Monday, February 4, 2013

Naib Presiden SAPP keluar parti sertai PPPS

BONGAWAN: Naib Presiden SAPP pusat Japar Ismail telah mengistiharkan keluar parti daripada SAPP menyertai pakatan rakyat melalui PPPS dibawah kepimpinan DSP Hj Lajim Hj Ukin selaku Presiden PPPS, majlis penyerahan borang kemasukan menyertai PPPS turut disertai oleh Ag Amin Ag Sabtu Naib pengerusi CLC SAPP N.24 Membakut merangkap ketua cawangan SAPP Kg.Likas Binsulok Membakut dan juga Naib ketua wanita SAPP P.168 Kota Merudu Pn.Arfah@Latipah bte Rani..

Bagi menutup segala kelemahan SAPP berhubung tindakan beberapa ahlinya yang keluar meninggalkan parti, sepantas kilat Timbalan Presiden SAPP Amde Sidek cuba meneutralkan keadaan itu dengan meremehkan kredibiliti Japar Ismail menggunakan kenyataan-kenyataan lapuk seperti dibawah;
I can only say for all this while Japar isn’t struggle for people of Sabah and the State, away from what he had portrayed as a leader that Sabahans have hope for, but more of self-interest and to be Yang Berhormat at cost. He knew fairly well how the party - SAPP makes decision and where party stands all along.
Setiap kali berhadapan dengan situasi seperti ini, ayat ini jugalah yang akan keluar dari mulut pemimpin-pemimpin pembangkang bagi menyelamatkan kapal mereka yang semakin karam. Kan lagi bagus jika Amde Sidek cakap saja bahawa semua pemimpin-pemimpin SAPP hari ini tidak ikhlas berjuang untuk rakyat dan negeri Sabah.. Tidak perlu tunggu mereka keluar meninggalkan parti baru ungkapan itu terpacul keluar dari mulut Amde Sidek..

Terimalah kenyataan bahawa SAPP hari ini umpama kapal buruk yang menunggu masa untuk karam. Bagi Bullet, tindakan Japar Ismail itu memang tepat pada masanya. Sementara masih ada banyak kapal baru dan lama yang masih kukuh, gunalah kesempatan itu untuk menyelamatkan diri.

21 comments:

 1. SAPP makin lemah.

  ReplyDelete
 2. Pelbagai isu yang timbul menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dijangka menjadi penentu kepada parti yang bakal dipilih oleh majoriti rakyat negara ini.

  ReplyDelete
 3. Ahli akademik, Prof. Datuk Seri Dr. Syed Arabi Idid berkata, beberapa kajian dijalankan mendapati, kebanyakan pengundi hanya akan memberikan undi mereka kepada parti yang dapat menjawab atau menyelesaikan isu-isu dibangkitkan.

  ReplyDelete
 4. "Keadaan semasa menyaksikan golongan muda telah menguasai jumlah bilangan pengundi dengan membawa bersama isu dan suara mewakili mereka malah kemunculan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang aktif membangkitkan isu, turut harus diberikan perhatian.

  ReplyDelete
 5. "Bagi golongan pengundi atas pagar, mereka didorong oleh isu yang dimainkan, mereka dijangka membuat pilihan berdasarkan kemampuan sesebuah parti menjawab setiap isu berbangkit tersebut," katanya.

  ReplyDelete
 6. Seorang lagi ahli panel, Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, selain pendekatan kempen menawan hati pengundi muda oleh BN mahupun pakatan pembangkang, perkara yang juga harus diberi perhatian adalah soal membabitkan pengundi wanita.

  ReplyDelete
 7. "Kita tidak pernah bincang bagaimana strategi menawan hati pengundi wanita walhal golongan ini merupakan separuh daripada keseluruhan jumlah pengundi.

  ReplyDelete
 8. "Ketika ini, kita terlalu memberi perhatian kepada golongan muda sedangkan peranan wanita dalam menentukan kemenangan atau kekalahan sesebuah parti dalam PRU-13 akan datang adalah sangat besar," katanya.

  ReplyDelete
 9. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Di manakah Presiden SAPP, Yong Teck Lee, calon PRK DUN mahu meletak muka beliau apabila isteri Anwar Ibrahim menghina dan menuduh beliau sebagai pengacau (spoiler) di dalam pilihanraya kecil DUN Batu Sapi?

