Tuesday, January 15, 2013

SAPP mahu rakyat belajar dari kesilapan lalu?

Saya hanya boleh bersetuju pada TAJUK artikel Must Learn From Previous Mistakes yang ditulis oleh Timbalan Presiden SAPP, Hj Amdee Sidik. Untuk isikandungnya, tidak sama sekali.

Rakyat Sabah memang perlu belajar dari kesilapan-kesilapan lalu, tetapi tidak semestinya dengan memilih parti yang sudah pernah diberikan peluang memerintah. Pentadbiran kerajaan BN hari ini dilihat semakin baik, malah jauh lebih baik dari ketika SAPP masih bersama-sama BN, atau ketika Yong Teck Lee menduduki kerusi ketua menteri Sabah.

Kepada semua rakyat Sabah, marilah kita sama-sama hayati tajuk artikel "Must Learn From Previous Mistakes" berpandukan sumbangan-sumbangan presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee ketika beliau diberikan peluang menerajui tampuk pemerintahan negeri selama dua tahun seperti dibawah;

Hasil "kecekapan" pentadbiran Yong Teck Lee selama dua tahun, GLC Sabah iaitu, Warisan Harta bukan sahaja mengalami kerugian besar dalam tahun kewangannya sebanyak RM114 juta kerana kejatuhan harga saham tetapi juga kehilangan dividen daripada MISC. Kejatuhan ini adalah disebabkan oleh keputusan YTL (ketika itu Pengerusi WHS) mengarahkan ‘share swap’ pemilikan saham WHS dalam MISC sebuah syarikat.

YTL juga mengarahkan BOD Amanah Saham Sabah (SAS) membeli saham-saham NBT dan Sugarbun, sehingga SAS mengalami kerugian teruk dan sehingga hari ini nilainya merosot dengan teruk. Kesannya, Lebih 55 ribu pelabur Sabah, yang kebanyakannya terdiri daripada pesara dan yang berpendapatan rendah kehilangan pelaburan mereka (pada 1996) akibat kejatuhan saham SAS.

Selama tempoh dua tahun YTL menjadi KM Sabah, banyak dasar-dasarnya tidak popular termasuk memperkenalkan Forest Management Unit (FMU) yang mengasingkan 2 juta hektar kawasan balak negeri Sabah kepada kurang daripada 20 syarikat untuk tempuh 100 tahun. 

Selain itu, hak-hak rakyat juga telah dinafikan oleh YTL, dan antaranya adalah: geran-geran tanah untuk kampung-kampung seperti kawasan Inanam, Gudon, Tebobon, Karambunai dan Menggatal tidak diluluskan bagi tujuan pemilikan kerajaan negeri (untuk keuntungan peribadi). Tiada kontrak untuk kontraktor bumiputra dan tiada peluang pekerjaan untuk anak-anak Bumiputra.

Hak rakyat lain yang dikatakan diambil oleh YTL ialah 1 juta ekar konsesi balak untuk tempoh 100 tahun bernilai lebih RM20 Billion dari Tenom hingga ke Kalabakan, Tanah persisiran laut di Teluk Likas bernilai lebih RM500 juta, Tanah persisiran laut di Tanjung Aru bernilai lebih RM500 juta dan Tanah-tanah Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (SLDB) bernilai lebih RM2 billion yang diambil melalui Sawit Kinabalu Sdn Bhd.

Wang saham rakyat dalam Koperasi Pembangunan Desa (KPD) bernilai RM60 juta diambil melalui Benta Holdings, Duit rakyat diperbendaharaan negeri berjumlah RM36 juta setahun melalui Angkatan Hebat Sdn Bhd, kontrak sewa kereta kepada semua agensi kerajaan, dan Merobohkan rumah-rumah kerajaan di Tanjung Aru untuk pembinaan resort oleh sebuah syarikat kroni.

Berdasarkan rekod "cemerlang" Presiden SAPP ini, Amdee Sidek sepatutnya bertanyakan kepada diri sendiri tentang apa sumbangan SAPP yang boleh dibanggakan oleh rakyat di negeri ini sebelum meminta rakyat belajar dari kesilapan lalu, sekaligus memilih SAPP untuk menerajui tampuk pemerintahan negeri untuk kali kedua. Ketika zaman Yong Teck Lee sebagai ketua menteri Sabah, jangankan pembangunan, bencana besar pula yang dia hadiahkan kepada rakyat Sabah. Jesteru, layakkah Amdee Sidek mengajak rakyat belajar dari kesilapan lalu sedangkan parti yang diwakili beliau terbukti hanya mahir dalam membawa "bencana" kepada Sabah?

