Monday, January 14, 2013

Sokongan kepada BN penting demi kesinambungan pembangunan

SANDAKAN: Sokongan padu yang diberikan oleh rakyat kepada Kerajaan Barisan Nasional amat penting kerana ini memastikan supaya segala perancangan yang telah dirancang akan dapat dilaksanakan mengikut keperluan dan kehendak rakyat, kata Ahli Parlimen Libaran merangkap Timbalan Ketua Bahagian Umno Libaran Datuk Juslie KK Ajirol.

Kemudahan asas seperi bekalan air, bekalan elektrik dan jalan raya telah dibangunkan secara berperingkat dan banyak kemudahan itu telah dinikmati oleh rakyat.

Beliau meminta rakyat agar terus memberikan sokongan kepada kerajaan BN secara berterusan demi kesinambungan pembangunan.

Rakyat jangan mudah tertipu dan terpengaruh dengan pihak pembangkang yang mengatakan tiada projek pembangunan dilakukan oleh kerajaan selama memerintah. Kerajaan BN telah banyak mengotakan janji kepada rakyat termasuklah membangunkan kawasan luar bandar yang jauh ketinggalan dari arus pembangunan sekian lama, kata Juslie.

Justeru, Juslie menasihati rakyat agar tidak mudah terpengaruh dengan kata-kata pembangkang yang hanya memutar belit fakta dan bercakap kosong. “Rakyat perlu sedar dimana hanya kerajaan BN sahaja yang secara berterusan membantu rakyat dan menyediakan pelbagai projek pembangunan untuk kepentingan rakyat”, katanya. - New Sabah Times
Seperti kata pemimpin-pemimpin kerajaan BN, jangan sekali-kali jadikan PRU13 ini sebagai bahan uji-kaji. Walaupun ada yang berpendapat bahawa tempoh 5 tahun itu singkat dan kerajaan boleh ditukar semula bila sampai waktunya, namun ianya cukup untuk memusnahkan sebuah negara yang hari ini sedang berada dilandasan yang tepat untuk menuju kepada status negara maju.

Lihat saja bagaimana pentadbiran pembangkang di empat buah negeri selama 4 tahun. Apa yang boleh dibanggakan? masih banyak janji-janji PRU 2008 yang belum mereka laksanakan. 
Malah banyak juga isu penyelewengan dan salahguna kuasa dilakukan pembangkang yang sehingga hari ini gagal dijawab, seperti isu pembalakan di Kedah dan Kelantan.

Dalam tempoh 4 tahun, pembangkang hanya fokus mengkayakan diri sendiri sehingga ada pemimpinnya mampu memiliki kereta setiap tahun, boleh tersengih-sengih dalam jet mewah, memiliki bas yang tandasnya boleh memuatkan dua orang dalam satu-satu masa, mempunyai dua buah treler (khas untuk jelajah kempen pembangkang) dan macam-macam lagi. Kemewahan itu hanya dijana dalam masa 4 tahun, bagaimana jika mereka ada 20 tahun? Sedangkan sehingga hari ini, mereka masih kehulu-kehilir memohon derma dari rakyat miskin dengan alasan kononnya parti mereka miskin dan tidak ada sumber dana....

33 comments:

 1. Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah meminta rakyat memberi kemenangan kepada BN pada pilihan raya umum ke-13 untuk membolehkan kerajaan meneruskan agenda pembangunan negara dengan lebih pesat dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

  ReplyDelete
 2. Justeru, beliau meminta mereka menilai kemajuan dan pembangunan yang dinikmati kini hasil pemerintahan kerajaan BN.

  ReplyDelete
 3. "Kemenangan pada PRU-13 itu terletak di tangan rakyat untuk membuat keputusan, tetapi saya percaya rakyat akan membuat penilaian dan menentukan keputusan terbaik kepada kerajaan sedia ada," katanya.

  ReplyDelete
 4. Rakyat perlu memahami perjuangan sebenar kerajaan sekarang yang lebih banyak membantu mereka menikmati pelbagai kemajuan, termasuk dalam bidang pendidikan.

  ReplyDelete
 5. Buat pilihan yang tepat untuk PRU nanti.

