Wednesday, December 19, 2012

'MAHARAJA JUDI' LUPA RAKYAT

MEMANG tepat Ahli Parlimen Beaufort digelar 'Maharaja Judi' kerana telah memperjudikan nasib para pengundi di Klias dan Beaufort sejak beliau menjadi ADUN Klias dan Ahli Parlimen Beaufort disebabkan tabiat buruk beliau yang suka berjudi.

Oleh kerana terlalu sibuk berjudi, beliau lupa masih ramai rakyat yang menderita dan tidak terbela disebabkan keghairahannya mengejar projek bagi memenuhi nafsu judinya.
 
Salah seorang mangsa judinya ialah Mak Cik Sabariah Bte Baludis, 72, yang menetap di Kampung Kebulu, Menanjung, Beaufort yang hidup sebatang kara di rumah usang; sedangkang Lajim tahu dan kenal benar dengan Mak Cik ini.
 
Bukan sekali permohonan rumah PPRT dibuat melalui Lajim, malah sudah berpuluh kali dijanjikan, namun sehingga 10 Disember 2012, belum ada sebarang kelulusan diberikan.

Sebagai jiran tetangga yang sedih melihat Mak Cik ini hidup merempat di negeri sendiri, kami hanya terdaya membantu ala kadar dan kasihan melihat beliau terpaksa menumpang tidur di rumah sanak saudara yang berdekatan kerana rumah usangnya tidak lagi selamat kerana boleh menyembah bumi pada bila-bila masa.

Oleh itu, sebagai pemilih, jiran dan penduduk Beaufort, saya merayu agar rakyat Beaufort menolak kepimpinan Lajim yang hanya memperdaya kaum Bisaya dengan gelaran 'Janang Gayuh' yang tidak memberi sebarang makna kepada rakyat; sebaliknya sebagai tiket untuk meneruskan tabiat berjudi yang mendarah daging dalam dirinya, seolah-olah agama Islam hanya pakaian korporat di kala merasmikan acara. Hipokrit!

Salam Hormat,

JIRAN PRIHATIN
 
Sumber: Sabahkini

28 comments:

 1. Lajim masih lagi kejar jawatan KM Sabah

  ReplyDelete
 2. Semua janji2 Anwar hanya palsu. Anwar menawarkan jawatan KM pada ramai orang

  ReplyDelete
 3. Kenapa Lajim perlu tunggu berpuluh tahun baru nak keluar parti kalau benar bukan kejar kepentingan sendiri??

  ReplyDelete
 4. Nasib Lajim lepas ni tidak akan sama seperti beliau masih berada dalam BN.

  ReplyDelete
 5. Lajim gila kuasa, gila jawatan.

  ReplyDelete
 6. ATAS alasan apa sekalipun tindakan Lajim Ukin yang akan meninggalkan UMNO adalah tindakan paling biadap, jahat, kotor serta keji dan inilah tindakan yang paling tidak bermaruah serta beradab dalam sejarah politik tanahair yang dipamerkan oleh beliau sekaligus membuktikan bahawa beliaulah pembelot parti yang paling hina kalau mahu dibandingkan dengan beberapa nama sebelum ini.

  ReplyDelete
 7. Sikap berpaling tadah Lajim Ukin di saat beliau masih memegang jawatan Timbalan Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan serta meletakkan jawatan sebagai Ketua UMNO Bahagia Beufort membuktikan bahawa beliau meletakkan kepentingan peribadi lebih utama daripada mempertahankan maruah UMNO serta Barisan Nasional.

  ReplyDelete
 8. Beliau begitu yakin BN akan tumbang dan ibarat kata pepatah, dahan belum patah cuma baru bergoyang, Lajim sudah menjadi seperti beruk melompat mencari dahan lain.

  ReplyDelete
 9. Biarpun Lajim ada sejarah lompatnya namun lompatan di saat UMNO dan BN sedang bersiap sedia untuk mendepani PRU13 cukup jahat serta paling tidak bermoral dilakukan oleh ahli politik veteran seperti beliau kerana dalam saat mahu berperang Lajim menukar kem dan menggunakan senjata yang diberikan UMNO dan BN untuk membunuh rakan-rakan beliau dalam UMNO dan BN.

