Saturday, April 27, 2013

Pencerobohan Lahad Datu: Kenapa Anwar, Tian Chua dan Darell Leiking Buat Penafian?

Dalang terhadap insiden pencerobohan Lahad Datu sudah dikenalpasti namun masih belum didedahkan buat masa ini kerana dikhuatiri pendedahan itu akan dianggap oleh sesetengah pihak tertentu sebagai permainan politik atau SANDIWARA POLITIK. Namun, sehingga kini beberapa pemimpin dari pembangkang mula membuat penafian bagi menyelamatkan diri supaya tidak dikaitan dengan insiden tersebut. Malah ada juga yang membuat pengakuan awal bahawa dirinya KEMUNGKINAN akan dikaitkan memandangkan dia turut terlibat dalam siri lawatan ke Manila bersama-sama R.Sivarasa dan Tian Chua sebelum pencerobohan berlaku.

Pada 26 April, Kementerian Pertahanan telah mengenal pasti tiga pemimpin pembangkang yang menjadi dalang kepada insiden pencerobohan kumpulan bersenjata di Lahad Datu, Sabah. Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata segala maklumat dan butir-butir mengenai dalang tersebut akan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya. Ahmad Zahid bagaimanapun tidak mendedahkan nama pemimpin pembangkang tersebut dan segala butiran serta tindakan hanya akan diketahui selepas pilihanraya. Laporan Penuh (DISINI)

Sebaik pengumuman dibuat, Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua mendakwa kenyataan Menteri Pertahanan itu berunsur politik. Beliau mempersoalkan kenapa Ahmad Zahid membuat kenyataan itu menjelang pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei ini. Beliau juga meminta menteri berkenaan menamakan tiga pemimpin pembangkang yang dikenal pasti menjadi dalang kepada insiden pencerobohan Lahad Datu.

Sementara, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula mendesak Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengemukakan bukti bahawa Pakatan Pembangkang menjadi dalang dalam serangan pengganas Sulu di Lahad Datu, Februari lalu. Beliau berkata kenyatan Zahid yang mendakwa tiga pemimpin pembangkang terlibat dalam pencerobohan merupakan satu lagi cubaan untuk mengaitkan dirinya dengan pengganas Sulu. Laporan Penuh (DISINI)

Lebih mengejutkan apabila, calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Darell Leiking tiba-tiba tampil mendakwa beliau akan disenaraikan sebagai salah seorang pemimpin pembangkang yang dikaitkan menjadi dalang dalam pencerobohan kumpulan militan Sulu ke Sabah. Darell berkata, beliau membuat kesimpulan itu kerana dirinya bersama dengan dua pemimpin PKR iaitu R.Sivarasa dan Tian Chua mengadakan lawatan ke Manila sebelum pencerobohan berlaku pada Februari lalu. Beliau turut berkata lawatan itu tiada kena mengena dengan kumpulan militan Sulu tetapi mereka ke sana untuk mendapatkan maklumat mengenai Manuel Amalilio yang dikehendaki pihak berkuasa Filipina kerana didakwa terlibat dalam kes penipuan bernilai RM1 bilion dan kini dipenjara dua tahun di Sabah kerana memiliki pasport Filipina palsu. Laporan Penuh (DISINI)

Jika benar ketiga-tiga pemimpin ini tidak terlibat, maka mereka tidak perlu risau dengan pendedahan tergempar oleh Menteri Pertahanan Malaysia. Tian Chua yang terkenal dengan kenyataan "SANDIWARA POLITIK" juga tidak perlu mengulangi kenyataan yang sama bagi melepaskan diri memandangkan segala tindakan hanya akan diambil selepas pilihanraya. Anwar dan Darell juga tidak perlu membayangkan yang diri mereka akan dikaitkan dengan insiden pencerobohan tersebut jika benar mereka tidak bersalah. Segala butiran atau maklumat yang diperolehi oleh Menteri Pertahanan adalah hasil dari siasatan yang dibuat sejak insiden itu berlaku yang mana turut melibatkan kerjasama dari kerajaan Filipina.

Jesteru, tuduhan bahawa pendedahan ini adalah berunsur politik, sandiwara politik atau apa sahaja yang seangkatan dengannya, sama-sekali tidak benar sebagaimana jenayah ini berlaku yang tanpa mengira waktu dan tempat. Penafian demi penafian yang dibuat, baik oleh tiga orang pemimpin diatas mahupun pemimpin-pemimpin lain selepas ini, sebenarnya tidak perlu kerana penafian itu boleh dibuat di mahkamah sekiranya ada antara mereka yang dikenalpasti terlibat.

Komen: Ingatkan hanya dua orang sahaja yang terbang ke Manila.. rupanya TIGA orang.. konon mahu mendapatkan maklumat mengenai Manuel Amalilio.. Tapi persoalannya, siapa ketiga-tiga orang ini yang cuba bertindak sebagaimana layaknya anggota polis?? dan kenapa kali ini mereka tidak terbang ke Manila atau Sulu bagi mendapatkan maklumat mengenai pencerobohan di Lahad Datu?????

**SIAPA TERMAKAN CILI, DIA TERASA PEDASNYA

1 comments:

  1. belum apa2 dan buat penafian.. kalai takut mmg begitu, gelabah tak tentu pasal

    ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.