Thursday, April 4, 2013

Anggota PKR Buat Laporan SPRM Terhadap MB Selangor

Malang bagi Pakatan Rakyat terutamanya PKR selepas Parlimen dibubarkan, timbul pula dakwaan dikalangan ahli sendiri mengenai penyalahgunaan kuasa oleh MB Selangor Khalid Ibrahim. Bermakna memang betullah tuduhan sebelum ini bahawa berlaku penyelewengan dalam kerajaan negeri Selangor yang ditadbir oleh PKR. 

Kali ini mana Khalid mahu sorok muka?? Tuduhan itu datang dari ahli sendiri, bukan dari umno atau media pro umno.. Rafizi Ramli dan pasangan duetnya Zuraida Kamaruddin kenapa tidak bising?? Dapat habuan??

PUTRAJAYA, 4 April (Bernama)-- Sekumpulan 15 anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Kuala Selangor membuat laporan terhadap Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung kekeliruan penyata kewangan mesyuarat agung tahunan (2010) PKR cawangan itu, di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini Khamis.

Seorang daripada mereka, Airos Shahidin Manap, 45, berkata mereka mengesyaki berlaku penyalahgunaan kuasa dan penipuan dalam penyata kewangan itu sehingga Abdul Khalid gagal menjelaskan isu itu sehingga hari ini.

"Kami telah memberi masa selama enam bulan kepada beliau untuk menjelaskan isu tersebut tetapi sehingga hari ini kami tidak menerima sebarang penjelasan atau jawapan.

"Kami syaki berlaku penipuan dan penyalahgunaan kuasa dalam penyediaan penyata kewangan itu. Sebagai ahli kami rasa ada hak dan kuasa untuk menegur kelemahan beliau dan memperbetulkan suasana yang tak betul," katanya kepada Bernama selepas membuat laporan itu.

Airos mendakwa penyata kewangan itu mengelirukan kerana banyak yang tidak disokong dengan resit, selain perbelanjaan tahun 2009 turut dimasukkan dalam kira-kira tahun 2010 yang semuanya tercatat dalam buku mesyuarat agung tahunan yang diedarkan kepada 243 ahli yang hadir.

"Malah penyata kewangan itu tidak ditandatangani oleh juruaudit, sebaliknya dua ahli jawatankuasa didapati bertindak sebagai pemeriksa kira-kira yang tidak sah yang dilihat sebagai satu percubaan penyalahgunaan kuasa," katanya.

0 comments:

Post a Comment

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.