28 comments:

 1. Uinah....hantam ytl ya....

  ReplyDelete
 2. Belajar dari kesilapan lalu-yang baik jadikan teladan, yang tidak baik jadikan sempadan.

  ReplyDelete
 3. Semua perjuangan parti itu menjanjikan yang terbaik untuk rakyat Sabah tapi mungkin pemimpinnya saja yang ada masalah.

  ReplyDelete
 4. Mudah-mudahan rakyat akan mendapat 'ilham' untuk menentukan mana satu parti yang layak dipilih setelah belajar dari sejarah2 yang lalu.

  ReplyDelete
 5. kesilpan lalu haruslah di perbaiki.

  ReplyDelete
 6. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  SUATU KETIKA dahulu semasa Pilihanraya Kecil Batu Sapi pada tahun 2010, kelibat Yong Teck Lee (YTL) telah menonjol apabila menjadi calon pembangkang mewakili parti SAPP menentang calon BN dan PKR.

  ReplyDelete
 7. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  Jika kita teliti berkaitan dengan perkembangan Parti Maju Sabah (SAPP) yang dipimpin oleh YTL, SAPP adalah seperti parti 'pengacau' yang tidak mempunyai kawan dalam perjuangan pembangkang.

  ReplyDelete
 8. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  SAPP diisytiharkan sebagai salah satu parti yang menganggotai United Borneo Front (UBF) tetapi apa yang ada pada UBF? Persoalan yang timbul juga adalah macam mana pula kerjasamanya dengan parti STAR? Ngam ka mereka itu?

  ReplyDelete
 9. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  Apa yang paling malang sekali bagi YTL dan SAPP ini ialah parti tersebut diperkecil-kecilkan dan dihina oleh Pengerusi DAP Sabah, Dr Hiew King Cheu yang juga merupakan Ahli Parlimen Kota Kinabalu. Bagi DAP, SAPP adalah sebuah 'parti nyamuk', parti yang kerdil dan 'nonsense' termasuk presidennya sekali YTL.

  ReplyDelete
 10. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  Menurut Hiew King Cheu lagi, Pakatan Rakyat dan DAP adalah parti Nasional yang handal berbanding SAPP. Wahhh....tajam sindiran itu dan amat memalukan YTL dan seluruh penyokong kuat SAPP di Sabah ini.....manala YTL mahu letak muka kalau begini. Buat "plastic surgery" ka? Hahaha....

  ReplyDelete
 11. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  Dalam mengharungi PRU-13 akan datang ini, ramai yang melihat YTL sebagai 'budak hingusan' darjah 1 kerana masih dalam dilema meraba-raba bagi mengukuhkan kekuatan parti SAPP.

  ReplyDelete
 12. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  Walaupun YTL sudah lama berkecimpung dalam bidang politik dan pernah menjadi Ketua Menteri Sabah, perjuangannya tidak menentu dan terumbang-ambing. Apa yang paling menarik sekali ialah YTL dan SAPP "DITINDAS" dan diperlekehkan oleh PKR dan DAP.....mungkin juga oleh STAR, Lajim dan Bumburing.

  ReplyDelete
 13. RAKYAT SABAH PERLU BERHAT-HATI DENGAN SAPP.. JIKA DALAM MASA 2 TAHUN PEMIMPINNYA BOLEH GONDOLKAN HUTAN SABAH, BAGAIMANA JIKA MEREKA DIBERIKAN PELUANG 5 ATAU 10 TAHUN?

  Melihat kepada keadaan ini, peluang YTL adalah amat tipis sekali dalam PRU-13 akan datang ini. Ada yang menjangkakan, kekalahan teruk YTL dalam PRU-13 akan datang ini akan menyebabkan SAPP akan terus terkubur dan mungkin akan dibubarkan. Naaaa......habislah YTL ini.

  ReplyDelete
 14. DALAM percaturan politik yang sedang berlaku sekarang, perlu ditanya soalan yang sangat relevan, Ke manakah halatuju SAPP? Tanpa disedari ramai orang, sebenarnya SAPP sejak akhir-akhir ini telah mendapati dirinya berada di dalam satu dilema yang bukan mudah untuk diselesaikan.

  ReplyDelete
 15. SAPP pernah mengeluarkan statement menafikan yang SAPP ada hubungan dengan STAR, dan Amde pula berkata kehadirannya di pelancaran STAR “hanyalah untuk memberi sokongan peribadi kepada Jeffrey”; satu kelentong politik yang cukup sopan, tetapi sangat tidak meyakinkan.

