Tuesday, June 4, 2013

Antara 7 yang disekat, Bung Moktar hanya pertahankan Nurul, KENAPA??

Sekatan ke atas Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar daripada memasuki Sabah perlu ditarik balik kerana beliau bukan ancaman kepada negeri, kata pemimpin Barisan Nasional (BN) yang lantang, Datuk Bung Moktar Radin. Beliau menggesa kerajaan negeri Sabah memberikan alasan kukuh terhadap langkah yang dianggapnya sebagai “kesilapan” besar dan satu “bencana”. TMI

AHLI PARLIMEN KINABATANGAN, DATUK BUNG MOKTAR SEBELUM INI PERNAH MENCETUSKAN KONTROVERSI APABILA BELIAU MEMBUAT KENYATAAN BERUNSUR SEKSIS DENGAN NIAT MAHU MEMPERLEKEHKAN KEUPAYAAN PEMANDU WANITA. TANPA MERUJUK KEPADA STATISTIK KEMALANGAN ATAU APA SAHAJA BUKTI YANG BOLEH DIJADIKAN SANDARAN, BELIAU DENGAN ANGKUH LAGI TEMBERANG MEMBUAT KENYATAAN KONONNYA KEBANYAKKAN CARA PPEMANDUAN GOLONGAN WANITA NEGARA INI AMAT BERBAHAYA SEHINGGA BOLEH MENYEBABKAN KEMALANGAN.

NAMUN SEHINGGA HARI INI BUNG MASIH GAGAL MEMBUKTIKAN KEBENARAN DISEBALIK TEORI KHAYALAN BELIAU WALAUPUN RAMAI PIHAK YANG BERANG DENGAN KENYATAAN SEKSIS TERSEBUT TAMPIL MENCABAR BELIAU SUPAYA MENGEMUKAKAN BUKTI-BUKTI YANG MENUNJUKKAN WANITA NEGARA INI LEMAH DALAM PEMANDUAN.

MEMANG BENAR BAHAWA BUNG ADALAH ANTARA PEMIMPIN BN YANG PALING LANTANG BERSUARA NAMUN KELANTANGAN BELIAU JARANG SEKALI BERSANGKUT PAUT DENGAN NASIB RAKYAT YANG AMAT MEMERLUKAN BANTUAN. KADANG KALA TINDAK TANDUK DAN TUTUR KATA BELIAU SEOLAH-OLAH HANYA UNTUK MEMPOPULARKAN DIRINYA ATAU SEKADAR MENARIK PERHATIAN GOLONGAN TERTENTU.

MENGENAI KES NURUL IZZAH YANG DISEKAT DARI MEMASUKI NEGERI INI, BUNG JUGA GAGAL MEMBUKTIKAN SAMADA KEHADIRAN NURUL DI NEGERI INI HANYA UNTUK MENGHADIRI PESTA KAAMATAN ATAU "MENGEKSPORT" BIBIT-BIBIT PERHIMPUNAN HARAM YANG BERTEMAKAN "BLACKOUT 505"..

JIKA BUNG BOLEH MENGANDAIKAN BAHAWA TINDAKAN MENYEKAT KEMASUKAN NURUL KE NEGERI INI BAKAL MENDATANGKAN BENCANA ATAU DISIFATKAN SEBAGAI KESILAPAN BESAR KERAJAAN NEGERI PIMPINAN DATUK SERI MUSA HAJI AMAN, SAYA JUGA BOLEH MEMBUAT ANDAIAN YANG SAMA BAHAWA KEMASUKAN NURUL IZZAH KE SABAH BAKAL MENGUNDANG LEBIH BANYAK BENCANA KEPADA NEGERI INI EKORAN NIAT MEREKA YANG MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN BLACKOUT 505 DI SELURUH MALAYSIA.

INGIN SAYA BERTANYA KEPADA DATUK BUNG MOKTAR, ADAKAH BELIAU RELA JIKA NURUL MENGHASUT PENDUDUK KINABATANGAN SUPAYA MELAKUKAN DEMONSTRASI DI WILAYAN ITU BAGI MENJATUHKAN BELIAU?? APAKAH BUNG HANYA BERDIAM DIRI MEMBIARKAN DALANG YANG BANYAK MENCETUSKAN HURU-HARA DI SEMENANJUNG INI BERGERAK AKTIF DI KAWASAN BELIAU?? 

DAN, APAKAH DATUK BUNG TIDAK PERNAH KENAL DENGAN AYAT "LEBIH BAIK MENCEGAH DARIPADA MENGUBATI"??

SEBAGAI PEMIMPIN YANG TELAH LAMA BERKECIMPUNG DALAM POLITIK, BUNG SEPATUTNYA FAHAM BAHAWA APA YANG DILAKUKAN OLEH KERAJAAN NEGERI ADALAH UNTUK KEBAIKKAN RAKYAT SABAH.. MALAH BUNG JUGA SEPATUTNYA LEBIH TAHU MENGENAI KEWUJUDAN SEKSYEN 67 AKTA IMIGRESEN 1959/63, SEKSYEN 65 (1)(C) SERTA PERKARA 6 AKTA IMIGRESEN DALAM PERJANJIAN 18/20 PERKARA BAGI SARAWAK/SABAH.

JIKA BUNG BERHUJAH DENGAN BERPANDUKAN UNDANG-UNDANG ATAU AKTA TERSEBUT, SAYA YAKIN BUNG TIDAK AKAN MENGELUARKAN KENYATAAN YANG MEMPERTIKAIKAN TINDAKAN MURNI KERAJAAN NEGERI HARI INI YANG SEDANG BERTUNGKUS-LUMUS MAHU MENGEMBALIKAN SERTA MENGEKALKAN SUASANA AMAN DAN HARMONI DI NEGERI INI.

TURUT MENIMBULKAN PERSOALAN, KENAPA AGAKNYA BUNG MOKTAR TIBA-TIBA MELENTING APABILA NURUL IZZAH YANG DISEKAT DARI MEMASUKI SABAH? BUKANKAH SEBELUM INI TELAH RAMAI PEMIMPIN POLITIK DAN PERTUBUHAN TELAH DIHALANG DARI MEMASUKI NEGERI INI?? ANTARANYA:

HARRIS IBRAHIM - MALAYSIAN CIVIL LIBERTIES MOVEMENT LEADER
AHMAD SYUKRI ABDUL RAZAB - BERSIH 2.0 STREENG MEMBER
MARIA CHIN ABDULLAH - BERSIH LEADER
HILMAN IDHAM - AIDE TO PKR DEPUTY AZMIN ALI
TIAN CHUA CHUNG - PKR VICE PRESIDEN
MAZLAN ALIMAN - ANAK NGO LEADER

KENAPA BUNG TIDAK MEMBUAT KENYATAAN YANG SAMA APABILA KEENAM-ENAM INDIVIDU DIATAS DISEKAT DARI MEMASUKI SABAH?? ADAKAH KERANA NURUL IZZAH SEORANG PEREMPUAN, DAN MASIH MUDA (WALAUPUN SUDAH BERKAHWIN)?? --- DATIN ZIZIE EZETTE TAK NAK SIASAT KERRR....

1 comments:

  1. Mesti ada apa-apa tu . Jaga-jaga dengan Bung tu . Boleh tahan juga tu.

    ReplyDelete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.