Thursday, January 10, 2013

Skandal RM40 juta: SAH! Rafizi Ramli memang pembelit!

Oleh: Borneo Bullet

Putar-belit Rafizi Ramli
sumber: Malaysiakini
Dibawah ini adalah kenyataan Rafizi Ramli selepas mengadakan pertemuan dan memberi keterangan kepada Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC) pada 13 Disember 2012.
sumber: rafiziramli.com

Bandingkan kenyataan Rafizi yang ditandakan dalam petak merah diatas.

Sebaik Rafizi selesai berjumpa dengan pihak ICAC, beliau ada membuat kenyataan seperti ini "Saya BERANGGAPAN bahawa permintaan ICAC supaya BUTIRAN SIASATAN setakat ini dirahsiakan".

Namun sebaik NST melaporkan bahawa ICAC gugurkan siasatan RM40 juta terhadap Datuk Musa Aman ekoran ketiadaan bukti-bukti kukuh bagi membuka semula siasatan, Rafizi pusing lagi kenyataan asalnya kononnya "PENYIASAT yang mengetuai siasatan tersebut MENEGASKAN bahawa badan berkenaan tidak akan mendedahkan apa-apa butiran atau STATUS siasatan".

Pada mulanya Rafizi hanya BERANGGAPAN bahawa butiran siasatan itu dirasiahkan selepas ICAC memohon kerjasama pembangkang supaya tidak membuat kenyataan lanjut mengenai kes ini, kemudian hari ini dia pusing balik kononnya PENYIASAT sendiri yang MENEGASKAN supaya butiran siasatan tidak didedahkan.

Seperkara lagi, dalam kenyataan awal, Rafizi tidak menyebut STATUS siasatan. Tapi bagaimana selepas hampir sebulan Rafizi berjumpa dengan pihak ICAC, boleh pula dia menokok-tambah bahawa badan siasatan itu tidak mahu STATUS siasatan didedahkan??

Lihat dan nilailah sendiri bagaimana Rafizi memutar-belit dan menokok-tambah kenyataan beliau sendiri supaya pembohongan dan fitnah RM40 juta ini terus releven bagi menghadapi PRU13.

21 comments:

 1. Rafizi mmg dijangka takkan puas hati. terimalah hakikat.

  ReplyDelete
 2. kantoi lagi rafizi.. dulu cakap lain, sekarang cakap lain.. apa nak jadi dengan dengan pemimpin2 pakatan ni??

  ReplyDelete
 3. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Antara penipuan Rafizi dalam isu NFC yang kini dibongkar adalah seperti berikut:

  - Tidak ada juga sasaran pengeluaran sebanyak 330,000 kepala lembu dalam pelaksanaan projek daging lembu ini.

  - Tidak ada juga mana – mana transaksi pembelian secara tunai sebuah kereta Mercedes Benz.

  - Tidak ada juga mana-mana pinjaman yang diambil dari bank – bank untuk membeli lapan lot pejabat di KL Eco City untuk digunakan oleh NFCorp

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

   Bagi mencapai cita cita politik beliau, Rafizi Ramli telah membunuh rancangan kerajaan selama 10 tahun iaitu dengan membunuh projek keselamatan makanan dalam memenuhi objektif kerajaan iaitu Dasar Daging Nasional (Sektor Ruminan) 2006.

   Delete
  2. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

   TETAPI yang pasti adalah pembohongan yang cukup dasyat, fitnah, tohmahan dan penipuan untuk memberi gambaran yang salah terhadap Datuk Seri Shahrizat Jalil oleh Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli Ini dilakukan semata - mata untuk mewujudkan kemarahan orang ramai dan menghasut kerajaan untuk mengambil tindakan terhadap pengerusi NFCorp.

   Delete
 4. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Rafizi perlu bertaubat atas segala pembohongan, fitnah, tohmahan dan penipuan yang telah dilakukan selama 12 bulan ini. Dalam hampir sedozen penipuan yang dilakukan oleh Rafizi, kami di KL Chronicle bersama sahabat journo Fabian Azmi akan merungkai satu persatu isu ini untuk membuktikan kepada rakyat bahawa pihak pembangkang hanya pandai memfitnah dan menipu sahaja.

  ReplyDelete
 5. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Dasar ini akan memastikan Malaysia boleh berdikari dalam peneluaran daging lembu dan bahawa rakyat Malaysia tidak akan mempunyai kekurangan makanan dalam masa kesusahan, bencana, sekatan atau peperangan. Ia telah dijangkakan bahawa menjelang 2015, Malaysia akan mempunyaii 40 peratus daging keluaran tempatan.

  ReplyDelete
 6. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Projek NFC telah dicadangkan oleh kerajaan dan menjelang tahun 2010, kemajuan ke arah matlamat ini telah menjadi realiti apabila 8.897 ekor lembu telah diimport, 11 peratus di atas nombor sasaran.

  ReplyDelete
 7. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Rafizi berbohong kepada rakyat Malaysia apabila beliau berkata nombor pengeluaran bagi projek NFC telah gagal. Menurut Rafizi, beliau berbohong bahawa sasaran pengeluaran NFC tahunan adalah 330,000 ekor lembu. Jika nombor ini dinilai sebetulnya, ia terbukti Rafizi tidak pernah membaca dan melihat Dokumen Pelaksanaan Perjanjian yang ditandatangani antara NFCorp dan Kerajaan Malaysia.

  ReplyDelete
 8. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Dalam keghairahan untuk dilihat sebagai a “political juggernaut” beliau dengan sengaja telah menipu rakyat dimana “on record” beliau telah memberitahu rakyat Malaysia bahawa NFCorp dikehendaki mengeluarkan 330.000 lembu.

