Thursday, January 24, 2013

SAPP leaders summoned by police

Kota Kinabalu: Sabah Progressive Party (SAPP) President Datuk Seri Yong Teck Lee were among six SAPP leaders summoned by police here on Tuesday in connection with a peaceful gathering on Dec 9 last year. 

The gathering called on the government to ensure safety of locals following the killing of a schoolgirl in December. 

The other five are Secretary General Datuk Richard Yong, Wanita Chief cum Luyang Assemblywoman Melanie Chia, Youth Chief Edward Dagul, Kota Kinabalu Zone Youth Chief John Stephen and Supreme Council Member Stephan Gaimin. 

Information Chief Chong Pit Fah said police recorded statements after one and a half hour interviews between 10am and 11.30am. 

However, Gaimin was unable to attend. 

He added that SAPP leaders gave full cooperation to the police during the entire course of interviews. 

He said the peaceful gathering which was held in front of the RHB Bank at Gaya Street, here, on Dec 9, 2012 also called on the government to ensure justice ib the case as well to the family of the murder victim. 

He added the gathering also called on the government to address the perennial problems of the huge presence of illegal immigrants in Sabah. 

The murder victim was Norikoh Saliwah, 16, whose body was found at the roadside of Kg.Ranau in Kota Marudu on Nov 25, 2012. 

A suspect, Amir Ali Khan Nawatay, 40, hailing from Buner, Pakistan, is now awaiting trial for causing her death. 

Chong added that this was the second time SAPP leaders were summoned after holding peaceful gathering calling on the government to practice fairness to the people of Sabah. 

He said last year more than 11 SAPP leaders were summoned by the police following a peaceful gathering at the Chong Thain Vun Park on Aug 31. 

According to him, the gathering themed Sabah Merdeka 49 years, was to remind the people that Malaysia was formed in 1963 and not 1957. - Daily Express

26 comments:

 1. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  YONG TECK LEE (YTL) yang kononnya sedang berjuang atas konsep Sabah Sabahan dan mengembalikan kuasa autonami Sabah dilihat mempunyai agenda yang cukup licik dan memperalatkan pilihan raya kali ini untuk beliau terus merencanakan agenda peribadinya.

  ReplyDelete
 2. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Berputar belit segala fakta beliau dendangkan bagi meraih undi dan ada kalanya segala fakta ataupun cabaran yang beliau lemparkan seperti meludah ke langit kerana ada tindakan dan perbuatannya semasa menjadi Ketua Menteri dulu dilakukan oleh beliau dan ada yang tidak mampu dilakukan olehnya. Telunjuk lurus tapi kelingkingnya berkait.

  ReplyDelete
 3. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Rakyat Sabah mungkin tidak pernah dan akan melupakan peranan yang beliau mainkan dalam kes rasuah dari tahun 1996 hingga 1998. Rakyat Sabah juga mungkin tidak lupa apa yang berlaku semasa YTL menjadi Ketua Menteri Sabah satu ketika dulu.

  ReplyDelete
 4. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Pada 1996, YTL (ketika itu Ketua Menteri Sabah) mengarahkan pembayaran RM5 juta hasil keuntungan jualan saham syarikat milik kerajaan negeri, Sapi Plantation milik Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS).

  ReplyDelete
 5. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Ini didedahkan oleh Pengarah Briskmark Enterprise Sdn Bhd, Datuk Wasli Mohd Said, yang ketika itu merupakan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS). Beliau berjumpa YTL di pejabatnya untuk memberikan taklimat mengenai cadangan pengambilalihan pengurusan 40 peratus saham Sapi Plantation bernilai RM16.8 juta.

  ReplyDelete
 6. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Pendedahan dibuat Wasli ketika dihadapkan di Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu 12 Februari 2004 untuk menghadapi 5 pertuduhan rasuah melibatkan RM1 juta dan pemberian saham 3.36 juta unit saham milik LKTNS.

  ReplyDelete
 7. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Perjumpaan Wasil dan YTL kerap diadakan selepas itu, bukan sahaja di pejabat tetapi di luar pejabat. YTL turut menghubungi Wasil bagi memaklumkan kaedah pemberian wang. Wasil diminta bertemu dengan ejen YTL yang hanya dikenali melalui nompor plat pendaftaraan kereta ejen terbabit.

