Sunday, November 25, 2012

BN bekerja seolah-olah setiap hari adalah pilihanraya - Musa Aman

UMNO-Online : Pada PRU 13 yang akan datang, Sabah adalah antara negeri sasaran pembangkang, bagaimana tahap persediaan UMNO Sabah bagi menghadapi serangan pembangkang ini?
 
Musa : Kita sebagai parti pemerintah BN apabila diberi mandat kepada rakyat kita terus bekerja, turun ke padang mengetahui masalah rakyat, mendampingi rakyat seperti saranan selalu YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib bahawa sebagai wakil rakyat, pemimpin mesti selalu turun ke bawah untuk mengetahui masalah rakyat.

Kita memang bekerja, terus berkhidmat di kawasan masing-masing… ini rutin biasa bukan semasa pilihanraya.. ini beza kita dengan pembangkang kerana parti pembangkang hanya menjelma bila ada pilihanraya… kita tidak kerana kita bekerja seolah-olah hari-hari adalah pilihanraya. Itulah cara kita bekerja di Sabah.

UMNO-Online : Dalam isu keluar parti oleh beberapa pemimpin BN baru-baru ini, pembangkang mencanangkan Sabah bukan lagi negeri “simpanan tetap” BN, kononnya pembangkang mampu menang 16 kawasan Parlimen. Apa pandangan Datuk Seri dalam perkara ini?

Musa : Saya pelik sedikit dengan pembangkang ini kerana mereka suka menggunakan angka 16 ini… dulu mereka kata 16 September mereka ini menubuhkan kerajaan tetapi tidak menjadi, tidak betul jadi ini pula mereka kata 16 kawasan parlimen… takpe la itu mereka kata biar mereka dengan harapan dan janji-janji mereka.

Bagi kita di Sabah ini kita pastikan hubungan kita dengan parti kompenan terus baik, selalu berjumpa, sentiasa berbincang jika ada masalah… yang penting kita sentiasa bekerja, kongsi kuasa dengan rakan kita dalam BN, bantu membantu anatara satu sama lain, bergerak sebagai satu pasukan jadi kita tiada masalah dengan pemimpin-pemimpin BN yang lain… dengan itu kita boleh bekerja dengan baik… dalam cabinet kerajaan negeri pun, kita terdiri dari pelbagai parti dan suku kaum.

Justeru saya yakin BN Sabah akan terus berada dalam keadaan yang baik dan bersedia untuk menghadapi pilihanraya.

UMNO-Online : Nampaknya pembangkang cukup ghairah untuk memancing bekas pemimpin BN untuk digunakan bagi menyerang BN di Sabah?

Musa : Itu perkara biasa.. maklum sekarang ini musim tiba pilihanraya banyak orang menawarkan diri untuk menjadi calon…. kita selalunya beri peluang kepada orang-orang muda walaupun kita juga ada calonkan orang lama dan mereka yang lama dan sudah bersara, sudah lama tak menjadi calon tiba-tiba mahu menjadi calon itu saya rasa aneh sekali kerana bagi saya mereka ini umur pun sudah lanjut haruslah bersara dan membantu parti dengan pelbagai cara bukan cara keluar parti kerana mahu menjadi calon.

Bagi saya itu memberi erti lebih mementingkan diri sendiri daripada parti.. jadi itu bukan cara kita… bagi kita mereka yang berumur ini keluar parti itu jadi calon biarlah mereka…. biarlah luncai terjun dengan labu-labunya.
 
UMNO-Online : Pembangkang adalah parti yang pakar membuat janji bulan dan bintang, di Sabah mereka menjual pelbagai janji seperti royalty minyak, hak orang Sabah, Sabah didiskriminasi dari sudut pembangunan, kemajuan dan pelbagai dakwaan lagi. Bagaimana UMNO Sabah menangani serangan persepsi jahat pembangkang ini?
 
