Thursday, July 4, 2013

Pengasas Sarawak Report Dihalang Memasuki Sarawak Dedahkan Pendalangan PKR

KUCHING: Pengasas Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown dilarang daripada memasuki negeri Sarawak. Brown, yang datang dari Britain, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dari Singapura pada pukul 1.15 petang Rabu dan dikeluarkan notis penolakan masuk oleh jabatan imigresen. Beliau diusir pulang menggunakan penerbangan ke Singapura yang berikutnya pada pukul 3.40 petang.

“Saya datang dalam usaha untuk melindungi diri saya dalam kes ini. Tetapi saya diberitahu bahawa saya telah disenaraihitamkan dan tidak dibenarkan memasuki Sarawak,” katanya dalam satu video temu ramah yang dirakamkan oleh Naib Pengerusi PKR negeri, See Chee How yang menemuinya di lapangan terbang. - mStar

Clare Rewcastle Brown berkata, beliau mahu memasuki negeri itu untuk berjumpa dengan peguamnya berhubung tindakan saman yang difailkan terhadapnya di Mahkamah Tinggi di sini pada Mei. Difahamkan, peguam yang mewakili Clare Rewcastle Brown dalam kes saman tersebut adalah Baru Bian, Pengerusi PKR Sarawak. - Cetusan Kenyalang

AKHIRNYA TERDEDAH JUGA PERMAINAN DISEBALIK PENULISAN BERBENTUK FITNAH SARAWAK REPORT. ISU MENGENAI ALAM SEKITAR HANYALAH BERTUJUAN UNTUK MENGABURI MATA RAKYAT SEDANGKAN MOTIF UTAMA MEREKA ADALAH UNTUK MEMBANTU PAKATAN RAKYAT TERUTAMANYA PKR DALAM MISI RAMPASAN KUASA DI NEGERI ITU. DALAM KATA LAIN, KEMUNCULAN PORTAL ASING INI BUKAN ATAS KESEDARAN MEMPERJUANGAN ISU-ISU ALAM SEKITAR, SEBALIKNYA BERJUANG ATAS TELUNJUK PARTI POLITIK PEMBANGKANG NEGARA INI.

PERSOALAN YANG WAJIB DITANYA OLEH RAKYAT TERUTAMANYA PEMBACA TEGAR SARAWAK REPORT IALAH, KENAPA MESTI NAIB PENGERUSI PKR SARAWAK, SEE CHEE HOW DAN PENGERUSI PKR SARAWAK, BARU BIAN? BUKANKAH SELAMA INI SARAWAK REPORT BERJUANG ATAS DASAR ALAM SEKITAR (HUTAN) DAN HIDUPAN LIAR DI SARAWAK? KENAPA TIBA-TIBA MUNCUL NAMA BESAR PEMBANGKANG SARAWAK APABILA PENULIS PORTAL INI DIHALANG MEMASUKI NEGERI ITU?

SOALAN SIAPA YANG MEMBIAYAI PORTAL INI RASANYA SUDAH TERJAWAB DAN SEGALA MAKLUMAT MENGENAI NEGERI-NEGERI BORNEO TERMASUK SABAH JUGA KEMUNGKINAN BESAR DISALURKAN OLEH PUAK-PUAK TERDESAK INI UNTUK DIMANIPULASIKAN OLEH PIHAK ASING. KESIMPULANNYA, KEDUA-DUA NEGERI BORNEO IAITU SABAH DAN SARAWAK YANG MENJADI SASARAN FITNAH PORTAL ASING INI, TIDAK PERNAH MENGALAMI ANCAMAN KEPUPUSAN HUTAN SEBAGAIMANA YANG DIDAKWA PORTAL INI. SEBALIKNYA, KEDUA-DUA NEGERI INI TERANCAM KERANA ADANYA AHLI-AHLI POLITIK PEMBANGKANG YANG SUKA MENGGUNAKAN PENGARUH ASING UNTUK KEPENTINGAN POLITIK MEREKA.

MENGENAI SEKATAN MASUK YANG DIKENAKAN TERHADAP BROWN, BAGI SAYA TIDAK WUJUD SALAHGUNA KUASA DALAM KES TERSEBUT KERANA SETIAP NEGERI/NEGARA MEMPUNYAI UNDANG-UNDANG, ALASAN SERTA HAK UNTUK MELINDUNGI NEGERI/NEGARA MASING-MASING DARI SEBARANG BENTUK ANCAMAN SAMADA DARI DALAM MAHUPUN LUAR. PENULIS SARAWAK REPORT SEPATUTNYA MENYEDARI HAKIKAT BAHAWA TIDAK SELAMA-LAMANYA BELIAU BEBAS MEMFITNAH DAN MENYEBARKAN PEMBOHONGAN TANPA ADA SEBARANG TINDAKAN DARI PIHAK YANG TERJEJAS.

0 comments:

Post a Comment

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.