Monday, January 28, 2013

Kurang matang berpolitik punca PKR Tenom semakin bergolak

PKR TENOM SEMAKIN BERGOLAK? 
(28 January 2013)

KEMABONG: Beberapa pemimpin cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tenom terkilan dengan sikap keterlaluan segelintir pemimpin cabang parti itu di sini yang mempertikaikan kehadiran bekas Setpol Ketua Menteri semasa kerajaan Parti Berjaya, Datuk Douglas Lind yang dilabelkan mereka sebagai pencetus perbalahan parti itu. 

Malahan mereka menganggap Douglas sebagai tidak beradab kerana memasuki kawasan Tenom tidak memaklumkan cabang PKR terlebih dahulu yang boleh disifatkan sebagai membelakangi kuasa cabang parti itu. 

Demikian dinyatakan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) cabang PKR Tenom, Jamain Kalasang, 39, ketika memberitahu Sabahkini.net kelmarin sebagai mengulas beberapa kenyataan kumpulan itu khususnya Masdin Tumas di laman sosial FB, baru-baru ini. Sabahkini 

MASUK TANDAS PUN KENA IZIN PKR JUGA?
(27 January 2013)

MESKIPUN beberapa penjelasan telah dibuat oleh bekas Setpol Mantan Ketua Menteri Sabah era kerajaan Parti Berjaya, Datuk Douglas Lind berhubung kunjungannya ke Tenom; namun niatnya masih disangsikan oleh 'Macai-Macai Politik' PKR Tenom, dengan bertindak melemparkan berbagai andaian yang tidak masuk akal. 

Apa tidaknya jika kunjungan Datuk Douglas Lind ke Tenom dan Kemabong sejak awal lagi, beliau sudah mengatakan bahawa kunjungannya adalah berbentuk 'Peribadi' dan tiada kaitan dengan politik atau melobi sokongan untuk dicalonkan, tetapi masih juga disangsikan dengan berbagai andaian. 

Sampai bila kematangan berpolitik 'macai-macai' ini boleh berubah ke suatu tahap yang boleh diterima oleh rakyat Tenom? Atau mungkinkah setiap pergerakan Douglas ke mana sahaja; walaupun ke tandas tetapi terpaksa juga meminta keizinan daripada PKR Tenom? Apakah ini yang dimaksudkan 'macai-macai' ini mesti melalui PKR demi mengelak dari membelakanginya? - Sabahkini 

Seperti tahun-tahun sebelumnya, PKR Sabah sentiasa diabaikan oleh Anwar Ibrahim.. kehulu-kehilir berkempen minta rakyat sokong PR supaya dia jadi Perdana Menteri selepas PRU-13, tapi parti sendiri tidak terjaga.. kalau parti sendiri tidak terjaga, bagaimana dia mahu jaga Sabah? bagaimana dia mahu jaga Negara Malaysia? Hancur Malaysia kalau parti yang dipimpin oleh macai-macai kurang matang berpolitik ini memimpin negara..

26 comments:

 1. PKR didakwa menjadi orang tengah bagi memastikan DAP dan Pas tidak bercerai 'talak tiga' sekurang-kurangnya sehingga agenda merampas Putrajaya tercapai.

  ReplyDelete
 2. Ini berikutan perjuangan Pas mahu merealisasikan pelaksanaan negara Islam dan hukum hudud manakala DAP mahu terus memperjuangkan negara sekular.

  ReplyDelete
 3. Presiden parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk Seri M. Kayveas berkata, komponen parti pembangkang adalah sangat lemah kerana tidak mempunyai sebarang kesepakatan dan toleransi malah sedang berjalan di atas titi yang rapuh.

  ReplyDelete
 4. "DAP merupakan musuh ketat Pas suatu ketika dahulu kerana agenda serta perjuangan yang berlainan tetapi demi kuasa, mereka bersama-sama menjalin ikatan yang cukup lemah semata-mata untuk merampas Putrajaya," katanya.

  ReplyDelete
 5. Menurut Kayveas, pembangkang diyakini tidak mampu menandingi kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN) yang berupaya mengotakan janji kepada rakyat setelah 55 tahun mentadbir negara.

  ReplyDelete
 6. "Pembangkang tidak boleh menandingi kekuatan BN, mereka sebuah ikatan yang cukup lemah. Apa yang pembangkang lakukan ialah tabur janji, memburuk-burukkan dan tidak langsung menyatakan kebaikan yang dilakukan kerajaan," tegasnya.