Musa : Kita telah minta pemimpin dan wakil rakyat kita memberi penerangan tentang soal ini dan beri tahu rakyat tentang kebaikan BN.. selama ini sudah banyak peruntukan, banyak pembangunan kita bawa ke seluruh negeri Sabah, kita belanja beribu-ribu juta ringgit untuk rakyat.

Kita bersyukur sebagai negeri kedua terbesar di Malaysia sudah tentu kita perlukan bantuan besar.. sebab itu beliau (Perdana Menteri) memberi bantuan besar seperti mana yang kita pohon… Jadi parti pembangkang ini menidakkan perkara yang ada ..pembangkang ini berpura-pura, membutakan mata, mentulikan telinga seolah-olah mereka tidak tahu tentang kemudahan jalan raya, sekolah, hospital dan pelbagai lagi kemudahan prasarana… ini semua pembangunan yang dibuat BN… jadi rakyat tahu untuk menilai siapa yang benar dan siapa yang salah, mana batu mana permata..

Justeru ini kita beritahu kepada rakyat jangan kita terperangkap, terkeliru oleh pembangkang dan anasir-anasir yang tidak bertanggungjawab ini… dan janji bulan bintang pembangkang ini adalah satu cakap bohong, janji kosong dan saya yakin rakyat Sabah pun tahu.

UMNO-Online : Pembangkang mencanangkan perlu ada pembangkang yang kuat di Sabah untuk 'check & balance' bagi memastikan tiada penyelewengan dan nasib rakyat dibela. Apakah rakyat Sabah akan termakan dengan dakwaan ini?

Musa : Itu cuma tipu helah pembangkang pasal mereka tidak ada isu lain… sekarang pun terbukti..dengan adanya satu pembangkang di dewan DUN.. kami tak rasa kami complacent, tidak mahu bekerja… tidak.. yang penting bagi kita bila kita dipilih oleh rakyat kita anggap ia satu tanggungjawab, amanah rakyat yang mana kita kena pikul dengan penuh tanggungjawab, dengan penuh amanah..oleh itu kita bekerja.

Jadi bagi saya ada atau tidak pembangkang tidak menjadi masalah..bagi kita yang penting bila kita diberi mandat, bila kita diberi kepercayaan rakyat kita gunakan, kita usahakan sebaik yang boleh supaya rakyat tidak kecewa dengan memilih kita sebagai wakil rakyat dan kerajaan BN.

Jadi saya rasa rakyat tahu, rakyat faham bahawa BN adalah parti yang sentiasa bertanggungjawab, sentiasa peka dengan masalah rakyat, sentiasa menunaikan janji. Kita selalu kalau kita berjanji kita tepati janji kita. Walaupun saya akui memang ada janji kita yang belum dapat selesaikan tapi yang penting kita sedar dan kita berusaha janji-janji ini akan kita selesaikan satu persatu ikut priority dari masa ke semasa.

UMNO-Online : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sering menekankan bahawa antara kriteria penting dalam berdepan PRU 13 nanti adalah BN akan meletakkan calon “winnable candidate”. Boleh Datuk Seri beri pandangan calon “winnable candidate” dalam konteks BN di Sabah terutama UMNO?

Musa : Bagi saya seperti yang dinyatakan YAB Perdana Menteri winnable candidate ini ialah calon yang disenangi rakyat, yang punya displin, yang bertanggungjawab, yang mudah didekati rakyat dan banyak lagi tapi yang inilah antara yang penting.. sudah pasti calon itu ikhlas, yang jujur berjuang, mengutamakan parti dari diri sendiri.. saya rasa inilah ciri-ciri yang boleh menang pada pilihanraya nanti sebab calon inilah yang dikehendaki Perdana Menteri kita.

Kita berjanji siapa saja yang dicalonkan atau yang dipilih oleh PM nanti Insyaallah akan kita beri sokongan dan dokongan yang tidak berbelah bagi untuk pastikan calon ini memperolehi kemenangan besar.