  ReplyDelete
 8. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Briskmark ditubuhkan untuk dijadikan wadah bagi dana politik YTL. Menjelang PRU 1999, YTL menerima sejumlah wang lagi daripada Wasil. Wasil turut diarahkan memberi hadiah berupa wang tunai RM500,000 kepada lapan ahli lembaga pengarah Bismark, selain Yong, beliau membayar wang tunai RM500,000 kepada setiap daripada lapan anggota lembaga Briskmark sebagai derma kepada mereka. Mereka ialah Datuk Salleh Otik, Datuk Ismail Jook, Abdul Kader Pateh, Laimun Laikim, Michael Emban, Talib Aning, John Liaw dan Catherine Yong.

  ReplyDelete
 9. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Ketika menjadi ketua Menteri Sabah, beliau ada kaitan dengan sebuah syarikat iaitu Warisan Harta Sabah (WHS) rugi RM114 juta, berikutan keputusan YTL (ketika itu Pengerusi WHS) mengarahkan ‘share swap’ pemilikan saham WHS dalam MISC sebuah syarikat yang dianggap memiliki saham ‘blue chips’ dengan saham North Borneo Trading (NBT) dan Sugarbun Corporation Berhad, dimiliki dua usahawan dari Sarawak yang merupakan saham spekulatif.

  ReplyDelete
 10. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Berikutan itu bukan sahaja Warisan Harta rugi dalam tahun kewangannya sebanyak RM114 juta kerana kejatuhan harga kedua-dua saham tetapi juga kehilangan dividen daripada MISC.

  ReplyDelete
 11. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  YTL juga mengarahkan BOD Amanah Saham Sabah (SAS) membeli saham-saham NBT dan Sugarbun, sehingga SAS mengalami kerugian teruk dan sehingga hari ini nilainya merosot dengan teruk dan ramai pelabur rakyat tempatan Sabah mengalami kerugian.

  ReplyDelete
 12. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Lebih 55 ribu pelabur Sabah, yang kebanyakannya terdiri daripada pesara dan yang berpendapatan rendah kehilangan pelaburan mereka (pada 1996) akibat kejatuhan saham SAS daripada RM1 seunit kepada 17 sen seunit ketika itu.

  ReplyDelete
 13. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Selama tempoh dua tahun Yong menjadi KM Sabah, banyak dasar-dasarnya tidak popular termasuk memperkenalkan Forest Management Unit (FMU) yang mengasingkan 2 juta hektar kawasan balak negeri Sabah kepada kurang daripada 20 syarikat untuk tempuh 100 tahun.

  ReplyDelete
 14. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Semasa menjadi Ketua Menteri terlalu banyak hak-hak rakyat dikatakan telah dinafikan oleh beliau dan antaranya adalah: geran-geran tanah untuk kampung-kampung tradisional Melayu seperti kawasan Inanam, Gudon, Tebobon, Karambunai dan Menggatal tidak diluluskan bagi tujuan pemilikan kerajaan negeri (untuk keuntungan peribadi). Tiada kontrak untuk kontraktor bumiputra. Tiada peluang pekerjaan untuk anak-anak Bumiputra.

  ReplyDelete
 15. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Hak rakyat lain yang dikatakan diambil olh YTL ialah 1 juta ekar konsesi balak untuk tempoh 100 tahun bernilai lebih RM20 Billion dari Tenom hingga ke Kalabakan, Tanah persisiran laut di Teluk Likas bernilai lebih RM500 juta, Tanah persisiran laut di Tanjung Aru bernilai lebih RM500 juta. Tanah-tanah Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (SLDB) bernilai lebih RM2 billion diambil melalui Sawit Kinabalu Sdn Bhd.

  ReplyDelete
 16. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Wang saham rakyat dalam Koperasi Pembangunan Desa (KPD) bernilai RM60 juta diambil melalui Benta Holdings,Duit rakyat diperbendaharaan negeri berjumlah RM36 juta setahun melalui Angkatan Hebat Sdn Bhd (kontrak sewa kereta kepada semua agensi kerajaan, Merobohkan rumah-rumah kerajaan di Tanjung Aru untuk pembinaan resort oleh sebuah syarikat kroni tetapi sehingga kini tanah tersebut terbiar kerana tanah berkenaan tidak mempunyai geran.