  ReplyDelete
 7. PKR Tenom akan tenggelam.

  ReplyDelete
 8. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  DISAAT bakal mengharungi PRU-13 yang akan datang ini, parti-parti pembangkang di Sabah ini dilihat semakin gagal untuk meyakinkan rakyat bahawa Pakatan Rakyat (Pakatan Rakyat) adalah kerajaan alternatif kepada Barisan Nasional.

  ReplyDelete
 9. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Kelemahan parti pembangkang yang berlaku di semenanjung setiap hari yang didedahkan di dada-dada akhbar mahupun melalui internet telah memberi kesan kepada kebolehpercayaan rakyat Sabah ini kepada PR.

  ReplyDelete
 10. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Kenapa terjadi kepada kegagalan tersebut?? Ini adalah kerana PR di Sabah ini mencedok bulat-bulat acuan yang dibawa dari semenanjung. Hasil daripada cedokan yang bulat-bulat itu, kesannya ialah semua perancangan yang dibuat di semenanjung menjadi buntu untuk dilaksanakan di Sabah ini apabila pendedahan berkaitan PR diketahui umum.

  ReplyDelete
 11. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Lihat sahaja gelagat ahli-ahli parlimen pembangkang di sidang Dewan Rakyat yang sedang berlangsung di semenanjung. Banyak masa dibuang oleh pembangkang berkelahi dan bertikam lidah dengan Speaker hanya atas perkara remeh temeh berhubung peraturan mesyuarat dan perkara-perkara enteng.

  ReplyDelete
 12. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Pembangkang gagal mengangkat agenda yang lebih besar dan penting iaitu program pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat. Mereka membazirkan masa perbahasan untuk membuat tuduhan dan melontar pelbagai fitnah terhadap anggota dan pentadbiran kerajaan.

  ReplyDelete
 13. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Kalau diperhatikan juga, pembangkang tidak banyak menyebut dan tidak 'concern' berkaitan dengan perkara yang melibatkan Sabah. Ini bermaksud bahawa PR tidak mengendahkan suara pembangkang dari Sabah.

  ReplyDelete
 14. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Setakat ini tidak ada apa-apa wadah yang di bawa Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang boleh dibanggakan. Apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2013 pada 28 September lalu, Anwar pun terhegeh-hegeh memintas untuk membentang bajet alternatif.

  ReplyDelete
 15. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Anwar bertindak demikian kononnya beliaulah bekas Menteri Kewangan terhebat yang mampu menjana pemikiran ekonomi yang paling innovatif. Malangnya apabila dikupas dan analisa oleh pakar ekonomi dan kewangan jelas Anwar tidak faham langsung apa yang dibentangkan.

  ReplyDelete
 16. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Kesimpulannya, negara akan bankrap di bawah pembangkang dan ekonomi akan menguncup jika bajet alternatif mereka dilaksanakan.

  ReplyDelete
 17. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Pembangkang amat berbangga dengan Buku Jingga yang seolah-olah dianggap sebagai kitab suci yang menggariskan program serta dasar bakal dilaksanakan sekiranya mereka memerintah negara.

  ReplyDelete
 18. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Walau bagaimanapun, Buku Jingga tidak lebih daripada koleksi mimpi-mimpi PKR, PAS dan DAP yang tidak realistik seperti menghapuskan PTPTN, menghapuskan kutipan tol lebuhraya, pendidikan percuma, mengurangkan harga minyak dan sebagainya. Apa yang pasti ialah tidak pernah didengar Buku Jingga mendapat pujian pakar ekonomi sama ada dari dalam negara atau peringkat antarabangsa.

  ReplyDelete
 19. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Sebenarnya Buku Jingga adalah program syok sendiri pihak pembangkang yang tidak berdiri di bumi nyata. Yang tidak boleh pembangkang nafikan adalah hakikat bahawa akhbar berpengaruh seperti Financial Times memberi pujian tinggi kepada Perdana Menteri kerana berjaya meneraju ekonomi Malaysia di saat dunia bergelut dengan pelbagi krisis kewangan.

  ReplyDelete
 20. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Perkembangan ekonomi Malaysia yang sihat serta program transformasi ekonomi dan kerajaan yang jelas, tersusun serta membuahkan hasil yang memberangsangan telah mengejutkan pemerhati ekonomi luar.

