Friday, January 11, 2013

SAPP bakal karam, lagi ahlinya keluar parti

Oleh: Borneo Bullet

Baik Yong bubarkan saja SAPP dan bersara dari politik. Belajarlah untuk menerima hakikat bahawa SAPP bukan lagi pilihan rakyat Sabah. Jika ahli sendiri menolak kepimpinan Yong Teck Lee, apatah lagi rakyat yang sudah merasai kesengsaraan hasil pentadbiran Yong selama dua tahun.

Jika sebelum ini, kehadiran STAR dianggap sebagai pemecah undi pembangkang, kini giliran SAPP pula mendapat gelaran yang sama. Jika sebelum ini STAR dilabelkan sebagai parti nyamuk, kini giliran SAPP pula mendapat label yang sama. Walau sehebat-manapun manifesto SAPP bagi menarik sokongan rakyat, rekod lampau Yong sebagai ketua menteri Sabah tetap menjadi fokus utama rakyat sebelum membuat keputusan.

Patutlah SAPP suka sangat bila ada demonstrasi dianjurkan diperingkat nasional, mesti mereka akan ambil bahagian. Rupanya kesempatan itulah bagi mereka peluang keemasan untuk menumbangkan kerajaan memandangkan mereka tidak boleh lagi bergantung dengan kuasa undi (pilihanraya).
SAPP division chief joins PPRS

TAWAU: Sabah Progressive Party (SAPP) Tanjung Batu N59 division chief Ardi Arsah announced yesterday that he had left the party and joined Parti Perpaduan Rakyat Sabah (PPRS).

Ardi said he and 20 other branch chiefs were joining PPRS as they felt that it is a Sabah-based party led by a Sabahan and their struggle is no longer in line with that of SAPP.

“We felt our struggles are of different course and not being appreciated all this while and in vain,” he said in a statement yesterday.

Ardi said he is the Sabah youth chief cum Tawau and Kalabakan zone chief of PPRS.

He added he is in the process of establishing branches starting in Kalabakan as they already have a branch in Tanjung Batu and Merotai.

On PPRS, he said president Datu Mohd Arshad Datu Abdul Mualap would make further review of the party. - The Borneo Post

23 comments:

 1. Penganalisis politik di Sabah berpendapat bahawa, perang sesama Parti Pembangkang akan berterusan menjelang PRU-13 kelak.

  ReplyDelete
 2. Ini adalah kerana ketiga-tiga parti tersebut ingin mengekalkan kekuasaan parti masing-masing. Dalam masa yang sama juga wakil daripada parti mereka dapat bertanding dan dapat menguasai kerusi di kawasan berkenaan.

  ReplyDelete
 3. Walaupun Anwar Ibrahim sudah menyatakan kesediaan untuk memberi laluan kepada SAPP-STAR untuk bertanding di kerusi yang sebelum ini ditandingi KEADILAN di negeri Sabah, namun kedua-dua parti itu jelas ingin juga menumbangkan rancangan Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 4. Terbaru, bekas anggota KEADILAN yang berpaling tadah dan terkenal dengan sikap melompat parti dengan kini menjadi Pengerusi STAR Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan membayangkan partinya akan bertanding di 60 kerusi DUN di negeri itu.

  ReplyDelete
 5. Bukan setakat itu, Jeffrey juga menunjukan keegoannya apabila menegaskan akan bertanding di kesemua 25 kerusi Parlimen di negeri itu.

  ReplyDelete
 6. Adalah sesuatu yang amat menarik jika STAR enggan bekerjasama dengan Pakatan Rakyat dalam keadaan Pilihan Raya Umum kian hampir sebab Dr. Jeffry dan Anwar Ibrahim sudah "tidak sebulu".

  ReplyDelete
 7. Pada PRU-12 yang lalu, Dr. Jeffrey antara yang terlibat dengan perbincangan kerusi dengan pembangkang di Sabah. Namun, percaturan beliau gagal dan akhirnya pakatan pembangkang di Sabah hancur.

  ReplyDelete
 8. Antara sebabnya kerana parti pembangkang di Sabah bertembung sesama sendiri termasuk yang menyaksikan 8 penjuru dalam sesebuah kawasan dan yang tertinggi di seluruh negara.

  ReplyDelete
 9. Walaupun SAPP juga pernah menunjukkan komitmen untuk bersama Pakatan Rakyat, namun kita jangan lupa SAPP juga bertanding disaat-saat akhir menentang KEADILAN-Pakatan Rakyat. Contoh yang terbaik ialah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi sebelum ini.