  ReplyDelete
 9. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Walau bagaimanapun, mengikut Perjanjian Pelaksanaan yang kami telah lihat, sasaran yang dirancang untuk NFCorp hanya 8,000 ekor lembu bagi tahun 2010 yang beransur-ansur meningkat kepada 60,000 ekor lembu menjelang 2013.

  ReplyDelete
 10. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Dan jika petani kontrak di bawah Program Pembangunan Usahawan diberi peluang untuk mengambil bahagian, secara kumulatif 246,000 ekor lembu dapat dikeluarkan menjelang tahun 2015.

  ReplyDelete
 11. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Kenyataan Rafizi yang mengatakan NFCorp harus mengeluarkan 300 000 ekor lembu terbukti hanya merupakan satu penipuan! Beliau hanya ingin memburukkan DS Shahrizat Jalil, Kerajaan Barisan Nasional dan UMNO khususnya untuk memastikan Anwar Ibrahim dapat menjadi Perdana Menteri Malaysia.

  ReplyDelete
 12. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Kenyataan beliau, yang boleh diklasifikasikan sebagain manipulasi politik ini sebenarnya sangat dangkal. Dalam mana – mana perjanjian, tempoh konsesi adalah 30 tahun dimana kadar pengeluaran maksimum akan dicapai. Rafizi sebagai seorang akauntan, nampak sangat kebodohanya apabila kadar optimum itu diberitahu harus dicapai pada tahun 2012.

  ReplyDelete
 13. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Selain fitnah berkaitan production NFCorp, Rafizi Ramli juga telah menipu dalam kes pembelian sebuah kereta Mercedez Benz yang berharga RM 534,000. Rafizi telah menyebut bahawa kereta Merz ini dibeli secara TUNAI daripada dana NFCorp. Ini sebenarnya TIDAK PERNAH berlaku.

  ReplyDelete
 14. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Kereta Mercedez itu telah diberi dengan downpayment 10% seperti kebiasaan dan perjanjian sewa beli dengan pihak bank telah ditandatangani. Dan pembayaran pendahuluan ini telah dibayar daripada keuntungan yang dijana daripada penjualan daging lembu dan tidak langsung daripada pinjaman NFC. Pendapatan RFC untuk 2010 adalah dalam angka berganda.

  ReplyDelete
 15. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Terus terang, hari ini kira-kira semua orang mempunyai Mercedes. Jika anda melihat ke kiri atau ke kanan di lebuh raya, anda akan melihat banyak Mercedez Benz dan ia tidak pernah menjadi isu.

  ReplyDelete
 16. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Yang menariknya dan dilihat hipokrasi Rafizi apabila beliau sungguh berminat berkaitan hidup Datuk Seri Shahrizat tetapi buat – buat tidak tahu mengenai kemewahan YB-YB dari Pakatan Rakyat terutamanya MP PKR Ampang Zuraida Kamaruddin yang hanya empat tahun yang lalu telah memandu MyVi, kini mempunyai koleksi kereta termasuk Mercedes Benz.

  ReplyDelete
 17. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Jika dilihat Zuraida hanya seorang Ahli Parlimen pembangkang yang mendapat gaji terkumpul dan elaun sebanyak RM12, 000 sebulan. Apakah sumber-sumber lain yang beliau ada sehingga membolehkan beliau mempunyai empat kereta termasuk Volvo dan Mercedes Benz?? Rafizi Ramli kenapa tidak mahu ambil tindakan terhadap perkara ini?

  ReplyDelete
 18. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Jika fakta dalam bentuk dokumen boleh diputar-belit oleh Rafizi untuk menumbangkan Datuk Seri Shahrizat Jalil, inikan pula Datuk Musa Aman yang mana pembebasan beliau tidak disokong dalam bentuk dokumen melainkan surat ICAC yang tidak boleh didedahkan kepada umum. Macam-macam perisa pembohongan boleh disumbat masuk oleh Rafizi bagi menyedapkan lagi siri terbaru fitnah beliau.

  ReplyDelete
 19. Memang sahlah si Rafizi Ramli yang diprojekkan sebagai Ahli Parlimen Pandan, sebagai seorang PENIPU TERHEBAT!

  Jika Rafizi boleh gunakan istilah "kemungkinan besar" sebaik selesai berjumpa dengan pihak ICAC, saya juga boleh gunakan istilah itu bagi menyangkal fitnah Rafizi sebaik membaca pendedahan KL Chronicle seperti di atas.


  - Kemungkinan Besar, dokumen transaksi yang diserahkan oleh Rafizi kepada ICAC adalah palsu.


  - Kemungkinan Besar, akuan bersumpah Lajim Ukin sudah dirancang sebelum lawatan pertama Rafizi ke Hong Kong.

  - Kemungkinan Besar, kenderaan yang kononnya digunakan oleh anak Nazri, tidak wujud.

  - Kemungkinan Besar, penangkapan Micheal Chia di lapangan terbang Hong Kong, hanya rekaan semata-mata.

  - Kemungkinan Besar, dana politik RM40 juta itu bukan dari satu penyumbang.

  - Kemungkinan Besar, dana politik RM40 juta itu dipindahkan secara elektronik.

  - Kemungkinan Besar, Rafizi hanya ditugaskan Anwar untuk mengulangi pembohongan di Perancis.

  - Kemungkinan Besar, Rafizi sedang membohong ketika beliau menggunakan istilah "Kemungkinan Besar".

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.