  ReplyDelete
 21. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Hakikatnya dunia luar memerhati prestasi pembangkang kerana jika air percuma di Selangor pun tidak mampu diberi kepada rakyat seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum 2008, masakan janji pembangkang boleh dipercayai sekiranya mereka memerintah kerajaan pusat.

  ReplyDelete
 22. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Memang semuanya nampak cantik dan mulus di atas kertas tetapi kenyataannya PKR, PAS dan DAP bertelagah sesama sendiri dari segi dasar perjuangan dan ideologi.

  ReplyDelete
 23. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Menyentuh berkaitan percaturan PR di Sabah ini. Mereka hanyalah menggunakan rakyat Sabah dan penyokong PR di Sabah ini untuk mencapai hasrat PR dan memenuhi agenda politik mereka yang kotor itu.

  ReplyDelete
 24. PAKATAN RAKYAT PASTI AKAN KECUNDANG LAGI PADA PRU13 AKAN DATANG.. SEMAKIN DEKAT PRU, SEMAKIN BANYAK MASALAH YANG MEREKA HADAPI..

  Rakyat Sabah yang senang dibuli oleh PR ini tanpa berfikir panjang sedangkan bahawa janji manis yang ditawarkan oleh PR kepada negeri Sabah ini adalah bertujuan untuk dijadikan "gula-gula" kepada rakyat Sabah. AKhirnya rakyat di Sabah ini akan merana akibat daripada percaturan tersebut.

  ReplyDelete
 25. Kah Kah Kah

  UMNO SABAH CYBERTROOPERS KAH YG POST DI ATAS???


  Woi jahanam!! YOU PEOPLE R TRAITORSS OF SABAH!!

  Kamurang pigi jilat lah itu pantat si najib sama MAHAHTHIR YG JADI DALANG POJEK IC DI SABAH.

  ALL THIS FOR CONTRACTS WORTH BILLIONS RIGHT UMNO SABAH????


  JANGAN MIMPI LA...KAU MACAM AMBUK SAJA DI SINI BISING2...TAPI ORG2 SABAH BAIK YG DUDUK DI SEMENANJUNG ATAU SABAH...SEMUA SUDAH TAHU YG BN ROMPAK RAKYAT SABAH....


  KASI BALIK HAK KAMI OI ANJIN2 MALAYA BAKA UMNO!

  YG SIDOUGLAS NI PUN NDA PAYAH LAH BAH MENGACAU DI TEMPAT ORG LAIN...KALAU BETUL KAU MAU BN JATUH DI SABAH, KENAPA MESTI KAU KACAU TEMPAT ORG SENDIRI??????? PENAT2 ORG LAIN KERJA BETAHUN TAHUN TIBA2 KO MAU KACAU! PUI....KAU NI ADA BAU UMNO LAH DOUGLAS....MUNGKIN UMNO HANTAR KAU SAJA BUAT KACAU KAN????????


  FIKIR FIKIRKAN

  ReplyDelete
 26. Kah Kah Kah

  UMNO SABAH CYBERTROOPERS KAH YG POST DI ATAS???


  Woi jahanam!! YOU PEOPLE R TRAITORSS OF SABAH!!

  Kamurang pigi jilat lah itu pantat si najib sama MAHAHTHIR YG JADI DALANG POJEK IC DI SABAH.

  ALL THIS FOR CONTRACTS WORTH BILLIONS RIGHT UMNO SABAH????


  JANGAN MIMPI LA...KAU MACAM AMBUK SAJA DI SINI BISING2...TAPI ORG2 SABAH BAIK YG DUDUK DI SEMENANJUNG ATAU SABAH...SEMUA SUDAH TAHU YG BN ROMPAK RAKYAT SABAH....


  KASI BALIK HAK KAMI OI ANJIN2 MALAYA BAKA UMNO!

  YG SIDOUGLAS NI PUN NDA PAYAH LAH BAH MENGACAU DI TEMPAT ORG LAIN...KALAU BETUL KAU MAU BN JATUH DI SABAH, KENAPA MESTI KAU KACAU TEMPAT ORG SENDIRI??????? PENAT2 ORG LAIN KERJA BETAHUN TAHUN TIBA2 KO MAU KACAU! PUI....KAU NI ADA BAU UMNO LAH DOUGLAS....MUNGKIN UMNO HANTAR KAU SAJA BUAT KACAU KAN????????


  FIKIR FIKIRKAN

  ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.