UMNO-Online : Konsep 1Malaysia dikatakan telah lama diaplikasikan di Sabah dan ia merupakan satu kekuatan BN di negeri ini. Bagaimana konsep ini dapat terus dipertahankan sekaligus menjadi salah satu kekuatan BN Sabah untuk terus mendapatkan sokongan rakyat?

Musa : Apabila Perdana Menteri memperkenalkan konsep 1Malaysia ini, beliau pergi ke Sabah dan mengatakan Sabah adalah role model.. kerana beliau juga sedar seperti yang kita semua tahu Sabah ini sudah lama kita amalkan cara konsep 1Malaysia ini di mana kita walaupun terdiri daripada pelbagai suku kaum, agama dan budaya tapi kita boleh hidup dalam keadaan aman sentosa dan harmoni, saling bantu membantu antara satu sama lain… kita rayakan setiap perayaan kaum bersama… secara natural ia mewujudkan perasaan kekitaan dan jadi ia tidak mendatangkan masalah.

Dengan adanya perpaduan in sudah tentunya kita akan mendapat jalan tugas kita sebagai pemerintah dengan lebih mudah kerana tidak ada perpecahan, tidak ada pergaduhan.. jadi dengan itu kita menolak sekeras-kerasnya cara parti pembangkang yang mana menggunakan kekerasan dengan demonstrasi jalanan, buat kacau sana sini… ini bagi kita adalah cara samseng, orang yang tidak bertanggungjawab.

Kita mahu wujudkan perasaan kekitaan bantu membantu, bersatu padu…dengan ini apa jua masalah timbul akan dapat kita selesaikan… kita juga apply perkara ini dalam politik.. dengan adanya kerjasama dengan UMNO dan parti-parti yang lain maka calon-calonnya dapat kita pastikan samada dari UMNO atau komponen BN lain kita sokong dan pastikan kemenangan… inilah cara untuk kita pastikan bahawa Sabah ini terus kuat, kukuh dan bersatu padu.

UMNO-Online : Sabah baru-baru ini mengumumkan bajet 2013 iaitu bajet terbesar dalam sejarah negeri itu sebanyak RM4.088 bilion yang menyaksikan peningkatan sebanyak RM40 juta berbanding RM4.048 juta sebelum ini. Apakah bajet ini mampu menutup pelbagai fitnah pembangkang?

Musa : Alhamdullilah saya dapat bentangkan bajet RM4.088 billion.. ini menunjukkan bahawa kita mempunyai keadaan kewangan yang kukuh dan kita telah diberi pengiktirafan oleh Auditor General Malaysia yang mengatakan bahawa Sabah adalah one of the best state dari segi pengurusan kewangan yang terbaik… jadi alhamdullilah ini hasil daripada apa yang saya katakan tadi usaha kita iaitu usaha semua kerana kerja bersungguh-sungguh.

Awal-awal lagi saya tekankan pentingnya kita mengamalkan keikhlasan, kejujuran, ketelusan dalam kita mengurus kewangan negeri dan saya ingatkan juga jangan membazir, belanja berhemah dan ini semua unsur-unsur yang telah saya perkenalkan. Alhamdulliah walaupun kita mampu berbelanja lebih 4 ribu juta tapi kita masih ada reserve 3 ribu juta dan ini merupakan bahawa kewangan Sabah berada dalam keadaan kukuh.

Jadi apa jua fitnah yang dilemparkan kepada kerajaan negeri, pemimpin itu memang cara pembangkang kerana kita sedar pembangkang tidak ada isu yang lain, kalau di Sabah ini mereka tiada isu… kita berkerja dengan baik, rakyat menerima kita dengan baik maka isu mereka hanya membuat fitnah, lontarkan macam-macam hasutan kepada rakyat Sabah tapi saya percaya rakyat Sabah bijak menilai adakah kita telah menjalankan tugas dengan baik… biarlah pembangkang dengan cara mereka dengan membuat macam-macam tuduhan, andaian, fitnah, hasutan… itu cara pembangkang. Kita kena sedar kalau pembangkang tidak buat begitu mereka tidak akan ada isu untuk dibawa ke Sabah.

