Thursday, January 24, 2013

SAPP has no moral authority to talk on illegal immigrant issue

KOTA KINABALU: DAP Sabah state assistant secretary Junz Wong has advised SAPP Youth chief Edward Dagul not to think Sabahans were fools by putting up political “wayang kulit”.

“SAPP has no moral authority to talk on illegal immigrant issue. Why hasn’t SAPP complained when their president (Datuk Yong Teck Lee) won? Why hasn’t SAPP asked for the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants to be set up immediately?” Junz asked.

“If SAPP had sincerely wanted to solve the illegal immigrant issue, SAPP should have stopped the problem from deteriorating with sense of urgency then!” he added.

For this, Junz said SAPP should immediately apologize to the people of Sabah for allowing the illegal immigrant problem continued to worsen.

“That’s also explained why they have been keeping very quiet on recent shocking findings exposed by RCI hearings,” he added

Junz Wong is also the national DAPSY publicity secretary, stressed DAP adviser Lim Kit Siang has been fighting for Sabah to resolve PTI issue as early as the 80s by tabling an emergency motion to address this problem!

“As determined as Edward Dagul has confidently claimed, so why hasn’t SAPP supported the RCI motion in Parliament tabled again by Lim Kit Siang back in 2008? - The Borneo Post

24 comments:

 1. Ini kerana pentadbiran pembangkang di beberapa buah negeri telah menampakkan pelbagai masalah, selain tiada kesepakatan di kalangan mereka, khususnya melibatkan pelaksanaan hukum hudud.

  ReplyDelete
 2. Jelasnya, hal itu berbeza dengan Barisan Nasional (BN) yang menampakkan keseimbangan dalam pelbagai perkara.

  ReplyDelete
 3. "Dahulu siapa yang nak lelong Putrajaya? Tetapi kini merekalah (pembangkang) berebut nak kuasai Putrajaya. Hubungan pembangkang bukanlah satu bentuk kerjasama. Mereka pun bertelagah dengan isu hudud. Karpal Singh (Pengerusi DAP) dan Nik Abdul Aziz Nik Mat (Musyidul Am Pas) saling bertelagah.

  ReplyDelete
 4. "Pastinya, suasana Parlimen nanti akan penuh dengan perbalahan jika pembangkang mengambil alih negara ini. Ini sangat tidak baik untuk masa depan," katanya

  ReplyDelete
 5. Beliau berkata, justeru BN perlu menang pilihan raya umum akan datang dengan majoriti dua per tiga supaya fokus dapat diberikan kepada pelan pembangunan negara.

  ReplyDelete
 6. Menurutnya, ini kerana kerajaan yang ada ketika ini tidak begitu kuat dan lebih memfokuskan kepada kesinambungan hidup parti untuk terus meraih sokongan rakyat.

  ReplyDelete
 7. Jelasnya, ia menyebabkan perhatian kepada meningkatkan ekonomi, pembangunan industri dan perdagangan berkurangan.

  ReplyDelete
 8. "BN masih boleh menang dan mentadbir negara tetapi ia tidak begitu kuat. Ini kerana pembangkang sudah menanam rasa benci rakyat terhadap kerajaan. BN boleh menang jika rasa benci itu dapat diatasi," jelasnya.

  ReplyDelete
 9. SAPP tau mengarut saja.

  ReplyDelete
 10. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Terdapat dua kesalahan yang dilakukan oleh presiden SAPP ketika pilihanraya itu sehingga mahkamah memutuskan untuk membatalkan keputusan pilihanraya bagi DUN Likas 1999 serta membatalkan kelayakan Datuk Yong Teck Lee untuk bertanding selama 5 tahun.

  ReplyDelete
 11. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Pada pilihan raya yang diadakan pada 12 Mac 1999, bekas Ketua Menteri, Datuk Yong Teck Lee, yang bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) berjaya mempertahankan kerusi Likas setelah memperoleh 9,110 undi dengan kelebihan 4,962 undi. Calon lain yang bertanding untuk kerusi itu ialah Dr. Chong Eng Leong (PBS), Datuk Harris Salleh dari Parti Bersekutu, Zulkifli Lajah (Setia), Yahya Kassim (Pas) dan Saudin Kadis (Bebas).

  ReplyDelete
 12. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Pada Jun 2001, Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu telah mengisytiharkan keputusan Pilihanraya bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Likas yang diadakan pada tahun 1999 sebagai batal kerana terdapat pengundi hantu yang tidak wujud dalam daftar pemilih kawasan itu. Calon PBS, Dr. Chong Eng Leong sendiri yang meminta mahkamah mengeluarkan perintah bagi membatalkan keputusan pilihan raya tersebut kerana terdapat pemilih daripada kalangan bukan rakyat Malaysia yang mengundi di kawasan Likas.

  ReplyDelete
 13. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Sementara itu, seorang lagi calon yang juga bekas Ketua Menteri, Harris Salleh, turut mengemukakan petisyen serupa dengan mendakwa terdapat kegiatan bercanggah pada pilihan raya 1999 untuk DUN Likas. Petisyen Harris itu mendakwa terdapat parti yang memasang empat papan pameran di sekitar kawasan pusat mengundi Likas dan tindakan itu melanggar Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihan Raya 1954.