  ReplyDelete
 10. Lajim juga boleh kita sifatkan sebagai pemimpin penipu kerana sebelum ini apabila ditanya adakah beliau akan menyertai PKR menolak kenyataan tersebut tetapi rupa-rupanya beliau menggunakan kedudukannya sebagai MT UMNO, Timbalan Menteri dan MP Beufort adalah untuk mengugut kepimpinan pusat serta negeri supaya tunduk kepada segala desakannya.

  ReplyDelete
 11. Tindakan Lajim ini juga dikatakan berpunca daripada keyakinan beliau bahawa UMNO dan Barisan Nasional akan kalah dalam PRU13 nanti bukan sahaja di Sabah tetapi diseluruh Malaysia dan sebagai persiapan awal, untuk meneruskan survival politik beliau, beliau akhirnya memilih untuk meninggalkan rakan-rakan yang lain dalam UMNO dan Barisan Nasional untuk menyelamatkan dirinya sendiri dan faktor kononnya perjuangan beliau adalah untuk rakyat Sabah hanyalah rekaan politiknya semata-mata.

  ReplyDelete
 12. Malah Lajim juga bertindak sedemikian kerana termakan dengan janji-janji Anwar Ibrahim yang akan melantik beliau sebagai Ketua Menteri Sabah sekiranya pembangkang berjaya menumbangkan BN dalam PRU13 nanti dan tidak cukup dengan itu Lajim juga dijanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Anwar (besar sungguh cita-cita politik Lajim ini).

  ReplyDelete
 13. Elok jugalah Lajim diperbodohkan oleh Anwar,dulu di Sarawak pun Baru Bian dijanjikan Ketua Menteri Sarawak tapi akhirnya Baru Bian angkat sumpah di depan gambar Anwar sahaja.

  ReplyDelete
 14. Lajim yang selama ini kita anggap bijak bermain politik tetapi sejak menukar buah pinggangnya, beliau jadi terlalu mudah untuk diperbodohkan dan UMNO serta BN diyakini tidak akan meratap hiba dengan kehilangan parasit seperti Lajim ini dan lebih memudahkan UMNO dan BN membuat pembersihan dalam parti.

  ReplyDelete
 15. Untuk PRU13, PM dan Musa Aman harus mengenalpasti pemimpin yang setia pada parti dan tidak meninggalkan medan perjuangan walau dengan apa cara sekalipun untukk dipilih sebagai wakil BN ataupun UMNO dalam PRU nanti.

  ReplyDelete
 16. Huduh dan busuknya lagi permainan politik Lajim ini walaupun dalam masa beliau menyandang jawatan Timbalan Menteri, beliau masih mampu menebalkan muka menjaja jawatannya termasuklah bertemu dengan Nik Aziz di Kelantan. kalau betullah dia bermaruah serta berwibawa, sejurus selepas meletak jawatan sebagai Ketua Bahagian Beufort, dia sepatutnya mengosongkan pejabatnya. tetapi beliau masih menggunakan taktik ugut dan mendesak Perdana Menteri untuk tunduk kepada 21 desakannya termasuklah mahu Musa Aman mengosong kerusi Ketua Menteri Sabah dalam masa 15 hari.

  ReplyDelete
 17. Kita percaya dengan pengkhianatan yang dilakukan oleh Lajim terhadap parti dan kerajaan ketika ini, maka akan pecah berderailah segala kerakusan Lajim dan tidak pelik kalau dilihat sikap rakus dan tamaknya mengejar jawatan Ketua Menteri, beliau juga rakus menggunakan kedudukannya sebagai Timbalan Menteri Persekutuan ataupun sebelum ini pernah menjadi Menteri di beberapa Kementerian dalam kerajaan Negeri Sabah serta Ketua Merinyu Projek di Jabatan Ketua Menteri Sabah sewaktu menyandang ADUN Klias.

  ReplyDelete
 18. Malah ada yang mendakwa Lajim Ukin lebih korupsi daripada semua pemimpin dari Sabah dan pemerhati politik tidak hairan apabila laporan daripada SabahKini.Net yang mendedahkan hubungan kontrak serta projek dengan Shafie Afdal.

  ReplyDelete
 19. Apa pula hubungan Shafie dengan Lajim ini?Untuk peringkat ini biar kita kaburkan dulu kisah kedua-dua mereka ini namun kalau benar beberapa projek di Sabah telah diberikan kepada Lajim melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Lajim membuktikan juga dalam masa beliau berhasrat untuk meninggalkan parti, beliau terus berusaha untuk `menyamun’ segala projek-projek kerajaan.

