Tuesday, June 4, 2013

GAGAL JADI PERDANA MENTERI, ANWAR SANGGUP PERTIKAI TITAH AGONG

PETALING JAYA : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, titah yang di-Pertuan Agong yang menggesa rakyat di negara ini menerima keputusan Pilihan Raya 2013 disediakan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Pakatan Rakyat (PR) jelasnya bersedia menerangkan pendirian mereka berhubung protes menolak keputusan pilihan raya 5 Mei lalu.

Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah menitahkan pada Sabtu, semua pihak, tanpa mengira kaum dan kepercayaan, menyokong usaha Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk membaik pulih semula persefahaman kebangsaan.

Kita tahu sistem Perlembagaan di negara ini, ucapan Yang di-Pertuan Agong dibuat Jabatan Perdana Menteri, kemudian disahkan oleh perdana menteri, seterusnya dihantar oleh Pejabat Perdana Menteri untuk pertimbangan Agong,” kata Anwar kepada pemberita ketika sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini. - Baca Selanjutnya DISINI

BERMAKNA ANWAR SENDIRI MENGAKUI BAHAWA UCAPAN ATAU TITAH TERSEBUT TELAH DIBACA DAN KEMUDIANNYA TELAH DIPERTIMBANGKAN OLEH AGONG SEBELUM DISIARKAN. JESTERU, TINDAKAN ANWAR MEMPERTIKAIKAN TITAH TERSEBUT SEOLAH-OLAH CUBA MEREMEHKAN PERANAN AGONG DISAMPING CUBA MENIMBULKAN PERSEPSI DIKALANGAN RAKYAT NEGARA INI BAHAWA AGONG TIDAK MEMAHAMI ISI KANDUNGAN UCAPAN YANG MENURUT BELIAU DIBUAT OLEH JABATAN PERDANA MENTERI????

MALAH TIDAK KETERLALUAN JIKA SAYA ANDAIKAN BAHAWA ANWAR CUBA MENGHERET AGONG KEDALAM KANCAH POLITIK DENGAN MEMBAYANGKAN BAHAWA AGONG DIPENGARUHI ATAU DIKAWAL OLEH KERAJAAN BARISAN NASIONAL. JIKA INILAH MAKSUD ANWAR, BERMAKNA BELIAU TELAH BERTINDAK SECARA KETERLALUAN DAN BOLEH DISIFATKAN SEBAGAI MENDERHAKAI TITAH AGONG.

SEPERTI BIASA, ANWAR TIDAK AKAN MENERIMA APA SAHAJA PERKARA YANG TIDAK MEMIHAK KEPADA BELIAU. JIKA PEMIMPIN LUAR MEMUJI NAJIB DAN KERAJAAN BN, ANWAR AKAN BANTAH KONONNYA UCAPAN ITU DIBUAT OLEH UMNO, ATAU MENUDUH PEMIMPIN YANG MEMBUAT UCAPAN ITU TELAH DIBAYAR OLEH UMNO. BEGITU JUGA BILA KEPUTUSAN PRU13 TIDAK MEMIHAK KEPADA BELIAU.. DITUDUHNYA SPR MELAKUKAN PENIPUAN WALAUPUN PILIHANRAYA UMUM KALI INI MENYAKSIKAN BANYAK KERUSI BN JATUH KETANGAN PEMBANGKANG.

KETIKA OBAMA MENGHUBUNGI NAJIB MENGUCAPKAN TAHNIAH ATAS KEMENANGAN BN, ANWAR JUGA TIDAK PUAS HATI DAN DENGAN SERTA-MERTA BELIAU MENUDUH OBAMA TIDAK MENGETAHUI SENARIO SEBENAR DALAM PILIHANRAYA LEPAS. PENDEK KATA SEMUA PERKARA YANG TIDAK MEMIHAK KEPADA BELIAU AKAN DITENTANG DAN DIPERDEBATKAN DALAM SETIAP KEMPEN ATAU PERHIMPUNAN ANJURAN BELIAU.

BEGITU JUGALAH YANG TERJADI KEPADA TITAH AGONG DIMANA ANWAR TANPA RASA BERSALAH CUBA MENIMBULKAN KERAGUAN TERHADAP TITAH TERSEBUT SEMATA-MATA MAHU MENUNJUKKAN KEPADA RAKYAT BAHAWA HANYA BELIAU SEORANG SAHAJA YANG BERADA DIPIHAK YANG BENAR. SUDAH MENJADI KEMESTIAN KEPADA ANWAR UNTUK MELAKUKAN APA SAHAJA BAGI MENCAPAI CITA-CITANYA SEKALIPUN BELIAU SEDAR TINDAKAN ITU BOLEH DISIFATKAN SEBAGAI MENGKHIANATI NEGARA DAN JUGA MENDERHAKAI AGONG.

KITA SEMUA SEDIA MAKLUM BAHAWA ANWAR SEKARANG INI BEGITU GIGIH MENGADAKAN REFORMASI ATAU HIMPUNAN BANTAHAN TERHADAP KEPUTUSAN PRU13 YANG TELAH MENAFIKAN "HAK" BELIAU UNTUK MENJADI PERDANA MENTERI KE-7. DISEBABKAN TERLALU TAKSUB DENGAN PANGKAT, JAWATAN DAN KUASA, MAKA KALI INI ANWAR TERGAMAK MENGHERET AGONG HANYA KERANA BAGINDA MENITAHKAN SUPAYA SEMUA PIHAK MENERIMA KEPUTUSAN YANG DIBUAT OLEH RAKYAT.....

0 comments:

Post a Comment

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.