  ReplyDelete
 16. Saya percaya perubahan sikap SAPP yang tiba-tiba ini adalah disebabkan oleh hanya satu perkara; SAPP menggeruni kemungkinan STAR menjadi lebih penting dan lebih kuat dari SAPP, dan jika ia bekerjasama dengan STAR, ia akan menjadi kuasa nombor dua, dan meletakkan Yong di bawah tahap Dr. Jeffrey!

  ReplyDelete
 17. Mana tidaknya, selama ini Yong telah menganggap dirinya pemimpin pembangkang yang paling berpengaruh dan paling kuat di Sabah dan telah berharap Dr. Jeffrey akan menyertainya, sebagai pengikut. Sekarang, apabila bintang STAR bersinar lebih memukau daripada yang dijangka, SAPP seperti melihat STAR sebagai satu ancaman kepada kedudukannya.

  ReplyDelete
 18. Barisan Nasional (BN) will profit from the current seat scramble between Pakatan Rakyat (PR) and Sabah’s opposition parties to win the next polls, state BN leaders have said. Sabah BN leaders told The Malaysian Insider that they hope to fully use the advantage from altercations between federal PR leadership and parties such as Sabah Progressive Party (SAPP), Sabah Reform Front (APS) and Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS).

  ReplyDelete

 19. “We do have an advantage ... but (BN) will take a look-and-see approach,” Sabah BN secretary Datuk Abdul Rahman Dahlan said. Silam MP Salleh Kalbi agreed with Abdul Rahman, and explained that the scramble is similar to what happened with Parti Bersatu Sabah (PBS) in the past.

  ReplyDelete

 20. “Obviously, the alliance did not last long,” he added.PBS information chief Datuk Johnny Mositun stressed that the discussions between PR and the component parties were clearly lopsided, considering SAPP was only given a small number of seats.

  ReplyDelete

 21. “The discussions have been going on for so long without a conclusion ... I think SAPP’s leadership can see for themselves, they might end up with the same fate as PBS before,” he said.Mositun explained that PBS has also organised a number of seat talks with PKR president Datuk Seri Wan Azizah, but its demands have largely been ignored.

  ReplyDelete
 22. Abdul Rahman pointed out that it has been common for PKR to demand the lion’s share of seats, despite failing to win any.“We see this happening in Sarawak elections too, where they contested 49 out of 71 seats, but they could win only three,” said the Kota Belud MP.

  ReplyDelete
 23. He also predicted that PR will lose most of its contested seats, in particular around 33 to 34 seats in Muslim Bumiputera-majority areas.Mositun was convinced that the seat allocation issue will shift Sabahans’ support to BN, since it has been proven that BN component parties can sit together and work their differences out.

  ReplyDelete

 24. “With these problems, (PR) is not showing a good example that they can govern the country, whatever that they have been doing was strictly political for the general elections,” he declared.Last week, The Malaysian Insider reported that PR’s seat talks with the SAPP have come to a temporary halt in yet another indicator that it may be a fractured opposition front that will face BN in Election 2013.

  ReplyDelete

 25. The Malaysian Insider also understands that PR is unwilling to cede seats to the Sabah-based SAPP despite its claim to have greater appeal with locals in the east Malaysian state, insisting that theirs is a more Chinese-dominated party.Meanwhile, SAPP, APS and PPPS are now locked in a verbal warfare with SAPP chief Datuk Yong Teck Lee on one side, and ex-BN strongmen Datuk Seri Wilfred Mojilip Bumburing and Datuk Seri Lajim Ukin on the other.

  ReplyDelete
 26. The discussions have been going on for so long without a conclusion ... I think SAPP’s leadership can see for themselves, they might end up with the same fate as PBS before. Both factions have gone public with their bitter exchanges and name calling, each accusing the other of political greed and an unwillingness to unite against BN.

  ReplyDelete

 27. The opposition front in Sabah is a crowded one and in the months leading up to the coming 13th general election, all players have been scrambling for their share of the state’s 60 state seats up for grabs. PR, the opposition pact that was formed in the peninsula after BN suffered significant losses in Election 2008, has set its sights on toppling the ruling pact from its Sabah bastion.

  ReplyDelete

 28. But Sabah residents are said to have grown more communal over the years, with opposition politicians in the Land below the Wind often blaring the “Sabah for Sabahans” war cry, fuelling the already deep-rooted anti-Malaya sentiment felt by locals there. In Election 2008, BN lost its customary two-thirds parliamentary majority largely due to significant losses in the peninsula, where it won just 85 seats while the opposition swept 80 seats. BN’s saving grace was in Sabah, Sarawak and Labuan where the coalition trounced the opposition and made a near-clean sweep, winning 55 parliamentary seats to the opposition’s two.

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.