  ReplyDelete
 20. Shafie dituduh ada kaitan dengan tindakan Lajim ini terutama membabitkan projek Pembangunan Luar Bandar bernilai RM150 juta, Projek Pembinaan Jalan Luar Bandar berimpak tinggi, Jalan Montineor-Halogilat sepanjang 12 kilometer dengan kos RM82 juta namun Lajim memekak kononnya kedudukan beliau sebagai MP Beufort tidak dibantu oleh Kerajaan Pusat.

  ReplyDelete
 21. Projek Jalan Montineor-Halogilat ini termasuk dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah kerana difahamkan sebagai 'Projek Top-Up' sekalipun dikategorikan sebagai Jalan Luar Bandar(JLB) oleh KKLW; tetapi terlalu tinggi iaitu RM6.83 juta bagi satu kilometer sedangkan kos pembinaan jalan baru dan berturap di Sabah antara RM2 hingga RM3 juta (kos naiktaraf hanya RM1 juta).

  ReplyDelete
 22. Projek HQ.191/2011(F) bagi kerja-kerja Naiktaraf Jalan Montenior-Halogilat, Beaufort, telah ditawarkan kepada Syarikat Kumpulan Kemajuan K.K. (Sabah) Sdn. Bhd. pada 15 Disember 2011 dengan kos RM 81,536,660.10 oleh Jabatan Kerjaraya sebagai Penyelia Projek setelah dipersetujui oleh Agensi Pelaksana, KKLW.

  ReplyDelete
 23. Syarikat Kumpulan Kemajuan K.K. (Sabah) Sdn. Bhd. yang dimiliki Abd Kahar Bin Bacho, Faridah Ang Mei Ling dan Sahlih Bin Sirin sebelum ini pernah melaksanakan Projek Pembinaan Kem Batalion Ke-7 Rejimen Askar Melayu Diraja (7 RAMD), Batalion Infantri Standard, Kem Kubota, Tawau, Sabah pada 26 Januari 2011 dengan kos RM 61,867,858.10 dan Projek Naiktaraf Jalan Apin-Apin-Kg. Bundu-Kg. Tiga (Design & Build) pada 30 Julai 2007 dengan kos RM 18,585,154.87.

  ReplyDelete
 24. Semua projek Kerajaan Persekutuan ini dikaitkan dengan Lajim dan belum terdedah lagi beberapa penyelewengan sewaktu Lajim menjawat Menteri Pertanian Sabah satu ketika dulu dan mereka ini semua sedang menunggu pengistiharan rasmi Lajim keluar dari UMNO dan dipercayai Sabah terutama sekali di Beufort akan bergegar kisah Lajim Ukin,pembelot serta pengkhianat yang mencipta sejarah ini.

  ReplyDelete
 25. Kita tidak tahu apa hubungan antara Lajim dan Shafie dan kita amat berharap semua itu fitnah apabila Shafie dikatakan menjadi perancang utama untuk mengkacaubilaukan politik Sabah menjelang PRU13 nanti. Dan kita harap pemberian projek oleh Kementerian Shafie kepada suku sakat ataupun Lajim sendiri bukanlah umpan untuk memalukan Najib serta Musa Aman tetapi adalh kerana kemampuan syarikat dan kita juga berharap siasatan SPRM tidak menemukan keterlibatan Lajim dalam kes rasuah termasuklah projek Sisa Pepejal di Kementerian Lajim sebelum ini.

  ReplyDelete
 26. Kita tunggu episod seterusnya Lajim Ukin ini…adakah beliau akhirnya akan seperti dulu sujud dan minta ampun serta maaf kepada Pairin Titingan kerana mengkhianti parti itu dan bila kena tipu dengan Anwar, beliau juga akan sujud dan minta maaf dalam bentuk yang sama terhadap PM Najib serta Musa Aman.

  ReplyDelete
 27. Kamu kenal ka siapa lajim? org2 klias masih undi lajim sebab rakyat2 nie yg tahu apa lajim suda buat dekat kawasan klias... dia keluar parti pun sebab kepimpinam parti dan KM skrg gila kuasa...semua dia mahu pancung tapi bisaya sabah susah dia mahu pacung ini kali la...tukar..klias adalah kawasan Bisaya so jangan kacau kawasan, Hidup lajim..

  ReplyDelete
  Replies
  1. dari mana si Lajim dapat duit rm50000 beli surat cinta Anwar kepada Azizah?? boleh tolong jelaskan?

   Delete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.