  ReplyDelete
 10. Malah, Yong sendiri adalah calon SAPP di situ yang menyaksikan parti itu menduduki tangga tercorot termasuk memburukan KEADILAN-Pakatan dalam kempen PRK itu.

  ReplyDelete
 11. Dalam keadaan perang sesama sendiri SAPP+STAR+PKR, didapati DAP menggunakan pakatan sulit untuk mengkucar-kacirkan keadaan di negeri Sabah ini. Bila keadaan berlarutan, rakyat Sabah akan merana kerana percaturan sulit kesemua parti tersebut.

  ReplyDelete
 12. SAPP pasti akan tenggelam.

  ReplyDelete
 13. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  SUATU KETIKA dahulu semasa Pilihanraya Kecil Batu Sapi pada tahun 2010, kelibat Yong Teck Lee (YTL) telah menonjol apabila menjadi calon pembangkang mewakili parti SAPP menentang calon BN dan PKR.

  ReplyDelete
 14. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Apa yang menariknya di sini ialah YTL yang pada masa itu "bersahabat" dengan PKR telah berubah fikiran dan menentang "perjanjian" yang dibuat sesama mereka.

  ReplyDelete
 15. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Sesetengah pemimpin parti pembangkang melabelkan tindakan YTL adalah sebagai 'budak hingusan' yang tidak pandai berpolitik dan suka buat kacau.

  ReplyDelete
 16. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Kesan daripada tindakan YTL, Wan Azizah isteri kepada Anwar Ibrahim melenting dan menghina serta menuduh YTL sebagai pengacau (spoiler) kepada perancangan yang mereka buat. Adakah YTL tiada maruah hingga sanggup diperlekeh-lekehkan oleh Wan Azizah seperti budak hingusan? Nahhhh.....INI KALILAH!!!

  ReplyDelete
 17. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Jika kita teliti berkaitan dengan perkembangan Parti Maju Sabah (SAPP) yang dipimpin oleh YTL, SAPP adalah seperti parti 'pengacau' yang tidak mempunyai kawan dalam perjuangan pembangkang.

  ReplyDelete
 18. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  SAPP diisytiharkan sebagai salah satu parti yang menganggotai United Borneo Front (UBF) tetapi apa yang ada pada UBF? Persoalan yang timbul juga adalah macam mana pula kerjasamanya dengan parti STAR? Ngam ka mereka itu?

  ReplyDelete
 19. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Apa yang paling malang sekali bagi YTL dan SAPP ini ialah parti tersebut diperkecil-kecilkan dan dihina oleh Pengerusi DAP Sabah, Dr Hiew King Cheu yang juga merupakan Ahli Parlimen Kota Kinabalu. Bagi DAP, SAPP adalah sebuah 'parti nyamuk', parti yang kerdil dan 'nonsense' termasuk presidennya sekali YTL.

  ReplyDelete
 20. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Menurut Hiew King Cheu lagi, Pakatan Rakyat dan DAP adalah parti Nasional yang handal berbanding SAPP. Wahhh....tajam sindiran itu dan amat memalukan YTL dan seluruh penyokong kuat SAPP di Sabah ini.....manala YTL mahu letak muka kalau begini. Buat "plastic surgery" ka? Hahaha....

  ReplyDelete
 21. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Dalam mengharungi PRU-13 akan datang ini, ramai yang melihat YTL sebagai 'budak hingusan' darjah 1 kerana masih dalam dilema meraba-raba bagi mengukuhkan kekuatan parti SAPP.

  ReplyDelete
 22. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Walaupun YTL sudah lama berkecimpung dalam bidang politik dan pernah menjadi Ketua Menteri Sabah, perjuangannya tidak menentu dan terumbang-ambing. Apa yang paling menarik sekali ialah YTL dan SAPP "DITINDAS" dan diperlekehkan oleh PKR dan DAP.....mungkin juga oleh STAR, Lajim dan Bumburing.

  ReplyDelete
 23. ABISLAH SAPP KALI NI.. AHLI SENDIRI TOLAK KEPIMPINAN YTL, PARTI2 PEMBANGKANG YANG LAIN PULA ANGGAP SAPP SEBAGAI "PENGACAU"

  Melihat kepada keadaan ini, peluang YTL adalah amat tipis sekali dalam PRU-13 akan datang ini. Ada yang menjangkakan, kekalahan teruk YTL dalam PRU-13 akan datang ini akan menyebabkan SAPP akan terus terkubur dan mungkin akan dibubarkan. Naaaa......habislah YTL ini.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.