  ReplyDelete
 17. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  YTL juga dipercayai mempunyai perwatakan pemimpin yang tidak boleh dipercayai malah disifatkan antara pemimpin yang mendokong sifat opurtinis dengan mengambiol kesempatan atas hubungan baiknya dengan Datuk Joseph Pairin Kitingan hingga membolehkan beliau diberi kepercayaan memegang jawatan Timbalan Presiden PBS pada 30 September 1989. Pada 19 Julai 1990, YTL dilantik oleh Ketua Menteri (Pairin), sebagai Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Industri sehingga 19 Januari 1994.

  ReplyDelete
 18. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Rentetan krisis dalaman PBS pada waktu itu mendorong YTL keluar PBS bertindak pantas menubuhkan sebuah parti baru iaitu SAPP pada 19 Januari 1994 dengan membuka keahlian kepada semua kaum, sama seperti PBS. YTL menjadikan 'hilang kepercayaan' sebagai alasan meninggalkan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Joseph Kitingan, yang bertanggungjawab membawanya masuk dalam politik Bahkan, YTL sendiri mengepalai kumpulan mengkhianati Pairin.

  ReplyDelete
 19. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  YTL dipercayai mempunyai hubungan yang rapat dengan Anwar Ibrahim dan banyak menerima dana melalui kapasiti Anwar sebagai Menteri Kewangan.

  ReplyDelete
 20. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Pada 18 Jun 2008, Teck Lee yang menjadi Presiden SAPP mengatakan mereka hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan bersedia untuk menyokong sebarang undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri. Kemudian YTL umum SAPP keluar BN pada 17 September 2008.

  ReplyDelete
 21. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Sebaliknya, pengumuman Yong itu bercanggah dengan pendiriannya sebelum PRU 2008 apabila beliau dilaporkan memuji dan menyatakan sokongan padu kepada kepemimpinan Abdullah Ahmad Badawi.

  ReplyDelete
 22. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Abdullah membuat kenyataan “'Saya tidak dapat memenuhi ketamakan dirinya (YTL)” bagi mengulas tindakan YTL itu. Maksudnya, YTL merupakan satu-satunya Presiden parti komponen BN Sabah yang tidak tercalon dalam PRU 2008. YTL menuntut janji jawatan Senator, tetapi tidak dipenuhi Musa dan Tun Abdullah Badawi. DUN Sabah yang bersidang tidak mencadangkan nama YTL sebagai Senator tetapi Musa mencadangkan nama lain.

  ReplyDelete
 23. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  YTL dipercayai termakan janji habuan yang ditawarkan oleh Anwar Ibrahim berikutan “isu 16 September”, iaitu pertukaran kerajaan berdasarkan kontroversi puluhan MP akan lompat parti. YTL juga mengakui pernah menemui Anwar sebanyak dua kali dalam tempoh itu, masing-masing di Hong Kong dan Kuala Lumpur. Tindakan SAPP keluar BN hanyalah strategi untuk meredakan kegagalan ’16 September’.

  ReplyDelete
 24. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Bagaimanapun, di pihak YTL, tindakan itu seperti ‘melangsaikan hutang’ dengan Anwar terutama hubungan Ketua Menteri - Menteri Kewangan dahulu. Dengan keputusan Yong Teck Lee mengeluarkan SAPP daripada BN, bermakna Yong Teck Lee Tidak Lagi berhutang dengan Anwar.

  ReplyDelete
 25. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Pada 20 September 2008, Timbalan Presiden SAPP, Raymond Tan Exco Pemuda merangkap Ketua Pemuda Zon Sandakan, Alex Lim Su Chung dan Exco Wanita, yang juga Ketua Wanita Zon Sandakan Jane Ng Nyuk Jin, bersama 2000 ahli SAPP yang lain bertindak keluar parti itu kerana tidak bersetuju dengan keputusan YTL.

  ReplyDelete
 26. BANYAK SEBAB KENAPA SAPP DAN YONG TECK LEE TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGERI INI

  Menurut Raymond, perkara itu tidak mendapat persetujuan SAPP, tetapi hanya diputuskan secara de facto oleh YTL dan penyokongnya di kalangan ahli Majlis Tertinggi SAPP.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.