Saturday, January 26, 2013

RCI: inikah "Perkara Sebenar" yang dimaksudkan Salleh?

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak sebelum ini ada mencabar Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu perkara sebenar mengenai pendatang tanpa izin kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja. Beliau menegaskan Anwar perlu berbuat demikian kerana beliau adalah Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu, dan menurutnya, "beliau (Anwar) seorang yang amat berkuasa dan tahu apa yang berlaku di Sabah".

Mungkinkah jawapan bagi persoalan yang dibangkitkan oleh DS Salleh ini terjawab melalui pendedahan blogger mymassa? Menurut blogger ini, Anwar mula merosakkan politik aman negeri Sabah pada tahun 1986 melalui beberapa proksi pemimpin pemuda USNO bagi melancarkan satu gerakan menjatuhkan Tun Datu Mustapha. Kesan daripada "sentuhan tangan" Anwar Ibrahim, maka terbubarlah USNO dan digantikan dengan UMNO.

Menurut mymassa juga, Semua Ketua-Ketua Bahagian UMNO yang pro Tun Datu Mustapha, Tun Ghafar Baba, Pak Lah telah dimatikan dengan cara memberikan seberapa banyak wang kepada proksinya bagi tujuan menumbangkan sesiapa sahaja yang tidak menyokong Anwar. 
Pada tahun 1995, apabila ramai orang-orang Anwar yang sedang memegang jawatan Ketua Bahagian hendak dilawan, Anwar menggunakan apa saja cara untuk mengalahkan mereka. Anwar bukan sahaja memberi wang tunai, tetapi Lot-Lot Saham yang boleh ditukar di bank-bank Bumiputera. Ramai Ketua Bahagian dan Timbalan Ketua Bahagian yang pro-Anwar kaya mendadak!  
Satu contoh, Anwar telah menggunakan kuasanya untuk mengarahkan pihak keselamatan supaya menangkap individu-individu yang kononnya terlibat dalam projek IC. Inilah manusia yang paling Hikpokrit! Dia menyuruh orang itu mengatur IC Projek, kemudian dia mengarahkan pihak polis menangkap orang itu semula. Tujuannya supaya orang itu tidak menang Ketua Bahagian, kerana jika dia menang dia akan mencalonkan Tun Ghafar Baba bukannya Anwar Ibrahim. - mymassa
Menurut mymassa juga, Anwar turut menggunakan kuasanya untuk menumbangkan PBS dengan pendekatan "apa cara sekalipun". 

Selain itu, Anwar juga bertanggungjawab membawa masuk warga asing ke negeri Sabah melalui pemilikan ladang kelapa sawit yang luas di Sandakan. Menurut mymassa, ladang milik Anwar ini hanya mengambil PATI sebagai pekerja, bukannya warga tempatan Sabahan.

Tidak cukup itu, mymassa turut mendedahkan pekung asal-usul Yong Teck Lee yang mana bapa Yong bukanlah orang Sabah, sebaliknya warga asing dari China yang datang ke Sabah dan kemudian membuka bengkel di Lahad Datu. Menurut mymassa, Anwar Ibrahim telah melantik Yong Teck Lee menjadi ketua menteri Sabah bagi mempermudahkan hasrat beliau (Anwar) mengumpul kekayaan di Sabah.

13 comments:

 1. Anwar patut disiasat RCI.

  ReplyDelete
 2. terlalu banyak kejahatan yang telah dilakukan oleh Anwar. tidak cukup meliwat, melanggan pelacur, meranapkan ekonomi malaysia, rupanya PATI di Sabah pun angkara dia juga..

  ReplyDelete
 3. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Anwar Ibrahim merupakan salah seorang daripada anggota kabinet pada tahun-tahun di mana kontroversi pemberian kad pengenalan dan kewarganegaraan tersebut dipertikaikan.

  ReplyDelete
 4. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Pada tahun 1991, sebuah unit khas telah ditubuhkan di bawah Pejabat Ketua Menteri Sabah untuk memantau kebanjiran pendatang haram di Sabah. Faktor tersebut bukanlah merupakan satu kebetulan apabila Anwar Ibrahim MENANG BESAR dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden UMNO dengan undi terbesar kemenangannya datang dari Sabah.

  ReplyDelete
 5. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Ramai yang masih ingat, bagaimana Anwar Ibrahim dengan tersenyum simpul dan penuh angkuh menyatakan, dia tidak dapat menolak pencalonan terbanyak yang diterimanya untuk menandingi jawatan yang sedang disandang oleh Allahyarham Tun Ghafar Baba pada waktu itu walaupun pada mulanya, kononnya dia tidak berminat untuk bertanding.

  ReplyDelete
 6. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Pencalonan terbanyak Anwar Ibrahim untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO juga datangnya dari Sabah walaupun sebelum penubuhan Unit Khas pada tahun 1991, Sabah merupakan kubu kuat Tun Ghafar Baba.

  ReplyDelete
 7. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Ramai saksi yang masih hidup dan sudi menceritakan bagaimana Pejabat Timbalan Perdana Menteri ketika itu, memantau isu kebanjiran pendatang haram Sabah secara mingguan. Malah Anwar SECARA SUKARELA telah menawarkan dirinya untuk menjadi 'PEMANTAU' kebanjiran pendatang haram di Sabah.

  ReplyDelete
 8. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Pendatang asing di Sabah merupakan pemain sosio-ekonomi yang sangat penting. Justeru perhatian khusus diberikan untuk masalah berkenaan.

  ReplyDelete
 9. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Anwar Ibrahim berjaya mempengaruhi Perdana Menteri pada ketika itu (Tun Dr. Mahathir) konon-kononnya untuk memikul tanggungjawab menangani masalah pendatang.

  ReplyDelete
 10. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Anwar Ibrahim tidak sahaja dipercayai untuk menangani politik Sabah, tetapi juga WANG dan PERUNTUKAN yang sangat besar, termasuklah juga WANG PARTI.

  ReplyDelete
 11. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Justeru tidaklah menghairankan bagaimana Anwar sekarang umpama berada di atas bara api. Dia kelihatan tercungap-cungap dengan siasatan yang sedang dijalankan, sehinggakan tidak mampu menunggu lebih lama untuk membuka mulut bagi melindungi dirinya. Dan bukan dengan mulutnya sahaja, dia turut menggunakan Azmin Ali bagi tujuan tersebut.

  ReplyDelete
 12. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Maka, tidak hairanlah mengapa Azmin Ali melalak kuat demi melindungi kekasihnya itu. Sedangkan siasatan RCI semakin lama, semakin mengarah kepada Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 13. TIDAK CUKUP MELIWAT, MELANGGAN PELACUR, TIDUR DENGAN BINI ORANG, MERANAPKAN EKONOMI MALAYSIA.. RUPANYA PROJEK IC PUN ANWAR YANG PUNYA ANGKARA

  Berbanding Mahathir, Anwar langsung tidak berani tampil untuk memberikan keterangan sebaliknya cuba menjadikan dirinya halimunan dan seolah-olah dia langsung tidak terlibat dalam isu berkenaan.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.