  ReplyDelete
 10. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Apakah Yong Teck Lee sudah tiada maruah lagi hingga sanggup diperlekeh-lekehkan oleh Wan Azizah, Presiden PKR yang dirinya sendiri tidak dapat mentadbir parti dengan baik dan adil?

  ReplyDelete
 11. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Jika kita turuti perkembangan Parti Maju Sabah (SAPP) yang diterajui oleh Yong Teck Lee, parti tersebut seolah-olah diperkecil-kecilkan oleh Pengerusi DAP Sabah, Dr Hiew King Cheu yang juga merupakan Ahli Parlimen Kota Kinabalu.

  ReplyDelete
 12. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Tatkala Hiew King Cheu mendabik dada mengatakan Pakatan Rakyat dan DAP adalah parti Nasional, beliau telah menghina SAPP dengan mengatakan parti itu adalah ‘parti nyamuk’. Jika kita teliti, keangkuhan Ahli Parlimen Kota Kinabalu itu mempunyai sebab yang tersirat.

  ReplyDelete
 13. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Pada pilihanraya Umum tahun 2008, Yong Teck Lee dan SAPP telah menuntut kerusi parlimen Kota Kinabalu daripada BN tetapi telak ditolak.

  ReplyDelete
 14. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Secara peribadi, Hiew King Cheu berkemungkinan mengapi-apikan ketidakpercayaan dan keburukan SAPP dengan harapan Pakatan Rakyat tidak akan bersekongkol dengan SAPP supaya kerusi parlimen Kota Kinabalu selamat ditangan beliau.

  ReplyDelete
 15. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Maka kerana itu, Pengerusi DAP Sabah itu begitu beria-ia menimbulkan persoalan-persoalan yang seolah-olah menghina parti SAPP.

  ReplyDelete
 16. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Dalam masa yang sama, pencalonan ‘Taiko’ Yong Teck Lee, Presiden SAPP dilihat sebagai satu tindakan desperate parti SAPP untuk menyambung talian hayat parti tersebut. ‘Taiko Sabah’ ini ingin membuktikan bahawa parti beliau masih mendapat tempat di hati rakyat Sabah sebagai parti tempatan yang kononnya mampu memperjuangkan nasib rakyat Sabah.

  ReplyDelete
 17. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Pencalonan Presiden SAPP, Yong Teck Lee adalah do or die untuk beliau dan parti SAPP. Jika beliau kalah, SAPP berkemungkinan besar akan lumpuh buat selama-lamanya. Tetapi jika beliau menang, SAPP bakal mendapat nafas baru menjadi parti pembangkang yang tidak boleh dipandang kecil oleh Pakatan Rakyat.

  ReplyDelete
 18. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Konflik dan konfrontasi kuasa bakal berlaku di antara SAPP dan Pakatan Rakyat sebagai parti pembangkang di mana SAPP tidak perlu mengikut arahan Pakatan Rakyat.

  ReplyDelete
 19. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Kepimpinan Anwar Ibrahim pula jelas tercemar teruk apabila beliau gagal memujuk Yong TEck Lee dan SAPP. Jika kita teliti, parti SAPP mungkin mempunyai sasaran kerusi Parlimen, DUN dan agenda pilihanraya umum ke-13 yang berlawanan dengan aspirasi PKR, DAP dan PAS.

  ReplyDelete
 20. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  SAPP mungkin akan cuba menakluki kerusi parlimen Kota Kinabalu yang dipegang oleh Pengerusi DAP Sabah sekarang. Pokoknya, SAPP mahu mencuba nasib untuk terus hidup di persada politik Sabah. Parti-parti seperti DAP semestinya tidak boleh duduk diam dan sangat gusar dengan percaturan Yong Teck Lee dan SAPP.

  ReplyDelete
 21. PKR dan DAP Hina Parti SAPP – Parti Pengacau dan Parti Nyamuk!

  Begitulah realiti Parti Pembangkang yang luarannya tampak indah dengan mimpi dan impian tetapi hakikatnya, mereka saling berebut kuasa dan ‘bercakaran’ di antara satu sama lain. Rakyat sudah tahu!

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.