Saturday, January 26, 2013

Jualan Murah Pakatan Rakyat tidak laku di Sabah

Rupanya selama ini Pakatan Rakyat hanya "syok" sendiri kononnya parti mereka mendapat sambutan dikalangan rakyat Sabah, terutamanya selepas Bumburing dan Lajim keluar meninggalkan BN dan menyertai mereka. Keyakinan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan baru disuarakan melalui kempen mereka di suluruh pelusuk negeri ini tidak terkecuali kawasan-kawasan terpencil dan juga pulau-pulau sekitar Sabah.

Pasti ramai yang masih ingat majlis sambutan ambang Hari Merdeka yang diadakan di Restoran Singgah Singgarung anjuran Pakatan Rakyat pada bulan September tahun lalu . Dalam majlis itu, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat bersungguh-sungguh menaikkan imej mereka diselang-seli dengan skrip memburuk-burukkan kerajaan BN dengan bermodalkan dua ekor katak (Lajim dan Bumburing) yang berjaya dituba oleh Anwar Ibrahim.

Agak lucu, sebaik Bumburing memulakan ucapan dan sebaik ketibaan Anwar di majlis itu, tiba-tiba ribut kencang melanda kawasan itu hingga menyebabkan kemah mereka hampir terbang. Situasi ini boleh pula diterjemahkan oleh penulis pro pembangkang kononnya ribut itu adalah aura yang dibawa oleh Anwar ke Sabah yang bakal merubah nasib rakyat Sabah.. uwekk!! menyampah!!
"Namun sesuatu yang tidak diduga telah berlaku kerana belum pun sampai dua minit Datuk Seri Wilfred Bumburing berucap, satu ribut kencang bertiup dan diikuti oleh hujan renyai-renyai menyebabkan layar projektor tercabut dan khemah pentas hampir terbang. 
Di Saat itu juga adalah waktu ketibaan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Adakah ini satu rahmat baru atau malapetaka bagi Sabah? Adakah ini adalah aura yang dibawa oleh Anwar ke Sabah yang bakal merubah nasib rakyat Sabah yang inginkan perubahan dan memerlukan pembelaan agar sama taranya dengan penduduk di Semenanjung Malaysia?" - Sabahkini
Pemimpin, penulis dan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat patut melihat petanda itu dari sudut negatif sebagaimana insiden yang berlaku kepada Ansari selepas jatuh ke laut dua kali ketika PRK Batu Sapi. Seperti yang dijangka dan diramalkan, Ansari dan YTL gagal menewaskan seorang suri rumah sekalipun jumlah undi kedua-dua pemimpin pembangkang ini digabungkan. Jesteru, dengan insiden buruk yang melanda Pakatan Rakyat ini, tidak perlulah pemimpin-pemimpin mereka terlalu gairah mengiktiraf kemenangan sebelum bertanding sedangkan realitinya Pakatan Rakyat sudah tidak laku di negeri ini.

Keyakinan Bullet terhadap tahap kemampuan Pakatan Rakyat bertambah-tambah kuat apabila blogger DKM Sabah mendedahkan bahawa jumlah ahli yang berdaftar dengan STAR jauh lebih tinggi daripada jumlah ahli yang berdaftar dengan PKR. Pendedahan ini jelas menunjukkan bahawa rakyat Sabah tidak menyokong kepimpinan Pakatan Rakyat walaupun Anwar dan konco-konconya dibantu dengan jentera-jentera mewah seperti Falcon Jet yang bernilai USD39 juta bagi memperlihatkan diri mereka setanding dengan pemimpin-pemimpin bertaraf dunia.

Tanpa membuang masa, jom layan artikel DKM di bawah:

SUATU PENDEDAHAN: PKR TIDAK LAKU DI SABAH
Pada 13.01.2013 telah berlangsung Program "Perjumpaan Pemimpin STAR Bersama Rakyat" bertempat di Kg. Mantob Kiulu Tuaran. Dianggarkan seramai 150-200 orang hadir pada perjumpaan tersebut. Kawasan perkampungan yang berada di bahagian pedalaman Tuaran. Majoriti masyarakat kampung Mantob terdiri daripada suku kaum KDM. Wujud beberapa pendedahan penting daripada Dr Jeffrey merangkap Pengerusi STAR Sabah. 
STAR 1 Tahun (300,000 ahli) PKR Sejak Masuk Sabah Hanya Ada 50,000 Ahli.
Beliau mendedahkan bahawa, sepanjang PKR mula-mula bertapak sehinggalah beliau menyertai Parti tersebut, PKR hanya mampu mendaftarkan lebih kurang 50,000 ahli di seluruh Sabah. Berbeza dengan STAR (State Reform Party) yang baru berusia setahun, beliau mendakwa bahawa STAR berjaya mendaftarkan lebih kurang 300,000 orang ahli di seluruh Sabah. Beliau menyifatkan perkembangan ini sebagai tamparan hebat kepada PKR yang selama ini memandang rendah keupayaan parti-parti kecil seperti STAR. 
STAR dikhabarkan kini memonopoli kawasan-kawasan yang penduduknya atau pengundinya merupakan majoriti KDM (Kadazandusun Murut). STAR dijangka akan bertanding dan meletakkan calon mereka di kawasan-kawasan majoriti pengundi KDM dan Bumiputra Bukan Islam (BBI). Baca artikel penuh (DISINI)

14 comments:

 1. rakyat takkan terpedaya lagi dgn pembangkang.