Yang penting dengan ada peruntukan ini kita dapat agih-agihkan kepada seluruh negeri Sabah atau rakyat Sabah supaya mereka dapat manfaat hasil dari perancangan rapi… ditambah dengan peruntukan dari semenanjung dengan bajet 2013 yang dibentangkan Perdana Menteri… saya percaya ini pelengkap untuk pastikan apa jua perancangan, apa juga projek yang akan dirancang akan dilaksanakan dengan baik oleh kakitangan kerajaan, bekerjasama dengan komponen parti.. saya percaya ia akan dapt hasil dan manfaat yang baik… inilah harapan kita bahawa inilah yang kita mahu supaya rakyat sedar bahawa inilah kerajaan BN yang sentiasa bersedia membantu dan membela rakyat bukan saja di Sabah tapi di seluruh Malaysia.
 
UMNO-Online : PRU 13 akan berlaku pada bila-bila masa, sudah pasti dengan 25 kawasan parlimen serta rekod prestasi BN Sabah sebelum ini menjadikan Sabah adalah kubu kebal bagi BN. Justeru adakah rekod ini masih mampu dipertahankan?
 
Musa : Insyaallah kita akan berusaha, bekerja.. sudah pasti kita sebagai parti UMNO kita bekerja keras, bekerjasama dengan parti komponen BN yang lain..saya yakin dengan adanya kerjasama ini saya percaya kita akan beroleh kejayaan.

Yang penting sekarang saya rasa kita lebih fokuskan bahawa siapa saja yang dipilih sebagai calon kita, kita mesti sokong sepenuhnya.. jadi dengan adanya kerjasama ini, persefahaman ini, bertolak ansur antara satu sama lain insyaallah kita akan menempa kejayaan BN yang besar. (MediaUMNO)
 
Sumber: Sabahkini

28 comments:

 1. Teruskan usaha dalam membangunkan Sabah dan memajukan rakyat Sabah

  ReplyDelete
 2. Semoga mandat akan diberi kepada kerajaan BN di Sabah

  ReplyDelete
 3. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

  Walaupun kepimpinan BN Sabah berhadapan dengan pelbagai cabaran sepanjang tahun ini, Pengerusi BN Sabah selaku Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman tidak sedikitpun kelihatan gusar, malah beliau sentiasa tenang dan ceria menghadapi semua cabaran itu tanpa sedikitpun menjejaskan reputasi beliau dan juga parti yang diwakili

  BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

  ReplyDelete
  Replies
  1. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Cabaran yang datang pula bukan sahaja dikalangan pemimpin-pemimpin pembangkang, malah dikalangan ahli parti sendiri dan juga pihak luar yang tidak ada langsung kena mengena dengan pentadbiran kerajaan negeri Sabah.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  2. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Bermula dengan isu Borneonisasi, ada pihak yang mendakwa bahawa kerajaan negeri Sabah dikawal oleh Kuala Lumpur sehingga mendorong dua penduduk Sabah mengemukakan saman terhadap Kerajaan Persekutuan dan Negeri kerana gagal melaksanakan Pemborneonisasian terhadap perkhidmatan awam Persekutuan di Sabah.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  3. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Dakwaan ini sebenarnya tidak benar sama sekali kerana hala tuju negeri ditentukan oleh Jemaah Menteri atau Kabinet Negeri yang ada. Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan menteri-menteri persekutuan tidak pernah campur tangan dalam urusan pentadbiran negeri Sabah.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  4. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Malah, jika kita lihat jabatan-jabatan kerajaan di Sabah hari ini, jawatan Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara Sabah, Pengarah Kastam, Pengarah Imigresen dan Pengarah Pelajaran Negeri telah diketuai oleh pegawai-pegawai tempatan Sabah. Itu antara bukti Kerajaan Persekutuan mengiktiraf kebolehan orang Sabah dan menghormati pentadbiran kerajaan negeri.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  5. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Kebanjiran warga asing di negeri ini sebenarnya adalah bukti nyata bahawa peluang pekerjaan sentiasa wujud di Sabah hasil dari usaha berterusan kerajaan negeri pimpinan Datuk Musa Aman dalam memajukan dan memakmurkan ekonomi negeri Sabah. Namun, itu bukanlah alasan untuk kerajaan BN duduk diam tanpa melakukan apa-apa bagi menyelesaikan masalah kebanjiran warga asing di negeri ini.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  6. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Malah, kerajaan sudah menubuhkan jawatankuasa pusat yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan juga jawatankuasa negeri yang dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri bagi menyelesaikan masalah tersebut secara bersama.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  7. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Banyak program yang dijalankan termasuk penguatkuasaan melalui pelbagai agensi iaitu polis, tentera dan imigresen bagi menghantar mereka pulang ke negara masing-masing. Bagi warga Indonesia, kerajaan tidak ada masalah untuk menghantar mereka pulang kerana mereka mempunyai konsulat di Sabah. Sebaliknya, masalah melibatkan warga Filipina agak sukar diuruskan kerana negara itu tidak mempunyai konsulat di sini.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  8. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Jika pembangkang mengatakan kerajaan tidak berbuat apa-apa, ia adalah tidak benar sama sekali. Malah, baru-baru ini Perdana Menteri telah mengumumkan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Di-Raja bagi menangani masalah ini secara lebih komprehensif dan agresif.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  9. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Memang benar Petronas telah memperolehi pendapatan berbilion ringgit daripada usaha carigalinya di Malaysia termasuk di Sabah, tetapi mungkin pemimpin-pemimpin pembangkang lupa bahawa Petronas juga menanggung kos carigali sebanyak 85% di 46 buah negara di dunia, tidak termasuk Somalia dan Kazakhtan.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  10. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Selain daripada itu, Petronas juga membiayai subsidi minyak kepada rakyat Malaysia serta membayar cukai korporat dan zakat perniagaan. Berdasarkan fakta ini, agaknya dari mana angka 20% dan 50% itu boleh dijana??

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  11. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Sebab itu Datuk Musa Aman sebelum ini mempersoalkan janji 20% royalti minyak yang gagal dijelaskan secara panjang lebar oleh pembankang, bukannya mempertikaikan kenaikkan royalti.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  12. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Malah Datuk Musa Aman menyokong penuh kenaikkan royalti minyak ini sehingga beliau sendiri tampil mendesak kerajaan Persekutuan supaya mengkaji semula royalti minyak Sabah. Dan disebabkan desakan itu juga DS Najib telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk mengkaji dan menyemak semula royalti petroleum ini sekaligus menentukan paras peratusan yang boleh ditingkatkan.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  13. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Pelaburan berjumlah RM10.2 bilion pada suku pertama tahun ini adalah satu petanda yang menunjukkan bahawa pelabur semakin berminat untuk melabur di Sabah. Ini adalah bukti bahawa kerajaan negeri pimpinan Datuk Musa Aman telah melaksanakan tugas dengan baik.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  14. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Rakyat dapat menerima faedah secara langsung dengan pelaburan itu melalui peningkatkan taraf infrastruktur di negeri ini yang kini telah menampakkan perbezaan ketara berbanding 10 atau 20 tahun lalu.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  15. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Selain itu, kejayaan ini juga turut memberi nikmat kepada rakyat dari segi peluang pekerjaan dan peluang perniagaan. Contohnya perniagaan udang kara yang dijalankan di Semporna yang berjumlah berbilion ringgit turut memberikan peluang kerja kepada penduduk tempatan termasuk nelayan dan juga pengusaha di situ.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  16. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Begitu juga industri pelancongan yang semakin berkembang di Sabah. Jumlah kehadiran pelancong asing dari Korea Selatan, Eropah serta Amerika Syarikat yang semakin meningkat turut menjana ekonomi negeri ke tahap yang lebih tinggi.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  17. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Pelbagai tempat menarik di negeri ini seperti Pulau Sipadan dan Gunung Kinabalu semakin mendapat sambutan diperingkat antarabangsa. Malah kehadiran pasangan di-raja William dan Kate ke negeri ini juga bakal meletakkan Sabah antara destinasi pelacongan terbaik dunia.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
 4. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

  sepanjang tempoh lima dekad ini belum ada Ketua Menteri Sabah yang berjaya melepasi tempoh 10 tahun. Ramai pihak yang menjangkakan bahawa Datuk Musa Aman akan memecahkan rekod pemerintahan paling lama atau melepasi tempoh 10 tahun bagi kerajaan negeri Sabah.

  BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

  ReplyDelete
  Replies
  1. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   tidak mustahil Datuk Musa mampu terus memimpin negeri ini untuk beberapa penggal lagi berdasarkan reputasi cemerlang pemerintahan beliau sejak mengambil-alih tapuk pemerintahan negeri Sabah. Walaupun ada segelintir rakyat di negeri ini yang kurang berpuas hati dengan hasil pimpinan beliau, namun situasi itu bukan ditahap yang kritikal melainkan sekadar "disensasikan" oleh pihak tertentu yang berkepentingan.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  2. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Walaupun pembangunan di negeri ini masih tidak setanding dengan negeri-negeri lain di Semenanjung, malah masih wujud masalah-masalah seperti kemiskinan dan kedaifan infrastruktur, namun itu bukanlah alasan kukuh untuk mempertikaikan kemampuan pimpinan Datuk Musa Aman kerana penduduk di setiap kawasan mempunyai Wakil Rakyat mereka sendiri yang lebih tepat untuk dpersalahkan. Dan yang paling penting sekali ialah pembangunan atau transformasi yang hendak dilaksanakan oleh kerajaan adalah satu proses yang berterusan, bukannya mengikut penggal lima tahun.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  3. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Mengurus pulau Borneo, yang mana saiznya seluas Scotland yang hampir tiga suku adalah kawasan luar bandar dan kaya dengan sumber semulajadi, merupakan satu tugas yang sukar. Sabah dibahagikan kepada 33 daerah dengan saiz geografinya berbeza untuk memudahkan pentadbirannya.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  4. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Daerah terbesar Sabah seluas 10,000 kilometer persegi ialah Tongod di timur Sabah, lebih besar dari negeri terkaya iaitu Selangor. Fakta ini sepatutnya cukup untuk memberikan gambaran bahawa Datuk Musa Aman sedang memikul tangungjawab berlipat kali ganda dari Ketua Menteri bagi negeri-negeri di Semenanjung. Dalam kata lain, Datuk Musa Aman sedang mengurus tadbir sebuah kawasan yang sepatutnya layak diurus tadbir oleh lima atau lebih Ketua Menteri.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  5. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Walau bagaimanapun, keluasan negeri Sabah bukan menjadi penghalang kepada Datuk Musa Aman untuk membuktikan kemampuan beliau dalam memajukan negeri ini. Buktinya, rezab kewangan Kerajaan Sabah telah berjaya dilonjakkan kepada lebih RM4 bilion sehingga mendorong Ketua Audit Negara untuk mengiktiraf pengurusan kewangan Sabah sebagai antara yang terbaik di Malaysia.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  6. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Selain itu, kerajaan negeri pimpinan Datuk Musa Aman juga berjaya menarik ramai pelancong dan pelabur yang akhirnya mendorong kepada pelaksanaan pelbagai projek-projek pembangunan di negeri ini.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete
  7. BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Mungkin disebabkan reputasi cemerlang Datuk Musa Aman, ramai pihak terutamanya pemimpin-pemimpin pembangkang cuba untuk menjatuhkan beliau dengan apa jua cara, sekalipun terpaksa bersekongkol dengan orang luar yang berpotensi menjahanamkan ekonomi negeri Sabah.

   BN HARI-HARI BEKERJA UNTUK RAKYAT, PEMBANGKANG HARI-HARI MEMBOHONG UNTUK MERAMPAS KUASA

   Delete

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Borneo Bullet.