  ReplyDelete
 6. teruskan menyokong BN.

  ReplyDelete
 7. SANDAKAN: Kerajaan Barisan Nasional (BN) akan terus melaksanakan program pembangunan untuk rakyat mengikut kesesuaian dengan perkembangan semasa, kata Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

  ReplyDelete
 8. Beliau berkata proses pembangunan sesebuah kawasan dilaksanakan tanpa noktah dan ia diatur bagi memastikan ia mencapat matlamat kepada golongan sasar.

  “Inilah usaha dan komitmen kerajaan selari dengan amanah yang diberikan oleh rakyat,” katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Pulau Nunuyan Laut, dekat sini, kelmarin.

  ReplyDelete
 9. Katanya antara program yang diperkenalkan oleh kerajaan untuk meringankan beban rakyat adalah Bantuan Rakyat 1Malaysia, Rebet RM200 membeli telefon pintar, Sentuhan Kasih dan 1Azam.

  ReplyDelete
 10. Beliau berkata berbeza dengan parti pembangkang yang hanya pandai menabur janji tetapi tidak mampu melaksanakan apa-apa program untuk membantu rakyat. “Mereka hanya pandai bercakap kosong dan bohong seperti ‘Saudagar Ubat’ untuk meraih sokongan rakyat tetapi tidak mampu menunaikan janji yang mereka berikan,” katanya.

  ReplyDelete
 11. Musa berkata parti pembangkang juga mempunyai rekod buruk dalam menunaikan janji mereka kepada rakyat. Sebaliknya, beliau berkata, BN mempunyai rekod baik untuk menunaikan janji dan melaksanakan program pembangunan untuk rakyat disebabkan mempunyai kemampuan untuk melaksanakannya.

  ReplyDelete
 12. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Di mana-mana sahaja kita boleh melihat pembangunan yang dibawa oleh kerajaan BN. Saya yakin rakyat Sabah atau penjawat awam matang dan tahu menilai prestasi kerajaan BN yang telah banyak membawa pembangunan dan menolong rakyat dalam semua aspek tanpa mengira agama, bangsa dan keturunan - Musa Aman

  ReplyDelete
 13. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  ini termasuk kejayaan kerajaan negeri mengurus kewangan dengan baik seperti yang terkandung dalam Laporan Perbendaharaan Negara (AG) selain berjaya mendapat anugerah Clean Bill selama beberapa tahun berturut-turut. - Musa Aman

  ReplyDelete
 14. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Dengan mengambilkira kekayaan khazanah alam Sabah serta kedudukan fiskal negeri yang mantap serta kapasiti untuk melaras kutipan hasil negeri, RAM Rating Services Berhad sekali lagi telah memberikan penarafan “AAA” ( Triple A ) kepada negeri Sabah untuk 4 tahun berturut-turut. - Musa Aman

  ReplyDelete
 15. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Manakala, untuk pengurusan dan proses bajet negeri yang teratur dan mematuhi peraturan, Moody International pada tahun 2012 ini telah sekali lagi memberikan pensijilan MS-ISO 9001:2008 yang mana ini merupakan pencapaian cemerlang selama 4 tahun berturut-turut. - Musa Aman

  ReplyDelete
 16. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Dalam laporan terkini untuk tahun 2011, Ketua Audit Negara telah menganugerahkan ulasan "sangat baik" hanya kepada sebuah negeri iaitu Sarawak. Sementara itu, Sabah pula terus mengekalkan status kedua terbaik iaitu "baik" dari tahun-tahun sebelum ini.

  ReplyDelete
 17. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Akaun-akaun dana disatukan untuk 2011 bagi kerajaan-kerajaan negeri Sabah dan Sarawak adalah yang paling tinggi dalam kalangan negeri-negeri, iaitu RM18.5 bilion untuk Sarawak dan RM2.66 bilion untuk Sabah. Selangor jatuh di tempat ketiga dengan RM1.94 bilion sementara Pulau Pinang pula pada tempat keempat dengan RM1.13 bilion.