  ReplyDelete
 2. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Malang buat Parti Pembangkang yang ada di negeri Sabah ini. Ingatkan mereka menyengat, rupa-rupanya mereka tidak menyengat seperti yang di war-Warkan. Parti-parti pembangkang yang ada di Sabah ini umpama "seperti melukut di tepi gantang" atau dalam bahasa Jerman nya "kacau daun" sahaja.

  ReplyDelete
 3. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Yang pastinya mereka saling sengat-menyengat sesama sendiri.....satu perkembangan yang positif juga tu. Apa pun, daripada sini kita dapat lihat bahawa parti-parti pembangkang yang ada di Sabah ini hanya inginkan kuasa sahaja, buat perbalahan sesama sendiri dan menjadikan rakyat Sabah menjadi mangsa percaturan mereka.

  ReplyDelete
 4. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Wahai PKR, DAP, PAS, SAPP, STAR......Inikah yang dikatakan sebagai pembela nasib rakyat? Ternyata salah apa yang ditonjolkan oleh parti pembangkang bahawa mereka adalah ULTRAMAN/SUPERMAN/BATMAN/ROBIN HOOD sebagai penyelamat kepada rakyat.....

  ReplyDelete
 5. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  rupa-rupanya mereka hanya memainkan sandiwara untuk mengaburi mata rakyat sahaja. Hancurlah negeri Sabah ini gara-gara mainan politik kotor parti pembangkang ini.

  ReplyDelete
 6. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Perkembangan terbaru berkaitan dengan parti-parti pembangkang di Sabah ini nampak dengan jelas sekali. Mereka bercakaran sesama sendiri gara-gara untuk merebut kerusi pilihan untuk bertanding dalam PRU-13 yang akan datang ini.

  ReplyDelete
 7. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Bagi SAPP dan STAR, yang masing-masing diketuai oleh Datuk Yong Teck Lee dan Datuk Jeffrey Kitingan, kerjasama antara mereka belum lagi wujud sepenuhnya. Kedua-dua parti ini kadang kala "MAIN PINTU BELAKANG" dalam usaha untuk mempertahankan kuasa dan perjuangan mereka. Pakatan Rakyat lagi lah dasyat mainan kotornya....SAPP dan PKR mana tahu.

  ReplyDelete
 8. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Tetapi bagi Pakatan Rakyat yang berasal dari Semenanjung Malaysia, mereka ingin sokongan daripada parti-parti pembangkang di Sabah untuk merealisasikan impian mereka untuk menguasai Parlimen.

  ReplyDelete
 9. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Walau bagaimanapun, mahukah rakyat Sabah menjadi korban perjuangan rakus Pakatan Rakyat tersebut? Menerima pelawaan PR umpama "mati katak" bagi SAPP dan STAR Sabah? Negeri Sabah akan terjual kepada PR jika SAPP dan STAR menerima pelawaan tersebut.

  ReplyDelete
 10. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Sumber dalaman SAPP memberitahu bahawa mereka bersedia membantu Pakatan Rakyat dalam menawan Putrajaya tetapi mahu perjanjian yang membenarkan mereka membentuk kerajaan negeri Sabah dengan bertanding lebih separuh kerusi daripada 60 kerusi yang disediakan.

  ReplyDelete
 11. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Sanggupkah SAPP oiiii??? Sebenarnya SAPP akan menjadi tunggangan PR jak untuk mencapai hasrat kotor PR tersebut. Nampaknya Yong Teck Lee akan dicop sebagai penderhaka kepada rakyat Sabah lah tu.

  ReplyDelete
 12. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  Pengerusi DAP Sabah Jimmy Wong mengesahkan bahawa rundingan kerusi antara DAP, PKR dan PAS masih belum dimuktamadkan. Katanya, rundingan masih belum selesai kerana terdapat 20 kerusi negeri dan tujuh kerusi Parlimen yang masih menjadi rebutan. Rundingan dengan parti pembangkang tempatan, kata beliau, masih belum gagal walaupun dihangatkan melalui media.

  ReplyDelete
 13. JANGANKAN JUAL MURAH, PEMBANGKANG BAGI FREE PUN, TETAP JUGA TIDAK LAKU DI SABAH.. SEBABNYA IALAH, PEMBANGKANG DI NEGERI INI BERPECAH-BELAH

  “Pintu sentiasa terbuka,” katanya. “Tetapi syarat kami mudah... mereka perlu sertai Pakatan Rakyat. Mereka perlu bersatu jadi kita boleh menjadi satu pasukan... bukan dua.”

  Hancur Sabah dengan percaturan parti pembangkang ini!!!!

  ReplyDelete
 14. entah mana satu betul UMNO atau PKR

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.