  ReplyDelete
 14. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Mengenai petisyen yang dikemukakan oleh Harris, Hakim Muhammad Kamil berkata, berdasarkan kepada seluruh keterangan, beliau mendapati Yong selaku responden telah melakukan kesalahan mengikut Seksyen 11 (c) dan (d) serta Seksyen 32 Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihan Raya. Kesannya, mahkamah telah memutuskan Datuk Yong Teck Lee bersalah dan tidak di benarkan bertanding dalam pilihanraya selama 5 tahun sehingga 2007.

  ReplyDelete
 15. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Berdasarkan fakta ini, apa pandangan ahli atau pemimpin-pemimpin SAPP yang cuba menuding jari kepada Datuk Yee Moh Chai yang kononnya bertanggungjawab memindahkan alamat pengundi ketika Presiden mereka sendiri telah terbukti melalui saluran mahkamah telah melakukan taktik-taktik kotor ketika pilihanraya 1999? Jika pemimpin-pemimpin SAPP ikhlas berjuang bagi menuntut pilihanraya BERSIH dan adil, mereka sepatutnya menolak kepimpinan Datuk Yong Teck Lee terlebih dahulu.

  ReplyDelete
 16. YONG TECK LEE PERNAH GUNA TAKTIK KOTOR UNTUK MENANG PILIHANRAYA.. ADAKAH PADA WAKTU ITU BELIAU TURUT MEMANFAATKAN KEHADIRAN pati DI NEGERI INI?

  Sekiranya SAPP diberikan mandat memerintah negeri ini selepas PRU13, sudah tentu mereka akan berkuasa selama-lamanya kerana rekod lampau Datuk Yong Teck Lee telah membuktikan bahawa beliau akan menggunakan taktik kotor sebagaimana yang dilakukan oleh beliau ketika pilihanraya 1999.

  ReplyDelete
 17. RAKYAT SABAH WAJIB TOLAK YONG TECK LEE.. BERIKUT ADALAH SEDIKIT DARIPADA REKOD CEMERLANG BELIAU SELAMA DUA TAHUN MENJADI KETUA MENTERI SABAH

  1. Tidak layak menjadi pemimpin kerana telah berada dalam banyak parti, selalu lompat parti, cakap berbelit-belit, tidak berpendirian dan suka membuat kenyataan yang berbeza-beza.

  ReplyDelete
 18. RAKYAT SABAH WAJIB TOLAK YONG TECK LEE.. BERIKUT ADALAH SEDIKIT DARIPADA REKOD CEMERLANG BELIAU SELAMA DUA TAHUN MENJADI KETUA MENTERI SABAH

  2. Pentadbiran lemah semasa menjadi Ketua Menteri Sabah sehingga menyebabkan kerugian kepada negeri Sabah sebanyak RM114 juta.

  ReplyDelete
 19. RAKYAT SABAH WAJIB TOLAK YONG TECK LEE.. BERIKUT ADALAH SEDIKIT DARIPADA REKOD CEMERLANG BELIAU SELAMA DUA TAHUN MENJADI KETUA MENTERI SABAH

  3. Pernah melaksanakan dasar yang tidak popular seperti memperkenalkan Forest Management Unit (FMU) yang mengasingkan 2 juta hektar kawasan balak negeri Sabah kepada kurang daripada 20 syarikat dalam tempoh 100 tahun.

  ReplyDelete
 20. RAKYAT SABAH WAJIB TOLAK YONG TECK LEE.. BERIKUT ADALAH SEDIKIT DARIPADA REKOD CEMERLANG BELIAU SELAMA DUA TAHUN MENJADI KETUA MENTERI SABAH

  4. Mengarahkan `share-swap' pemilikan saham Warisan Harta Sabah (WHS) dalam MISC sebuah syarikat yang dianggap memiliki saham `blue chips' dengan saham North Borneo Trading (NBT) dan Sugarbun Corporation Berhad yang dimiliki oleh dua usahawan dari Sarawak yang merupakan saham spekulatif.

  ReplyDelete
 21. RAKYAT SABAH WAJIB TOLAK YONG TECK LEE.. BERIKUT ADALAH SEDIKIT DARIPADA REKOD CEMERLANG BELIAU SELAMA DUA TAHUN MENJADI KETUA MENTERI SABAH

  5. WHS telah menanggung kerugian RM200 juta kerana kejatuhan harga kedua-dua saham di samping kehilangan keuntungan daripada `right issues' dan kenaikan harga saham selain dividen daripada MISC.

  ReplyDelete
 22. 6. Yong Teck Lee juga mengarahkan `Board of Directors' Amanah Saham Sabah (SAS) membeli saham-saham NBT dan Sugarbun sehingga SAS mengalami kerugian teruk dan menyebabkan ramai pelabur rakyat tempatan Sabah mengalami kerugian.

  ReplyDelete
 23. 7. Berkrisis dengan pimpinan DAP Sabah khususnya Ketua DAP Sabah, Dr.Hiew Keng Chew (MP Kota Kinabalu) dan Ketua Penerangan DAP Sabah, Dr. Edwin Bosi. Kedua-dua mereka menentang penyertaan SAPP dalam PRK Batu Sapi.

  ReplyDelete
 24. RAKYAT SABAH WAJIB TOLAK YONG TECK LEE.. BERIKUT ADALAH SEDIKIT DARIPADA REKOD CEMERLANG BELIAU SELAMA DUA TAHUN MENJADI KETUA MENTERI SABAH

  8. Diperintah oleh Mahkamah Tinggi membayar RM1 juta kepada bekas Ketua Menteri Tan Sri Harris Salleh kerana memfitnah beliau berhubung nahas pesawat pada 6 Jun 1976.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.