. The coalition however was aware that it was not polling day yet and would in the coming few weeks focus its attention on further strengthening its position in all aspects, he added.

  ReplyDelete
 36. “We want to further solidify our position in each areas as well as give attention to certain group of voters, such as the youth. In addition, we also try to resolve issues faced by every division, be it about development programmes or others.

  ReplyDelete
 37. “So, we will continue to do it but for me, I am confident that Sabah is fully ready,” said Muhyiddin who was expected to attend seven more functions in Keningau, Nabawan, Tenom and Kota Kinabalu before continuing his two-day working visit to Labuan this afternoon.

  ReplyDelete
 38. To a question, he said the understanding and unity among all BN component parties in Sabah was excellent and there were no issues that could affect cooperation in the elections.

  ReplyDelete

 39. He said the opposition pact members were facing various issues that hindered them from effectively collaborating with one another.

  ReplyDelete

 40. “We know that the opposition is a big mess; there are too many issues confronting them whereas for us there is no problem at all. So, this is another strength we have and we need to preserve this,” he said.

  ReplyDelete
 41. On the distribution of vacant seats formerly allocated to Sabah Progressive Party (SAPP) and other seats held by former individual members who have quit the coalition, Muhyiddin said the matter will be decided soon.

  ReplyDelete
 42. “We realize that there are seats which were under BN but the elected representatives have left BN to become independent and so on, including SAPP.

  ReplyDelete
 43. “Datuk Musa as the state liaison head has met and discussed with component leaders but it will be decided at the central level together with the chairman, Prime Minister himself,” he said.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.