  ReplyDelete
 18. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Sekiranya kita melihat kepada statistik pendapatan negeri untuk tahun 2011, Sarawak menduduki tempat pertama dengan RM6.6 bilion, diikuti oleh Sabah pada tempat kedua dengan RM4.4 bilion, Selangor di tempat keempat dengan RM1.6 bilion dan Pulaiu Pinang di tempat ketujuh dengan RM602 juta.

  ReplyDelete
 19. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Untuk tempoh lima bulan pertama pada tahun ini, eksport negeri terus berkembang pada kadar 7.2 peratus dengan nilai mencecah RM20.7 bilion, manakala import pula telah meningkat pada kadar 30 peratus dengan jumlah mencecah RM16 bilion. Pertumbuhan tinggi tersebut mencerminkan pelaburan besar oleh sektor swasta iaitu sebanyak RM10 bilion pada suku tahun pertama tahun ini yang mana ianya juga merupakan pelaburan swasta yang tertinggi di Malaysia.

  ReplyDelete
 20. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  dengan kedudukan kewangan yang kukuh, kerajaan negeri mampu membelanjakan berbilion ringgit bagi pelbagai projek pembangunan di negeri ini, dan tahun ini sahaja, kerajaan negeri menyediakan bajet tahunan melebihi RM4 bilion. - Musa Aman

  ReplyDelete
 21. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Kita beri bonus dan kenaikan gaji kepada penjawat awam kerana kerajaan ada cukup kewangan untuk bayar gaji dan bonus kepada kakitangan awam. Bayangkan, kerajaan negeri Sabah membelanjakan sekitar RM700 juta setahun untuk bayar gaji kakitangan awam negeri. - Musa Aman

  ReplyDelete
 22. “Kita ada bajet besar dan peruntukan pun besar untuk pembangunan di negeri ini termasuk pembangunan infrastruktur seperti membina jalan raya dan membaiki kerosakan jalan akibat tanah runtuh,” - Musa Aman

  ReplyDelete
 23. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  kestabilan politik dan iklim pelaburan yang kondusif turut menyumbang kepada pembangunan ekonomi di negeri termasuk sektor pelancongan. - Musa Aman

  ReplyDelete
 24. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  “Dengan promosi agresif mengikut acuan kita sendiri, kita berjaya menarik lebih ramai pelancong untuk berkunjung ke negeri ini. Begitu juga dengan pelaburan, banyak pelabur dari luar negara termasuk dari Amerika Syarikat dan Brunei yang berminat melabur di negeri ini,” - Musa Aman

  ReplyDelete
 25. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  Musa juga mempertahankan dasar tanah kerajaan negeri yang memperkenalkan hak milik berkelompok (communal title) kepada penduduk kampung yang layak demi masa depan mereka yang lebih terjamin.

  ReplyDelete
 26. TIDAK ADA NOKTAH KERAJAAN BN LAKSANAKAN PEMBANGUNAN DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBANTU RAKYAT

  dasar perhutanan dan pemeliharaan alam sekitar negeri ini dikagumi oleh negara luar yang menyaksikan pasangan diraja Britain (Putera William dan Kate Middleton) melawat Hutan Simpan di Lembah Danum baru-baru ini. - Musa Aman

  ReplyDelete
 27. Najib, who is on a day-long visit to the state, officiated the ceremony.

  ReplyDelete
 28. Musa was speaking at a gathering with the people in the Batu Sapi constituency and groundbreaking ceremony for the Kampung Lupak Meluas Mosque.

  ReplyDelete
 29. The Barisan Nasional (BN) government has brought many changes and development to Sabah to ensure a better future for the people, said Chief Minister Datuk Seri Musa Aman.

  ReplyDelete
 30. He said, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak had championed many important agenda for the welfare of the people to ensure their future was secured.

  ReplyDelete
 31. “When the BN leaders went on the ground, they did not go empty-handed, not- just speak and preach, but they felt the pulse of the people and fulfilled the promises.

  ReplyDelete

 32. “They are concerned with the people’s problems and they want to ensure the future of the people is secured,” he said.

  ReplyDelete
 33. Musa said this was evident by the various initiatives undertaken by the government to ease the burden of the people, including the Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0, Kedai Rakyat 1Malaysia, school aids and book vouchers as provided in Budget 2013.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.